ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗАНИМЉИВОСТИ

Обележавање Дана сећања на жртве Холокауста

Широм света данас се обележава Међународни дан сећања на жртве Холокауста, у знак сећања на дан када је 1945. године ослобођен Аушвиц-Биркенау, најозлоглашенији логор смрти у поробљеној Европи.

Централну државну церемонију код Споменика жртвама геноцида у Другом светском рату, а у оквиру комплекса некадашњег концентрационог логора на Старом сајмишту у Београду, предводиће изасланик председника Републике министарка Дарија Кисић Тепавчевић, објављено је на сајту Министарства рада.

Церемонији одавања почасти присуствоваће и преживели у Холокаусту, потомци жртава, некадашњи заточеници логора смрти у Другом светском рату, представници парламента и Владе Србије, као и представници Града Београда, Савеза јеврејских општина Србије, Националног савета Ромске Националне мањине, чланови дипломатског кора, удружења и грађани…

Међународни дан сећања на жртве Холокауста установљен је 1. новембра 2005. године резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација, а у знак сећања на дан када су војници совјетске Црвене армије ослободили Аушвиц.

На тај дан 1945. године, јединице совјетске армије ослободиле су највећи нацистички концентрациони логор, са 7.500 затвореника. У борбама, живот је изгубио 231 совјетски војник.

Други светски рат однео је више од шест милиона недужних жртава – припадника јеврејског народа, а Аушвиц, Треблинка, Маутхаузен, Дахау, Мајданек, Јасеновац, Старо Сајмиште, Јајинци, логор „Црвени Крст“ у Нишу, нека су од масовних стратишта невиних жртава.

Извор:РТС

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Како заштитити род од климатских промена

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да живот буде сладак као мед (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Најважније што треба да знате о ММР вакцини која једина штити од малих богиња, најзаразније болести за коју човечанство зна

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ништа не чисти јетру као овај напитак, одличан је и за кости и крвне судове

ОГЛАСНА ТАБЛА

Развојни планови Златибора у жижи интересовања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Лепа Брена проџект

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почела примена нове заштитне мере којом се због тежег прекршаја одузима возило

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза: Облачно и натпросечно топло, местимично краткотрајна киша

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саобраћај је умереног интензитета и услови за возњу су углавном повољни

ОГЛАСНА ТАБЛА