OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Novinar i voditelj Nemanja Kovačević ovogodišnji je dobitnik nagrade „Zlatna značka“ – Kulturno prosvetne zajednice Srbije

Ovogodišnji dobitnik velikog priznanja “Zlatna značka” Kulturno prosvetne zajednice Srbije je Nemanja Kovačević, novinar i voditelj i istaknuti pobornik tradicije. Nagrada „Zlatna značka“ dodeljuje se od 1976. godine za dugogodišnji doprinos razvijanju kulturnih delatnosti, za nesebičan, predan i dugotrajan rad . To je jedna od tri najprestižnije nagrade u našoj zemlji.

Posle primljene vesti da je ovogodišnji dobitnik nagrade gospodin Kovačević, javno se oglasio njegov mentor, dugogodišnji urednik, reditelj i scenarista RTS-a – Nena Kunijević, koja je izrazila svoje oduševljenje i radost zbog kako kaže ispunjenog zaveta:

-„U ova tmurna vremena kada je velika retkost saznati nešto lepo, kada prebrojavamo bolesne i umrle i kada imamo svest kako se smanjuje broj onih koji čuvaju tradiciju i brane naše nacionalno bogatstvo, mene je upravo obradovala vest koju sam čula. Moj đak, moj pulen, moj naslednik, novinar i voditelj Nemanja Kovačević, ovogodišnji je dobitnik nagrade ZLATNA ZNAČKA – koju dodeljuje Kulturno – prosvetna zajednica Srbije. Lično sam svedok njegovog ozbiljnog i mukotrpnog rada na očuvanju kulture i srpske muzičke baštine, ali i svih nepravdi koje je na tom putu doživeo. Uvek sam mu govorila : “ Budi stprljiv, pravda je dokučiva, samo je spora… Onaj ko ume da čeka sigurno će zasluženo dobiti.“ Moja predviđanja su se ispunila. Kamo sreće da u Srbiji ima više Nemanja Kovačevića, onda bi bilo više nade da će naša tradicija, ako ne dobiti , onda sigurno sačuvati mesto koje ima. Jako sam srećna što sam i ovog puta dobila dokaz, da sam pri izboru naslednika, umela da prepoznam kvalitet, hrabrost i istrajnost ….“
Nemanja Кovačević je na televiziji počeo da radi sa nepunih sedamnaest godina. Dobitnik je brojnih nagrada. ( nagrade za humanost i širenje kulture među mladima, nagrade „Čuvar tradicije“, nagrade za zalaganje i promovisanje interesa mladih ( od Unije studenata koja broji nekoliko hiljada mladih), zahvalnice Grada Užica, nagrade „Rodoljub Nićiforović“ za očuvanje tradicije, kulture i humanosti ( Novi Pazar), nagrade za kulturu i umetnost „Svetislav Milić“ (Niš)… i mnogih drugih)
Član je Udruženja novinara Srbije UNS-a (jedanaest godina) kao i Кnjiževnog kluba „Paun Petronijević Rujno” iz Užica.

Voditelj i autor mnogih TV emisija („Moje Užice”, „Opipavanje pulsa”, „Put do zvezda”, „Istina blaga vredi”, “ Priča se „, „Aktuelno“…), književnih večeri i manifestacija posvećenim kulturi (Duhovno veče „U čast Tadiji”, Кnjiževna manifestacija „Odzivi Paunu”, „I mi imamo talenat”, „Susreti na Zmajevcu”, Srpsko-ruske večeri, promocije knjiga (Olivere Кatarine i drugih pisaca, pesnika i književnika).

Godinama je aktivan na polju očuvanja tradicije, kroz njegove emisije, tekstove, gostovanja u nacionalnim medijima ( ima ih preko 200 do sada) , ali i kroz aktivnost na promovisanju manifestacije – „Susreti na Zmajevcu“ ( najstarija manifestacija u našoj zemlji 176. godina tradicije).
Njagovim radom na tom polju stekao je status istaknutog pobornika tradicije. U svom dosadašnjem radu ima značajan broj emisija (preko 300 do ovog trenutka) i intervjua sa ljudima od autoriteta, kulturnog i javnog života naše zemlje.

Dva puta upisan je u istoriju srpskog novinarstva. Prvi put 2012. godine , kao najmlađi nagrađeni novinar u Srbiji, a drugi put 8. maja 2019. godine, kao najmlađi televizijski novinar koji je vodio koncert na Кolarcu u organizaciji Muzičke produkcije Radio Beograda.

Svečano uručenje priznanja, biće održano po ukidanju epidemije, a datum održavanja biće naknadno objavljen.

Izvor: najnovijevesti1.blogspot.com

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Vremenska prognoza za utorak – 4. avgust

Oglasna Tabla

Nela Isaković: Moda u doba korone

Oglasna Tabla

Novih 20 obolelih na području Zlatiborskog okruga od virusa COVID-19

Oglasna Tabla

U naredna dva dana moguće vremenske nepogode sa olujnim vetrom i pljuskovima

Oglasna Tabla

Keks torta gotova za čas: Toliko dobra da ćete je tražiti JOŠ!

Oglasna Tabla

Ministar najavio kazne za đake od septembra: Ko ne nosi masku prvo opomena

Oglasna Tabla

Agencija za zaštitu životne sredine – izveštaj o merenju polena

Oglasna Tabla

25 godina od oluje: U školskom dvorištu ubili su decu s posebnim potrebama, bilo je svedoka, ali ubice su slobodne (VIDEO)

Oglasna Tabla

AMSS: Saobraćaj umeren, mogući zastoji zbog radova

Oglasna Tabla