Традиционално, поводом 14. јуна Светског дана добровољних давалаца крви у Градској кући приређен је пријем за даваоце, који су крв дали велики број пута, али и оне који су се у ову хуману мисију недавно укључили. Њима, али и учесницима ликовног и литерарног конкурса на тему “Крв живот значи” који расписује Црвени крст Ужице градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић уручила је пригодне поклоне.

Подсетивши на чињеницу да су крв и њени продукти једини лек у многобројним ситуацијама, градоначелница Ужица истакла је да је веома важно да је у здравственом систему има довољно.

“И има је, али захваљујући вама добровољним даваоцима крви. Вама који дајући своју крв не питате ни када, ни коме, ни зашто. У овом дану који је посвећен људима добре воље и великог срца још једном упућујемо велико хвала у име свих оних којима сте помогли, продужили или спасили живот. Хвала и свима који су заслужни за организацију многобројних акција добровољног давања крви и функционисање наше трансфузије. Честитам вам Дан добровољних давалаца крви, желим вам добро здравље и још много хуманих акција”.

Начелница трансфузиолошке службе Опште болнице Ужице др Марија Перишић Божић се овом приликом захвалила Граду на пријему, а добровољним даваоцима којих је у Златиборском округу око 35 хиљада честитала је њихов дан.

“Крв је једини природни лек који не можемо набавити у апотеци, можемо га само добити од добровољних давалаца крви који својом безрезервном хуманошћу помажу да наставимо и да освежимо живот. Најдубље се захваљујем у име пацијента на хуманости свим нашим даваоцима у округу, који нам омогућавају да имамо оптималне резреве крви за све болнице нашег округа, као и свим људима и организацијама које организују и учествују у многобројним акцијама”.

Председник Градског одбора Црвеног крста Ужице Слободан Љубичић сигуран је да ће Ужице и даље на мапи давалаштва у Србији бити на првом месту као и до сада. То је по његовим речима резултат рада организације која је по много чему на првом месту у нашој земљи али и шире.

“Оно по чему је ова организација позната и код нас и у свету је продукција и снимање играних филмовима. Многе ораганизације Црвеног крста из целог света су долазиле овде, не верујући шта једна организација може да уради. Успели смо да окупимо импозантан број људи који су спремни да другоме спасу живот дајући своју крв”.

Као и претходних година, онима који су се истакли бројем добровољног давања крви и најмлађим даваоцима уручени су пригодни поклони.

Поводом Светског дана добровољних даваоца крви Градски одбор Црвеног крста Ужице расписује ликовни и литерарни конкурс под називом “Крв живот значи”, а за ауторе најбољих радова, ученике основних и средњих школа обезбеђене су награде.

Град Ужице