ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Обележена 81. годишњица експлозије у Фабрици оружја и муниције

Одавањем поште и полагањем венаца на споменик жртвама експлозије Народни музеј Ужице и Град Ужице обележили су 22. новембар, дан када је у Фабрици оружја и муниције Ужице 1941. године дошло до експлозије, у којој је животе изгубило 120 људи, радника фабрике и грађана. Парастос жртвама служили су свештеници ужичке цркве.

Како је обраћајући се присутнима истакао члан Градског већа Ратко Трмчић, 22.новембар је датум који Ужичане подсећа на страдање  радника партизанске фабрике оружја и муниције, која је на јединој слободној територији у ратом захваћеној Европи, производила оружје и муницију за народноослободилачки покрет.

“Свих ових година свако ко посети место њиховог страдања и замисли страшне слике људи који су овде боравили због радне обавезе или да би се сакрили од бомби, понесе у срцу чудан осећај да су они још увек ту негде присутни у овим хладним тунелима који су неми сведоци њихових последњих тренутака. Због тога никада не смемо заборавити жртве експлозије у Трезорима. Дугујемо им сећање и поштовање у име отетих живота, прекинутих снова и сахрањених нада да ће дочекати дане мира и потпуне слободе у свом граду”.

Горан Новаковић, историчар, виши кустос народног музеја Ужице подсетио је да је у подземним просторијама изграђеним непосредно пред почетак Другог светског рата за потребе трезора Народне банке Краљевине Југославије, након уласка партизанских јединица у Ужице 24. септембра 1941. године, по наређењу Врховног штаба, адаптиран простор за потребе фабрике оружја и муниције.

“У јединој фабрици те врсте у Европи, овде се производила муниција и поправљало оружје за потребе борбе против окупатора. Од радника фабрике формирана је Пушкарска чета која је била у саставу Радничког батаљона, односно Ужичког партизанског одреда. 22. новембра око 15 сати у попречном делу тунела догодила се снажна експлозија, која се ланчано ширила на оба тунела и у таласима трајала све до следећег дана. Сви покушаји спасавања радника и грађана остали су безуспешни па је изгинула читава смена радника и цивила који су се затекли у склоништу. Наша дужност је да памтимо њихово страдање, њихову жртву и допринос победи над окупатором. Зато смо и данас овде да се поклонимо њиховим сенима”.

Венце и цвеће положили су поред представника Града Ужица и Градске општине Севојно, представници Војске Србије, потомци жртава експлозије, удружења бораца, потомака ратника и политичких странака, а у програму су учествовали ученици Ужичке гимназије.

Град Ужице

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Да ли је инфлација заиста побеђена?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пчеларима прети лоша година?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Четири особе повређене у тешкој саобраћајној незгоди у Ивањици

ОГЛАСНА ТАБЛА

Малинари траже минимално 350 динара за килограм

ОГЛАСНА ТАБЛА

Дефицит кадрова у грађевинарству, медицини, занатима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Откупне цене млека у Србији међу највишима су у Европи

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Аеро­дро­му „По­ни­кве” по­че­ло раз­ми­ни­ра­ње те­ре­на

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Златибору и у Бајиној Башти одржане промоције књиге „Златиборе питај Тару“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 14. април

ОГЛАСНА ТАБЛА