ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Саопштење ССП Ужице: „Нуклеарна зима у Ужицу“

Данас је Ужице у 14:00ч по индексу загађења ваздуха од 255 јединица најзагађенији град у Србији, по скали WАQИ-а ваздух је веома нездрав и препоручује се боравак искључиво у затвореним просторијама. Због циклона који је у надирању и промене притиска, још је смањена уобичајена стопа загађености, због које би у неким развијеним земљама становништво било евакуисано из токсичног окружења, а таква је ситуација у Ужицу током читаве зиме.

Град је у котлини, окружен брдима која заустављају циркулацију ваздушних струја, тако да док је центар града окован смогом, маглом, мразем и мраком у “нуклеарној зими”, грађани околних насеља и месних заједница попут Беле Земље, уживају у чистом ваздуху, сунцу и температури вишој од по најмење 5 степени. Силазак у град је зато потпуно нестварно искуство и сви нас питају – “Људи, како живите ту уопште?”.

Највећи узрок загађења су индивидулани котлови на чврсто, еколошки неприхватљиво гориво, лош квалитет угља, као енергент финансијски једино доступан грађанима, као и саобраћај. Иако је проблем загађености града хроничан, исто тако локална самоуправа не чини ништа да помогне грађанима и да макар краткорочним мерама утиче на смањење загађења, док се не нађе дугорочно решење.
Град је у стању еколошке катастрофе, а здравље популације изузетно угрожено. Грађани због сиромаштва нису у стању да гасификују домаћинства, па зато треба субвенционисати цену прикључка за гас, забранити употребу угља лошег квалитета и на гас прикључити и преостале котларнице ЈКП “Топлота“.

Градски одбор ССП Ужице

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Културни програм у КЦ „Златибор“ Чајетина за крај ове, и почетак следеће године

ОГЛАСНА ТАБЛА

У општини Пожега нема листе чекања за услугу личног пратиоца детета (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Српски ђаци бољи на ПИСА тестовима, морамо да радимо на примени стеченог знања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Милић: Од данас кардиохирургија не само да нема листу чекања, већ нема ни листу заказивања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Повећан број ноћења туриста у односу на прошлу годину за 15 одсто

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Такмичарски дани младих иноватора и предузетника“ у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Gorivo pojeftinilo!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Онлајн клађење и апликација за упознавање разлог да банка не одобри кредит

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ухапшен бивши фудбалер Партизана! Пронађен му је пиштољ и 126 меткова

ОГЛАСНА ТАБЛА