Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Саопштење ССП Ужице: „Нуклеарна зима у Ужицу“

Данас је Ужице у 14:00ч по индексу загађења ваздуха од 255 јединица најзагађенији град у Србији, по скали WАQИ-а ваздух је веома нездрав и препоручује се боравак искључиво у затвореним просторијама. Због циклона који је у надирању и промене притиска, још је смањена уобичајена стопа загађености, због које би у неким развијеним земљама становништво било евакуисано из токсичног окружења, а таква је ситуација у Ужицу током читаве зиме.

Град је у котлини, окружен брдима која заустављају циркулацију ваздушних струја, тако да док је центар града окован смогом, маглом, мразем и мраком у “нуклеарној зими”, грађани околних насеља и месних заједница попут Беле Земље, уживају у чистом ваздуху, сунцу и температури вишој од по најмење 5 степени. Силазак у град је зато потпуно нестварно искуство и сви нас питају – “Људи, како живите ту уопште?”.

Највећи узрок загађења су индивидулани котлови на чврсто, еколошки неприхватљиво гориво, лош квалитет угља, као енергент финансијски једино доступан грађанима, као и саобраћај. Иако је проблем загађености града хроничан, исто тако локална самоуправа не чини ништа да помогне грађанима и да макар краткорочним мерама утиче на смањење загађења, док се не нађе дугорочно решење.
Град је у стању еколошке катастрофе, а здравље популације изузетно угрожено. Грађани због сиромаштва нису у стању да гасификују домаћинства, па зато треба субвенционисати цену прикључка за гас, забранити употребу угља лошег квалитета и на гас прикључити и преостале котларнице ЈКП “Топлота“.

Градски одбор ССП Ужице

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Нова младост ужичке „Младости“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Часови без мобилних телефона од 1.фебруара у Техничкој школи Радоје Љубичић

ОГЛАСНА ТАБЛА

Проверен начин за припрему џигерице (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Јачање подршке предузећима која запошљавају особе са инвалидитетом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Танасковићева: Држава не дугује пољопривредницима, али ће им исплатити додатних 15 милијарди динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Лажно се престављао као тржишни инспектор

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акустично крстарење четвртком: Trio Bypass

ОГЛАСНА ТАБЛА

Стање на путевима: Снег на коловозу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Најуспешнији Ужичани на традиционалном пријему у Градској кући (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА