10.3 C
Uzice
април 11, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Obeležena đačka slava u čajetinskim školama

U OŠ „Dimitrije Tucović“, izdvojeno odeljenje na Zlatiboru, školska slava Sveti Sava sprema se još, kako kaže nastavnica likovnog vaspitanja Danica Jevtić Šišovi, od septembra kako i dolikuje jednom takvom događaju. Sve sekcije su uključene u pripreme, a od mnoštva ideja, napisanih i naslikanih radova, odabrano je najbolje da se prikaže gostima.

Ove godine se nastavnica srpskog jezika, Ksenija Bojović, odlučila da sa đacima viših razreda pripremi predstavu prema dramskom tekstu „Slava Svetog Save“. Svetog Savu glumio je učenik 7. razreda Gavrilo Lojanica kojem je ova izvedba po svemu bila zanimljiva.

„Stalno mi govore mama i tata da budem pop i onda mi je bilo zanimljivo kad sam obukao ono odelo za Svetog Savu. Čudno sam se osećao, malo važnije nego inače.“
O samoj predstavi, Lojanica kaže da je dobro to što su prikazani neki srpski običaji.


Foto:Dragan Nikić

Ove godine su se u pripremu proslave uključile i učiteljice sa svojim učenicima, pripremvši kraći dramski program koji je upotpunjen muzičkim tačkama za koje se postarao nastavnik muzičkog, Marko Džambasović, kao i likovnim radovima na temu Svetosavlja.

I u Osnovnoj školi „Milivoje Borović“ Mačkat, izdvojenog odeljenja Kriva Reka, povodom školske slave pripremljen je prigodan program.

Pored Svetosavske himne, deklamovane su, po starom običaju, recitacije posvećene prvom srpskom prosvetitlju, a izvedeni su i dramski tekstovi u stihu koji imaju za cilj da decu nauče o životu i delu Svetog Save. Svečanost je završena nastupom folklorne grupe KUD-a Sevojno u kojoj igraju polaznici predškolskog i mlađih razreda ove škole.
Svečana priredba predstavlja završnicu tematske nedelje „Školsa slava Sveti Sava“ koja je obeležena u matičnoj školi i svim izdvojenim odeljenjima u nedelji pre Savindana. Pored čitanja tekstova o Svetom Savi, u ovoj nedelji čak su se i matematički zadaci odnosili na život i delo Svetog Save. Takođe, realizovane su i kreatine radionice na kojima su učenici različitim tehnikama izrađivali portrete Svetog Save (mozaik semenkama, kolaž, slikanje…).

Ovaj đački dan proslavljen je i u srednjoj Ugostiteljsko-turističkoj školi.

Izvor: zlatiborpress/Mirjana Ranković Luković
Foto:Dragan Nikić

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U petak dvanaesti protestni skup u Užicu: Dogovor o odlasku u Beograd

Oglasna Tabla

Savet patrijarha Pavla: Kako opomenuti prijatelje i bližnje kada vidite da greše

Oglasna Tabla

Srbija uvodi potpunu zabranu fizičkog kažnjavanja dece

Oglasna Tabla