Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Обележен Дан победе над фашизмом

https://www.aikbanka.rs/?utm_source=Oglasna_tabla_UZICE&utm_medium=Baner&utm_campaign=Institucionalna_lokal&fbclid=IwAR0a4K9CUdazFDWUviT0kK0Cexl4UtSlf0avqxB4_umRi6DfhwuM7utiGmk

Ужице – Одавањем поште и полагањем венаца на Партизанском гробљу на Доварју Град Ужице и Народни музеј Ужице обележили су 77 година од победе над фажизмом у Другом светском рату. У име Града Ужица, пошту страдалима и заслужнима за слободу коју данас имамо одала је градоначелница др Јелена Раковић Радивојевић.

Обраћајући се прусутнима, градоначелница је подсетила на историјске податке и чињенице, који говоре да је у рату који је трајао нешто мање од шест година, учествовала 61 држава и око 110 милиона војника. Процене говоре о 50 до 80 милиона погинулих, а од тога је цивила било између 38 и 55 милиона. Тачни подаци о жртвама, посебно на подручју некадашње Југославије, никада нису утврђени. Државна комисија бивше СФРЈ, објавила је својевремено податак да је погинуло укупно 1.706.000 људи, међу којима нешто више од 300.000 бораца.

“Са поносом увек помињемо да је наш град био једина слободна територија у Европи од 24.септембра до 29.новембра 1941.године, у периоду славне Ужичке републике. Та слобода и борба за слободу имале су високу цену, јер су плаћане људским животима.

У светлу најновијих догађаја и сукоба који ескалирају у свету, уз одавање поште страдалима у Другом светском рату, молимо се за мир, јер је мир предуслов сваког напретка за појединца, али и читав свет.

У дану победе над идеологијом која је хтела да покори сваку слободну мисао на крилима расне и националне дискриминације и завлада светом, наша дужност је да одамо пошту свим страдалницима и подсетимо јавност на вредности које су они следили”.

Да заборавимо не смемо, да памтимо је наш дуг према свима који су живот дали у борби за велику победу и слободу”, поручила је градоначелница Ужица др Јелена Раковић Радивојевић.

На Партизанском гробљу на Доварју похрањени су посмртни остаци 230 бораца из ужичког краја страдалих од 1941. до 1945. године од којих су позната имена њих 176. Међу њима су и народни хероји Душан Јерковић, Нада Матић, Алекса Дејовић, Желимир Жељо Ђурић и Милан Мијалковић Чича.

uzice.rs/oglasnatabla.info

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Временска прогноза за недељу – 2. април 2023.

ОГЛАСНА ТАБЛА

Продаје се тврђава „Стари град“?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Од данас поскупљење путарине

ОГЛАСНА ТАБЛА

Како на време препознати аутизам код детета

ОГЛАСНА ТАБЛА

Златибору потврђено звање туристичког места прве категорије

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Златибору одржана обука у вези безготовинске наплате услуга у сектору туризма и угоститељства

ОГЛАСНА ТАБЛА

МУП најавио појачану контролу ради смањења броја саобраћајних незгода

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ритму недеље са Драгољубом Стојадиновићем (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Април почиње с кишом, уз пљускове и пад температуре

ОГЛАСНА ТАБЛА