ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Ново поскупљење! Више цене цигарета од 1. Јула: Пушачи ће паклу плаћати и до 610 динара

У наредних годину и по дана пушачи ће све скупље плаћати свој ужитак, па је реално очеквати да 2025. године српске цене дуванских производа достигну европске.

Од 1. јула, очекује се ново, друго поскупљењецигарета у овој години и то највероватније за стандардних 10 динара по паклици. Разлог за то је акцизни календар, који је усвојен крајем 2020. године, по коме на почетку сваког јануара и јула, цигарете поскупљују због увећања специфичне акцизе од 1,5 динара и то све до 2025. године.

Уз њу се на цену цигарета зарачунава и пропоционална компонента овог намета од 33 одсто, која остаје и у наредном периоду иста, а на све то се додаје и ПДВ. Љубитељи дуванског дима, ће према овоме, издваати од 320 до 610 динара. Од тог новца у буџет би требало уместо садашњих 82,75 да се слије 84,25 динара по паклици.

Таква пракса биће настављена и у 2024. години, што практично значи да нас чекају још две корекције цене навише како би се Србија ускладилила са стандардима ЕУ, по којима би до 2025. године држава уместо садашњих 70, требало да приходује најмање 90 евра на 1000 комада цигарета, односно 1,8 евра по паклици. Практично цигарете ћемо кроз годину и по дана плаћати о ценама као у ЕУ, и рецимо Немачкој.

И они који су класичне цигарете заменили електронским, а неће боље проћи јер и течност за њихово пуњење имаће корекцију и то за динар по милиметру. И љубитељи несагоревајућег дувана, који је све популарнији, имаће удар по џепу јер ће и они због корекције специфичне акцизе највероватније морати да издвоје бар 10 динара више по пакли.

Разлог за то је поступак који не подразумева аутоматско повећање цена већ Влада мора да га одобри и то на основу поднетог захтева сваког произвођача.

Све у свему Србија све брже, бар што се цене цигарета тиче, се приближава стандардима ЕУ. Ипак, за наше прилике у неким државама, попут Ирске, где за паклицу цигарета треба издвојити и 9 евра, је изузетно скупо. Ако је за утеху, постоје и државе где је дуван јефтинијии и у просеку се креће између 3,5 до 5,5 евра па је јасно да је акцизни календар Србије углавном креиран по њиховом моделу.

Све у свему, у наредних годину и по дана пушачи ће све скупље плаћати свој ужитак, па је реално очеквати да 2025. године српске цене дуванских производа достигну европске. Иначе, “дуванџије” не увећавају сваког јануара и јула аутоматски цене, већ Влада Србије мора да их одобри и то на основу поднетог захтева сваког произвођача.

Мондо/Блиц

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Данас је Мала Госпојина – Рођење Пресвете Богородице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење за медије: Одржан Трећи Конгрес Српске странке Заветници – Милица Ђурђевић Стаменковски поново изабрана за председницу

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србију стиже снажно погоршање времена

ОГЛАСНА ТАБЛА

Едукација деце од кључног значаја за њихово безбедно учешће у саобраћају (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Стопића пећина – најпосећенији спелеолошки објекат у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акција „Армагедон“, ухапшена већа група педофила

ОГЛАСНА ТАБЛА

Унапређење родне равноправности уз подршку Владе Републике Србије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Још један топао и сунчан септембарски дан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Враћају се мере против ковида: Обавезне маске у здравственим установама, тестирање пацијената…

ОГЛАСНА ТАБЛА