OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Obeležena 80.godišnjica odbrane Užica u aprilskom ratu 1941. godine

Skromno, a u skladu sa epidemiološkom situacijom Grad Užice i Narodni muzej Užice obeležili su 80. godišnjicu odbrane Užica u aprilskom ratu 1941. godine.

U zoru 15. aprila 1941. godine počeo je napad na Užice, od strane Osme nemačke tenkovske divizije. Iako su znali da je vojska u rasulu i da je grad gotovo nemoguće odbraniti naši vojnici i građani spontano su se okupili i organizovali odbranu. Tom prilikom živote je izgubilo 118 ljudi. Na ove istorijske činjenice okupljene je podsetio zamenik gradonačelnika Dragoljub Stojadinović.

“Herojski podvig izveo je narednik Miloje Zečević, koji je skočio na tenk i protivtenkovskom minom razneo tenk, i tim činom izgubio svoj život. Zbog njegove, ali i žrtve svih koji su svojim životima branili slobodu, naša je dužnost i obaveza, da nikad ne zaboravimo ono što su naši građani i vojnici uradili i sačuvali naš grad”.

Kako je istakao Goran Novaković istoričar i kustos Narodnog muzeja Užice 2015. godine obnovljena je spomen ploča posvećena naredniku Miloju Zečeviću koji je uništio nemački tenk i posadu u njemu, a 2016. godine Muzej je obnovio spomen ploču sa uklesanim imenima 118 vojnika i civila koji su poginuli u odbrani grada.

“Užičani su u svim ratovima iskazivali veliko herojstvo i veštine ratovanja. 1941. godine ovde su učestvovali  ratnici i vojnici, koji su učestvovali u Prvom svetskom ratu u sastavu Drinske divizije i IV puka, zajedno sa građanima koji su se dobrovoljno javljali i dobijali oružje za borbu protiv neprijatelja. Iskazano herojstvo ostaće večno zapamćeno i upisano i tim povodom danas im odajemo počast i slavu”.

Delagacije Grada Užica, Gradske opštine Sevojno, Subnora, MZ Carina, Udruženja GrO Potomaka ratnika major Kosta Todorović, Udruženja ratnih veterana ratova od 1990. do 1999. i Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije počast poginulima odale su polaganjem venaca, nakon čega je služen parastos.

Izvor: uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Užički studenti o značaju vakcinacije akcijom “Pitam da čujem”

Oglasna Tabla

Težak udes kod Požege, dvoje mrtvih

Oglasna Tabla

U Užicu više od 45 odsto vakcinisanih protiv kovida19!

Oglasna Tabla

U Gradskoj opštini Sevojno završeno asfaltiranje putnih pravaca po ugovorima iz prošle godine

Oglasna Tabla

Užice izdvaja novac iz budžeta za narodne kuhinje na Kosovu i Metohiji

Oglasna Tabla

Kondicioni trener Marko Sekulić izabran na mesto kondicionog trenera A tima reprezentacije Srbije

Oglasna Tabla

Danas sunčano, toplo i vetrovito, temperatura do 30 stepeni

Oglasna Tabla

Malinarima će ovo biti jedna od najboljih godina

Oglasna Tabla

Iz crvene kovid zone na Zlatibor,prva grupa zdravstvenih radnika stigla u “Goliju”

Oglasna Tabla