OGLASNA TABLA – INFO
BAJINOBAŠTANSKE VESTI FOTO RAZGLEDNICA

NP DRINA: Priprema sadržaja za turističku ponudu

Zaposleni u Nacionalnom parku /NP/ „Drina“ Srebrenica počeli su realizaciju Programa Vlade Republike Srpske koji se odnosi na rad ove ustanove, zaštitu materijalnih i prirodnih bogatstava u okviru parka, te pripremu sadržaja za turističku ponudu.

Direktor NP „Drina“ Radomir Pavlović rekao je Srni da su, nakon izrade i usvajanja normativnih akata i statusnog definisanja ove ustanove, u radni odnos primili deset radnika i krenuli u realizaciju programa rada.

„Organizovali smo planinarski pohod i promociju novouređene i propisno obeležene prve planinarske staze u okviru NP `Drina`. Reč je o stazi dugoj 12 kilometara od Klotjevca na obali Perućačkog jezera na Drini do novoizgrađene planinarske kuće na izletištu iznad živopisnog kanjona Drine na Bijelim Vodama“, pojašnjava Pavlović.

On ističe da je u prvom pohodu ovom stazom učestvovalo tridesetak planinara iz više planinarskih društava iz Republike Srpske i Srbije koji su stazu ocenili kao zahtevnu, ali i izuzetno zanimljivu jer nudi pogled na jedinstven pejzaž i kanjon kroz koji vijuga zelena Drina.

„Planinarenje treba da bude jedan od sadržaja koji ćemo nuditi u kombinaciji sa drugim, a pripremamo i smeštajne kapacitete za prijem i boravak turista“, kaže Pavlović.

Prema njegovim rečima, novoprimljeni radnici su obeležili i uredili planinarsku stazu uz stručni nadzor i uputstva, a privode kraju i uređenje i opremanje dva apartmana za smeštaj gostiju u objektu bivše škole u Klotjevcu.

Pavlović precizira da su već izgradili šumsku kućicu na lokalitetu Crni potok i planinarsku kuću sa nadstrešnicama na Bijelim Vodama, kao i dva vidikovca sa prelepim pogledom na Taru u Srbiji sa druge starne kanjona Drine i akumulacionog Perućačkog jezera.

On ističe da im je sledeći zadatak realizacija projekta zaštite stećaka na šest lokaliteta u okviru nacionalnog parka.

„Uporedo vodimo više aktivnosti i izvodimo radove da što pre stvorimo elementarne uslove za prijem i boravak manjeg broja turista i da te kapacitete proširujemo, te da se uvežemo sa poljoprivrednicima koji žive na području Nacionalnog parka. Od njih nameravamo preuzimati poljoprivredne proizvode za pripremu ovdašnjih originalnih i drugih jela za ugostiteljsku ponudu“, navodi Pavlović.

Osim za planinarstvo, ovde se stvaraju uslovi za lovni i ribolovni turizam, organizovanje određenih sportskih takmičenja i sadržaja na vodi, naučno-istraživačke ekspedicije koje žele da izučavaju ovo područje bogato velikim brojem retkih trava, endemičnom vrstom Pančićeve omorike, gde je stanište mrkog medveda i divokoza koje brste na liticama kanjona iznad koga lete beloglavi supovi.

Ovo područje je izuzetno atraktivno za ljubitelje različitih ekstremnih sportova, alpiniste, ronioce i pripreme sportskih ekipa.

Pavlović kaže da im je prioritet obezbeđivanje smeštajnih kapaciteta i da će sklopiti ugovore sa zainteresovanim meštanima koji imaju uslove za prijem i boravak turista, kao i za otkup prehrambenih proizvoda koje proizvode na organski način na prostoru Nacionalnog parka, a da će na proleće nastaviti i sa građevinskim aktivnostima.

Nacionalni park „Drina“ formiran je 2017. godine odlukom Narodne skupštine Republike Srpske. Njegova površina je 6.315 hektara i u cielosti se nalazi na području opštine Srebrenica.

Reč je o prostoru sa izuzetnim prirodnim resursima i potencijalima za razvoj turizma, ali bez odgovarajuće infrastrukture, koja treba da se izgradi.

Zadatak ove ustanove jeste da brine o ekološkoj zaštiti, odnosno da planski štiti i razvija, te stručno uređuje ovo područje i pretvara ga u turističku oazu, uz maksimalno očuvanje prirodnih lepota i resursa i izgradnju neophodnih objekata uz striktno poštovanje pravila gradnje na zaštićenom području.

Izvor: SRNA

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Kupanje na bazenu nije nebezbedno, ukoliko se održava fizička distanca

Oglasna Tabla

Zelene površine Čajetine i Zlatibora u najlepšem izdanju

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za subotu – 4. jul

Oglasna Tabla

O(p)stanak na selu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Epidemija koronavirusa – umrlo 11 pacijenata, još 309 novih slučajeva zaraze

Oglasna Tabla

Kuvekalović: Akontna cena vilameta 200, prva klasa mađarske sorte fertodi 210 dinara

Oglasna Tabla

Leskovačka mućkalica: Zaštitni znak srpske kuhinje

Oglasna Tabla

Kako je Švedska profitirala od izbegavanja karantina

Oglasna Tabla

Saopštenje za medije Narodne stranke Užice

Oglasna Tabla