ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

O novim merama! Kon: Maske moraju da se nose i u baštama; Svako ko ne želi da se vakciniše – mora biti izolovan

To će biti definisano tokom dana – svi moraju da nose maske i u baštama, rekao je dr Predrag Kon.

Kon je juče naveo da je njegova blanko ostavka tu i podrazumeva da je urađeno nešto što je urađeno protivno razumu. To se, prema njegovim rečima, nije desilo. Upitan da ovo prokomentariiše, Kon navodi:

„Pitan sam da li ću dati ostavku, ništa to novo nije. Nešto nisam željan ove pozicije. Vidite o čemu se radi – mi imamo ove mere na snazi tri nedelje. Ove neke korekcije što će biti od ponedeljka podrazumevaju da na otvorenom ugostitelju mogu da rade na 50 posto kapaciteta. To će biti definisano tokom dana. Svi moraju da nose maske i u baštama. To bi bio uvod da poštujemo te najosnovnije mere“.

Nenad Čanak navodi da je najvažnija stvar koja se gubi iz vida da je država sebe „kreni-stani principom“ dovela u situaciju da ljudi podsvesno shvataju mere kao ugnjetavanje.

„Zato država mora da bude čvrsta u stavovima šta hoćemo da uradimo“, navodi Čanak.

Kako navodi – „ili će svi poštovati sve, ili ne očekujte da bilo ko nešto poštuje“. Objašnjava da će mere morati da se odnose na svakoga, kako bi se shvatile ozbiljno.

Na pitanje o kolu ispred spomenika Stefanu Nemanji, čanak navodi:

„To je jedan agresivni prostakluk, koji iza sebe nose nacionalne simbole. Čista zloupotreba. Zloupotreba i tih ljudi, jer im se podmeće politička uloga kojoj nema mesta“.

Kon je juče rekao da ostavku treba da podnesu oni koji su odgovorni za sprovođenje mera, a Kon navodi da je to rekao jer nema sa njim veze da li neko poštuje mere.

„U tom smislu sam to rekao, a kad se izvuče iz konteksta ima drugi smisao“, dodaje.

Kako dalje navodi, ako se govori smao o meram i ignorisanju – „to su sve ljudske slabosti koje se dešavaju, zato se slažem da je sve zloupotrebljeno“.

Kažeda ne postoiji razlog za otpor vakcinaciji i da vakcinaciju treba podržati.

„Prvo preporučena je, nije obavezna. Predlog je da bude obavezna zdravstvene radnike. Ne znam da li će biti tema na Kriznom štabu, ali podržavam tako nešto. Ne znam da li znate ali vakcinacija protiv gripa i hepatitisa B je obavezmna za medicinske radnike“, dodaje.

Čanak smatra da vakcinacija mora da bude obavezna. Navodi da su to ozbiljsne stvari i da sa tim nema šale.

„Sa jedne strane imate ljude koji umiru na respiratorima i one koji umiru spasavajući te na respiratorima i sa druge strane one koji kažu da to sve ne postoji. To je opasnost po narodno zdravlje. Tu šale nema. Sloboda je ograničena slobodom drugih“, zaključuje.

„Svako ko je prenosilac zarazne bolesti nema pravo. Ako hoćete da budete neko ko neće da se vakciniše – to vam oduzima pravo da budete u kontaktu sa drugim ljudima. Morate biti izolovani – neka vam to zvuči kako hoćete. Niko nema pravo da ugrožava moju porodicu svojim predrasudama“, dodaje.

Upitan da je Vlasta Velisavljević preminuo i nakon revakcinacije, i kakav je njegov odogovr na to, Kon navodi da se u zaključivanju ne može na osnovu pojedinačnih slučajeva zaključivati nešto opšte.

Efekti vakcinacije se vide, smatra Kon. Vidi se kada se uporede mesta sa različitim obuhvatom – u mestu gde je veći obuhvat dolazi do zaravnjenja.

„Mi te rezultate već sada vidimo. Već sa jednom dozom je zaštitino delovanje oko 80 posto“, navodi dr Kon.

Izvor: prva.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Саопштење СНС Ужице: Опет су се над Ужицем надвиле жуте птице злосутнице!

Срећно, средњошколци! Матурантски плес на Тргу партизана у Ужицу (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

После сунчаних интервала, пљускови и грмљавина, понегде град и олујни ветар

Од сутра радови у Улици Станоја Главаша

Град са милион динара помаже породици Јојић из Кремана чија кућа је изгорела у пожару

“Наша Златка“ освојила три златне медаље

Високи нивои хербицида пронађени у више од половине узорака сперме, открива истраживање

Стамбени кредити и зајмови привреди стагнирају – када се може очекивати пад камата

Олакшице за струју и гас – најсиромашнијима највеће субвеције