10.2 C
Uzice
октобар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Obeležen Dan omladinskih radnih akcija u Užicu

U organizaciji udruženja „Akcijaši iz Užica“, uz podršku Istorijskog arhiva, Crvenog krsta i JP Srbijašume, u Užicu je obeležen 1. april – Dan omladinskih radnih akcija.

 

Bila je to prilika da se, prigodnim programom, podseti na 70 godina od izgradnje pruge Brčko- Banovići i 40 godina od početka Omladinske radne akcije „Kadinjača“, ali i da se današnjoj generaciji mladih pojasne vrednosti i značaj radnih akcija u nekadašnjoj socijalističkoj Jugoslaviji.

Užički akcijaši su, zajedno sa mladima koji su im se dobrovoljno pridružili, organizovali pošumljavanje u selu Karan, nadomak Užica. Družili su se uz brigadirski ručak i obeležili 40 godina od početka Omladinske radne akcije „Kadinjača“, tokom koje je izgrađen deo komunalne infrastrukture u Užicu i Spomen-obeležje na Kadinjači. U sali Crvenog krsta je prikazan film „Naših ruku dela“, autora dr Slobodana Ristanovića.

U Istorijskom arhivu Užice je otvorena izložba „Historijska pruga kroz historijske izvore -70 godina pruge Brčko-Banovići”, autorke Selme Isić iz Arhiva Tuzlanskog kantona. O toj prvoj velikoj i najznačajnijoj omladinskoj radnoj akciji u Jugoslaviji, govorili su autorka postavke, Omer Zulić, direktor Arhiva Tuzlanskog kantona, Željko Marković, direktor Užičkog arhiva, Radoje Lapčević, učesnik izgradnje pruge, Milutin Đuričić, predstavnik akcijaša, i Nemanja Nešić, zamenik užičkog gradonačelnika.

Postavku, koja može da se pogleda do početka maja, čine dokumenti, fotografije i novinski članci koji svedoče o izgradnji pruge u kojoj je učestvovalo 62.268 mladića i devojaka iz cele ondašnje Jugoslavije, kao i oko 2.000 dobrovoljaca iz drugih zemalja.

Gradnja pruge, čija dužina je 92 kilometra i koja ima tri tunela i 177 drugih objekata, bila je podeljena na 234 deonice na kojima je radilo 220 omladinskih brigada. Završena je za svega 190 dana, a prvi voz njome je prošao 7.novembra 1946.godine. Bila je namenjena za transport uglja iz rudnika Banovići, za šta se i danas koristi, ali u mnogo manjoj meri nego pre sedam decenija.

Izvor:danas.rs/Piše:N.Kovačević

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nikola Đuričko: Nova generacija ne zna ko je Ivo Andrić, ali zna ko je Mimi Oro

Oglasna Tabla

Sloboda sa gimnazijalcima u revijalnom meču

Oglasna Tabla

Od 1.730 škola Osnovna škola “Stari grad” iz Užica pobedila u akciju “2000 lopti za buduće asove”

Oglasna Tabla

Jesenje promocije Zlatibora

Oglasna Tabla

Najjači prirodni lek: Popravlja pamćenje, topi masnoće, poboljšava vid i sluh

Oglasna Tabla

Krenuo iz Užica za Beograd, javio se sa stanice, a kada su ga sledeći put pozvali na mobilni pretrnuli su od straha!

Oglasna Tabla

Bibliotekarke OŠ „Dušan Jerković“ predstavljaju Srbiju na Svetskom kongresu školskih bibliotekara

Oglasna Tabla

Kineskim turistima zapadna Srbija idealna za odmor

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Mačak u čizmama“

Oglasna Tabla