OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Obeležen Međunarodni dan seoskih žena

Grad Užice je prvi put obeležio Svetski dan seoskih žena u nameri da to postane tradicija kao i početak realizacije projekta „Lokalni mehanizmi za ekonomsko osnaživanje žena“ koji se sprovodi u osam gradova Srbije.

Uz čestitke povodom međunarodnog dana zamenik gradonačelnika Nemanja Nešić je podsetio da Užice ima 23 seoske mesne zajednice u kojima su žene većinski deo populacije. On je dodao da su uslovi u kojima žene na selu žive i rade teški i da opstanak sela i njegov ruralni razvoj u ogromnoj meri zavisi od seoskih žena.

U ime gradskog Saveta za ravnopravnost polova Natalija Vasilić je istakla da su radionice u projektu koji je podržan i od Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost omišljene da se čuju problemi seoskih žena i da Savet predstavlja adresu kojoj uvek mogu da se obrate za pomoć.

Ona je istakla da je jedan od uočenih problema izostanak udruživanja žena na selu što bi doprinelo vidljivosti u lokalnoj zajednici. Projekat predviđa i održavanje javnog događaja, odnosno razgovor sa odbornicama užičke skupštine i predočavanje problema i postavljanje pitanja.

Govoreći o projektu Gordana Savić koja je i članica Saveta je rekla da on predviđa četiri radionice u kojima će učestvovati 60 žena iz užičkih seoskih mesnih zajadnica. Prva radionica održana je u svečnoj skupštinskoj sali i u njoj je učestvovalo petnaest žena iz Zlakuse, Sevojna i Potočanja.

Cilj projekta jeste da se različitim lokalnim mehanizmima afirmišu mere osnaživanja žena bilo u oblasti poljoprivrede, turizma kako bi njihova znanja bila iskorišćena i merama podrške unapređena.

Marija Milivojević iz Sevojna, jedna je od mladih žena koja se bavi poljoprivredom, pre svega povrtarstvom kao i cela njena porodica. Proizvode plasira na užičkoj zelenoj pijaci, na Zlatiboru, a kada ima viška i u Beogradu.

Marija Milivojević se bavi povrtarstvom kao i cela njena porodica

Kaže da je više od povrtarstva interesuje hortikultura, da se njena porodica bavi i voćarstvom. Od projekta i radionica očekuje bolju informisanost za unapređenje položaja žena na selu i konkurse za podsticajna sredstva.

„Nadam se da ću uspeti, pre svega verujem u sebe“ – zaključila je Marija Milivojević koja potencira znanje i obrazovanje bez koga nema života ne samo na selu.

Izvor: infoera.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Drama na pruzi Priboj-Užice: Otkačilo se vozilo za održavanje pruge, radnici trčali za njim

Oglasna Tabla

Trudnice neće biti vakcinisane: „Odložiti planiranje samo dok prođe period vakcinacije“

Oglasna Tabla

Porodiljama i trudnicama se ponovo umanjuje plata

Oglasna Tabla

3 predloga za jeftin i ukusan obrok: Ručak za celu porodicu za samo 300 dinara!

Oglasna Tabla

Opremljeno razvojno savetovalište za decu ometenu u razvoju (VIDEO)

Oglasna Tabla

Kako da naučite dete šta je seksualno nasilje i kako da mu se suprotstavi

Oglasna Tabla

Do ponedeljka toplo i vetrovito, do 19 stepeni

Oglasna Tabla

Slabovidom desetogodišnjem dečaku iz Sevojna potreban novac za još dve operacije oka

Oglasna Tabla

Kod Arilja uginuo beloglavi sup

Oglasna Tabla