ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Обележена годишњица Битке на Кадињачи – Историја памти, а Ужице се са поносом сећа хероја Кадињаче

Одбор Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, Град Ужице и Народни музеј Ужице обележили су 82. годишњицу битке на Кадињачи. Након парастоса погинулим борцима, који су служили свештеници ужичке цркве уз пратњу војног оркестра и чете почасне страже, положени су венци, а државни програм употпуњен је пригодним уметничким садржајем.

“Наш дуг и дуг генерација које долазе је да се сећамо и увек, а посебно сваког 29.новембра, евоцирамо успомену на страдање Радничког батаљона. На храбре људе који су веровали да је једино исправно у таквим временима бранити слободу кућног прага и животе оних који су немоћни. Сви који су делили таква уверења били су 29.новембра 1941.године на Кадињачи. Међу њима је било оних који се још ни са детињством нису честито растали, као и оних који су уместо да уживају у мирној старости узимали пушке у руке. У неравноправној борби, са вером да тајна слободе почива у храбрости, херојски су пружали отпор, све док је то било могуће. Жртвујући се, на најузвишенији начин су потврдили  изреку да је “храброст врлина на основу које људи у опасности чине велика, племенита дела”. Због тога их историја памти, а Ужице их се са поносом сећа”, истакао је у свом обраћању Бранислав Митровић председник Скупштине града Ужица.

Да хероје Кадињаче никада не смемо заборавити, поручила је и помоћница министра за рад запошљавање, борачка и социјална питања Сања Лакић.

“Та давне 1941. године припадници Радничког батаљона, борци Првог батаљона Посавског одреда и Орашке чете и Другог Шумадијског одреда у потпуно неправедној борби а против фажизма и нацизма положили су животе за слободу, за више циљеве, за сваког од нас. Животи баш тих људи, тих див јунака су нам и данас инспирација у новим борбама са којима се суочавамо и у очувању нашег Косова и Метохије да останемо храбри, да останемо одлучни и да нам очување наше Србије и очување српског народа где год да живи, буде апсолутни приоритет. И  заувек ћемо се сећати Кадињаче, јер је она баш као што то каже и министар Селаковић, један од трајних симбола нашег националног карактера”.

Члан председништва СУБНОР-а Србије Зоран Јаковљевић истакао је да се у новије време врши ревизија историје и да се поново буде фашистички покрети.

“Нажалост, данас боље сарађују неофашисти него антифашисти. Управо из тих разлога СУБНОР Србије као највећа антифашистичка организација негује културу сећања на партизанску прошлост. Увек ћемо бити непремостива баријера фашистичким идејама”, рекао је Јаковљевић.

У уметничком делу програма изведена је представа “Крилат месец на Ужице пао”, по тексту Манојла Гавриловића.

Град Ужице

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Мраз и даље прети воћу, род је под знаком питања – јака одбрана ипак постоји

Уручена Златна повеља књижевници Мирјани Ранковић Луковић

Ново радно време Голд гондоле од 4. марта

„На трци се тркај, не у саобраћају“

Реконструкција водене куле на Старом граду кроз програм ЕУ ПРО Плус

Временска прогноза за суботу – 2. март

Пореска управа објавила календар пореских обавеза фирми за март

У недељу бесплатни превентивни прегледи у Дому здравља Чајетина

Поклон ученика Уметничке школе Граду у години националне престонице културе (ВИДЕО)