ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Обележена 79. годишњица победе над фашизмом

“Окупили смо се данас овде да обележимо 9. мај, Дан победе над фашизмом и дан победе над нељудским, злочиначким покретима и понашањем, које је донело велико страдање. То су чињенице и ми не смемо и нећемо дозволити да се оне прекрајају и мењају”, истакао је Миодраг Петковић члан Градског већа, на Партизанском гробљу Доварје, где је обележена 79. годишњица победе над фашизмом.

Према његовим речима, за град је изузетно важно да никада не заборави људе, који су дали своје животе и херојски се борили за слободу.

“Негујемо културу сећања, тако што се сваког 9. маја овде окупљамо и полажемо венце за људе, који су својим животима, нама дали да живимо слободно. Овде су похрањени посмртни остаци 230 бораца учесника народноослободилачког рата из овог краја у периоду од 1941. до 1945. године, од којих нам је именом и презименом познато 176 особа. Овде почивају и народни хероји Милан Мијалковић-Чича, Душан Јерковић, Нада Матић, Алекса Дејовић и Желимир Жељо Ђурић и најмање што можемо је да се поклонимо њиховој храбрости и великој жртви.

Са поносом истичемо да је наш град био једина слободна територија у Европи од 24.септембра до 29.новембра 1941.године, у периоду славне Ужичке републике. Та слобода и борба за слободу имале су високу цену и жртву коју нисмо и никада нећемо заборавити”, нагласио је Петковић.

Поред представника града и СУБНОР-а венце су положиле делегације Војске Србије, Златиборског управног округа, Градске општине Севојно, Удружења потомака ратника у ратовима 1804-1918.„Мајор  Коста Тодоровић“, Удружења ветерана и ратних инвалида ратова од1990. до 1999. године Ужицe, Удружења ветерана и ратних инвалида ратова од1990.до 1999. године Чајетина, Удружења војних пензионера Ужице, Удружења бораца Севојна, Друштва историчара Ужице, “Клуба 3” Ужице,  Социјалистичке партије Србије Ужице,потомака и грађана. У уметничком делу програма учествовали су ученици ОШ “Слободан Секулић” и глумац Слободан Љубичић.

Пре тачно 79 година завршен је Други светски рат, који је отпочео 1. септембра 1939. године, нападом нацистичке Немачке на Пољску, на европским просторима и окончан  9.маја 1945. године потписивањем безусловне капитулације оружане силе Трећег рајха. Иако је немачка Врховна команда издала наређење потчињеним командантима својих копнених, поморских и ваздухопловних снага да обуставе све операције, остаци немачких трупа и њихових савезника још неколико дана су пружали отпор, а у Југославији су борбе потрајале до 15. маја 1945.

Град Ужице

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Почиње реконструкција Водоторња на средњовековној тврђави Стари град у граду Ужицу

Уз Џејлу Рамовић почео РЕФЕСТ на Златибору

Са представницима ужичких предузетника о важним темама за развој привреде

Необична слика стиже нам са Таре

Невероватан случај у Пријепољу: Мушкарац око свог имања поставио електрични проводник и прикључио га на струју из куће

Малинари и хладњачари у Ариљу нису постигли договор

Пребио тинејџера и покушао да изнуди новац: Језиво насиље у Новој Вароши

Вече посвећено Добрили Смиљанић

Субвенције за пољопривреднике – локална власт мора да улаже у брендирање производа