15.7 C
Uzice
август 26, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Obeležen Dan omladinskih radnih akcija u Užicu

U organizaciji udruženja „Akcijaši iz Užica“, uz podršku Istorijskog arhiva, Crvenog krsta i JP Srbijašume, u Užicu je obeležen 1. april – Dan omladinskih radnih akcija.

 

Bila je to prilika da se, prigodnim programom, podseti na 70 godina od izgradnje pruge Brčko- Banovići i 40 godina od početka Omladinske radne akcije „Kadinjača“, ali i da se današnjoj generaciji mladih pojasne vrednosti i značaj radnih akcija u nekadašnjoj socijalističkoj Jugoslaviji.

Užički akcijaši su, zajedno sa mladima koji su im se dobrovoljno pridružili, organizovali pošumljavanje u selu Karan, nadomak Užica. Družili su se uz brigadirski ručak i obeležili 40 godina od početka Omladinske radne akcije „Kadinjača“, tokom koje je izgrađen deo komunalne infrastrukture u Užicu i Spomen-obeležje na Kadinjači. U sali Crvenog krsta je prikazan film „Naših ruku dela“, autora dr Slobodana Ristanovića.

U Istorijskom arhivu Užice je otvorena izložba „Historijska pruga kroz historijske izvore -70 godina pruge Brčko-Banovići”, autorke Selme Isić iz Arhiva Tuzlanskog kantona. O toj prvoj velikoj i najznačajnijoj omladinskoj radnoj akciji u Jugoslaviji, govorili su autorka postavke, Omer Zulić, direktor Arhiva Tuzlanskog kantona, Željko Marković, direktor Užičkog arhiva, Radoje Lapčević, učesnik izgradnje pruge, Milutin Đuričić, predstavnik akcijaša, i Nemanja Nešić, zamenik užičkog gradonačelnika.

Postavku, koja može da se pogleda do početka maja, čine dokumenti, fotografije i novinski članci koji svedoče o izgradnji pruge u kojoj je učestvovalo 62.268 mladića i devojaka iz cele ondašnje Jugoslavije, kao i oko 2.000 dobrovoljaca iz drugih zemalja.

Gradnja pruge, čija dužina je 92 kilometra i koja ima tri tunela i 177 drugih objekata, bila je podeljena na 234 deonice na kojima je radilo 220 omladinskih brigada. Završena je za svega 190 dana, a prvi voz njome je prošao 7.novembra 1946.godine. Bila je namenjena za transport uglja iz rudnika Banovići, za šta se i danas koristi, ali u mnogo manjoj meri nego pre sedam decenija.

Izvor:danas.rs/Piše:N.Kovačević

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nestabilno i toplo, do 33 stepena

Oglasna Tabla

Hitna pomoć na 112: Jedan telefonski broj za celu Srbiju

Oglasna Tabla

Požar u Amazoniji se tiče svih nas

Oglasna Tabla