Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Обележена 82. годишњица одбране Ужица у априлском рату 1941. године

Одавањем поште и полагањем венаца на спомен обележје на Сарића Осоју,  обележeна је 82. годишњица одбране Ужица у Априлском рату 1941. године. На споменик, на коме су уклесана имена 67 војника и 51-ог цивила, венац је положила и градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

“Данас смо овде да се поклонимо сенима страдалих у Априлском рату 1941.године и подсетимо на херојску  и трагичну прошлост и судбину наших предака на овим просторима.  Кратак, али жесток отпор који су пре 82 године, у ноћи између 14. и 15.априла пружили војници и цивили у Ужицу окупатору, симбол је слободарског духа нашег народа и  његове воље да брани кућни праг и слободу. Данас одајемо пошту људима који су се, бранећи кућни праг и слободу,  храбро супроставили војно надмоћнијем непријатељу. Дугујемо им поштовање и сећање које чувамо на њихову жртву и страдање”, истакла је градоначелница.

6.априла 1941.године, бомбардовањем Београда,  Немачка је напала Краљевину Југославију. Након овог чина влада Краљевине Југославије напушта престоницу, са војском креће ка Ужицу и дан касније проглашава општу мобилизацију. Немачка војна сила је изузетно брзо напредовала и заузимала наше територије, тако да је већ 15.априла њихова 8.оклопна дивизија стигла до Ужица. И док су у неким деловима земље, немачке снаге дочекиване као ослободиоци или им је пружен незнатан отпор Ужичани су положили 118 живота за слободу свога града. На овом месту храбри наредник Милоје Зечевић је скочио на немачки тенк и противтенковском мином уништио тенк и његову посаду , али је и сам погинуо. Упркос овом херојском чину, немачке колоне су наставиле пут ка Ужицу, на коме их је пратила топовска паљба са Доварја и Забучја. У немачким списима стоји записано да су били изненађени отпором који су пружали многобројни цивили из својих кућа, пуцајући на непријатеља.

На споменик на Сарића Осоју венце су данас положиле и делегације Градске општине Севојно, МЗ Царина, Војске Србије, ужичког СУБНОР-а, Градски одбор потомака ратника “Мајор Коста Тодоровић” 1912-1920. Удружења ратних војних ветерана Златиборског округа, Ужица и Севојна и Социјалистичке партије Србије, а парастос погинулима служили су свештеници Црквене општине Ужице.

Град Ужице

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Голд гондола обележава Светски дан велнеса на Торнику

Продужен рок за предају нелегалног оружја

Кенија отвара врата за српске производе

Почетак обуке нове генерације војника на служењу војног рока

Од септембра повећање плата радницима у просвети, медицинским сестрама и техничарима, мајкама десет хиљада по детету

ОГЛАСНА ТАБЛА

Променљиво облачно, нестабилно, с температуром до 27 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА

Куп пријатељства почео са изненађењем

Пријем за представнике ЖФК Црвена Звезда, ЖФК Спартак Суботица, ЖФК Јединство Ужице и ФСС

Колике су цене горива у државама региона: Србија при врху на лествици скупоће