22.8 C
Uzice
јул 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN OSOBA SA INVALIDITETOM (video)

UŽICE – Različitim muzičkim žanrovima i crvenim slovima sa gradskog trga u Užicu na međunarodni dan osoba sa invaliditetom održan je Flash mob sa koga je otišla poruka da začepimo predrasude prema svim različitostima.

dan-osoba-sa-invalidotetom1U programu koji je osmislila Dragana Utvić, defektolog u OŠ „Miodrag V.Matić“ učestvovali su učenici ove škole, zatim deca drugog razreda OŠ „Nada Matić“, ali i mališani iz vrtića, Udruženja „Roditelj- Užice“, Udruženja osoba sa dečijom i cerebralnom paralizom, Doma Petar Radovanović, Plesna škola Step up, ali i svi ostali građani koji su se spontano zatekli na trgu.

Za ljude iz udruženja osoba sa invaliditetom najznajačnija je energija koju su na trgu osetili prisutnih a koji nisu u ovoj priči. Sigurni su da su te osobe došle iz najplemenitijeg motiva, bez patetike i bez predrasudnih misli tako da su svojim učešćem dali najveću težinu, i dokazali da upravo tu počinje promena svesti.

Milesa Milinković, direktorka festivala „Uhvati sa mnom ovaj dan-Uhvati film“, koji se u Novom Sadu organizuje od 2003. godine kaže da je od studentske incijative stigao do ozbiljnog festivala. Ove godine čak 600 filmova je bilo u konkurenciji bilo, od čega je 35 prikazano, a 7 nagrađeno. Filmski karavan koji poslednje četiri godine obilazi Srbiju na međunarodni dan osoba sa invaliditetom zaustavio se u Užicu sa ciljem da se i preko filmske umetnosti utiče na promenpogleda na osobe sa invaliditetom.

Zadovoljni zbog sve kvalitetnijih filmova, i što se od prvobitnih koji su uglavnom govorili o medicinskom modelu invalidnosti, sada su sve zastupljeniji filmovi o društevnom životu ovih osoba, ali i filmovi poput ovogodišnjeg o seksualnosti osoba sa invaliditetom. Ta tema je uopšte u srpskom društvu tabu, tako da sam zbog tog filma sigurna da je festival „Uhvati sa mnom ovaj dan- Uhvati film“, sigurno pomerila granice u svakom smislu, naročito u manjim lokalnim sredinama u kojima i ciljano dolazimo sa karavanom.

Inače, Dan posvećen osobama sa invaliditetom ustanovljen je 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju da obeležavaju taj dan s ciljem da se unapredi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu. Do 10% ljudi u svetu ima problem sa nekom vrstom invaliditeta. Od te brojke čak 70% je u kategoriji siromašnih, a 50% nije uključeno u društveni život.

izvor:zoomue.rs/foto:TV5 Užice

output_bkzdes

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Širenje kanalizacione mreže na Zlatiboru (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vozač sa užičkim tablicama šokirao sve svojim parkiranjem (FOTO)

Oglasna Tabla

Beograđanin nestao na Drinskoj regati

Oglasna Tabla