OGLASNA TABLA
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Obeležena 80.godišnjica eksplozije u Trezorima

22. novembra 1941. godine u podzemnim prostorima, izgrađenim neposredno pred početak Drugog svetskog rata za potrebe trezora Narodne banke Kraljevine Jugoslavije, u eksploziji je tragično je nastradalo oko 120 lica. U organizaciji Grada užica i Narodnog muzeja Užice danas je obeležena 80.godišnjica njihovog stradanja, sveštenici užičke crkve su služili parastos a prisutne delegacije položile vence i cveće.

Kako je obraćajući se prisutnima podsetio istoričar Goran Novaković tog 22. novembra 1941. godine oko 15 sati dogodila se snažna eksplozija u početnom delu tunela koji je služio za smeštaj materijala i proizvoda fabrike u raznim fazama proizvodnje. Eksplozija se lančano širila na oba tunela i u talasima trajala sve do idućeg dana. Svi pokušaji spašavanja radnika i građana ostali su bezuspešni. Izginula je čitava smena radnika i civila koji su se zatekli u u delu tunela koji je osposobljen za civilno sklonište.

Po rečima zamenika gradonačelnika Dragoljuba Stojadinovića ovaj  datum Užičane podseća na stradanje radnika partizanske fabrike oružja koja je na jedinoj slobodnoj teritoriji u ratom zahvaćenoj Evropi, proizvodila oružje i municiju za narodnooslobodilački pokret i na stradanje civila koji su se zatekli u skloništu.

“Svih ovih godina svako ko poseti mesto njihovog stradanja i zamisli strašne slike ljudi koji su ovde boravili zbog radne obaveze ili da bi se sakrili od bombi, ponese u srcu čudan osećaj da su oni još uvek tu negde prisutni u  hladnim tunelima koji su bili nemi svedoci njihovih poslednjih trenutaka. Zbog toga nikada ne smemo zaboraviti žrtve eksplozije u Trezorima. Dugujemo im sećanje i poštovanje u ime otetih života, prekinutih snova i sahranjenih nada da će dočekati dane mira i potpune slobode u svom gradu”.

Vence su pored delegacije Grada Užica, položile delegacije gradske opštine Sevojno, Vojske Srbije, Prvog Partizana, Socijalističke partije Srbije, SUBNOR-a, Komunista Užica, Udruženja potomaka ratnika u ratovima 1804- 1918 “Major Kosta Todorović”, Udruženja veterana i ratnih invalida ratova od 1990. do 1999. godine i Udruženja boraca Sevojna.

Izvor: uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Дрина је до сада носила шест кућица са стене, а седма траје дуже од десет година: Ово је тајна опстанка јединствене грађевине у Србији и свету, Кинези су у колонама чекали да дођу до ње

Oglasna Tabla

“Библиотека за све”

Oglasna Tabla

Шеклер о омикрону: Главни клинички знак је стравични замор – као да је ауто прешао преко вас

Oglasna Tabla

Поново се одлажу платни разреди

Oglasna Tabla

Данас честитке за празнике готово нико не шаље: Присетите се неких од најлепших честитки које смо некада слали

Oglasna Tabla

Некад Милица, данас Мија! Ово су најчешћа имена у Србији за 2021. годину

Oglasna Tabla

Концерт: Дејан Крсмановић квартет

Oglasna Tabla

ГКЦ Ужице, генератор културних дешавања у граду

Oglasna Tabla

Засеље код Пожеге, коло и трубачи због четири и по километра реконструисаног пута

Oglasna Tabla