ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Обележен почетак реализације још једног пројекта прекограничне сарадње уз подршку ЕУ

Изразивши задовољство наставком сарадње у оквиру новог пројекта прекограничне сарадње између Србије и БиХ, односно градова Ужице и Тузла, градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић захвалила се партнерима из Европске уније који овакве видове сарадње препознају као веома значајне. Она је подсетила и на остале за грађане Ужица важне пројекте који су уз подршку ЕУ реализовани у протеклом периоду.

“2,1 милион евра вредни су наши заједнички пројекти које смо реализовали у претходних неколико година. Заједно смо урадили кишну канализацију у Улици Милоша Обреновића у Крчагову, изградили смо и ставили у функцију неолитско насеље, реконструисали објекат Народног позоришта Ужице, успоставили систем одбране од поплава у прекограничном подручју Србија-Босна и Херцеговина, али и унапредили систем управљања над јавном својином. Поносни на ову сарадњу и на обострано задовољство тренутно реализујемо пројекте реконструкције ужичког антитуберкулозног диспанзера и отварања првог сеоског вртића у Карану вредне 920 хиљада долара. О значају свих поменутих пројеката не треба посебно говорити, довољно је рећи да је захваљујући њима унапређен квалитет живота наших суграђана, било да је реч о области здравства, образовања, заштите животне средине или туризма. Зато смо сигурни да ће и овај нови пројекат, вредан готово 400 хиљаде евра, који данас званично покрећемо у великој мери утицати на даљи развој туризма и унапређење туристичке понуде, како у Златиборском округу, тако и Тузланском кантону”.

Говорећи на почетној конференцији пројекта “Нови локалитети за боравак на отвореном у сврху унапређења квалитета туристичког производа” Martin Klaucke шеф сектора II операције Делегације ЕУ у Србији, посебно је истакао значај прекограничне сарадње, као сегмент који ЕУ веома цени и радо подржава.

“Овај пројекат бавиће се посебним аспектима туризма као што су рурални и зелени туризам који су веома битни а знамо да овај регион има велики потенцијал баш за развој тих аспеката туризма. Надамо се да ће овај пројекат који почињемо данас као и многи други пројекти допринети развоју овог веома лепог региона у туристичком погледу. Овај пројекат ће у БиХ допринети развоју еколошких паркова а у Србији кампова, али ће допринети и свим туристичким организацијама и људимакоји се баве туризмом”.

Према речима Дуње Ђенић помоћнице министра туризма и омладине овај пројекат представља наставак успешно завршених и реализованих пројеката финансираних од стране ЕУ пре свега, али и пројеката који је финансирало надлежно Министарство туризма и омладине, као и пројеката који у основи имају развој добрих међусуседских односа са БиХ.

“Оно што је заједнички именитељ и што је јако важно код свих ових пројеката јесте важност одабира правог туристичког производа и то са друге стране представља добар стратешки приступ у планирању пројектних активности и расподели финансисјких средстава. На овај начин ми заправо осигуравамо дугорочно остварење циљева, а када посматрамо туризам као грану привреде то свакако представља увећање туристичког промета, у овом случају у броју долазака и страних и домаћих туриста”.

Градоначелник Тузле Зијад Лугавић подсетио је да је ово четврти пројекат прекограничне сарадње два града, Тузле и Ужица.

“То пре свега доказује и показује нашу веома блиску повезаност, озбиљност према заједничким циљевима и опредељеност да заједно развијамо и нови туристички производ. Можемо још више повезивати ове географске целине и свим грађанима и Тузле и Ужица унапредити квалитет живота и приближити их једне другима”.

Носилац пројекта је Туристичка организација регије Западна Србија у парнерству са Удружењем за развој Нерда, градом Тузла и и Туристичком заједницом града Тузла, а почетна конференција је по   речима директора Мирослава Рађена прилика да се представе сви пројекти, који се у оквиру прегограничних програма ЕУ реализују у туристичкој регији Западна Србија.

Пројекат предвиђа опремање и доградњу рекреативног парка на отвореном на локалитету Илинчица у Тузли и успостављање 9 еко- кампинг зона у туристичкој регији Западна Србија, које подразумевају одморишта, еко-кампове и садржаје за најмлађе.  Радиће се и на изградњи капацитета туристичких актера, уз обуке за управљање новим садржајима пружаоцима туристичких услуга. Такође, у оквиру веб страница пројектних партнера израдиће се апликације за промоцију пратећих услуга на обе дестинације.

 

Град Ужице

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Интезивно се ради на решавању проблема мештана Беле Земље

ОГЛАСНА ТАБЛА

Расписан конкурс за доделу градских стипендија за ученике средњих школа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нове цене природног гаса за јавно снабдевање од 1. новембра

ОГЛАСНА ТАБЛА

Цена дизела и бензина остаје иста у наредних седам дана

ОГЛАСНА ТАБЛА

Михољски сусрети села сутра у Злакуси

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Music vibes“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Књижевно вече посвећено словенској митологији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Светски дан чистих планина

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас славимо Светог Јоакима и Ану

ОГЛАСНА ТАБЛА