ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Нови закон за возачке дозволе, уводи се још једна категорија

ЕУ је представила радикалне промене у вези с возачким дозволама које могу имати значајан утицај на старије возаче, као и власнике тежих аутомобила.Нови нацрт предлога, који је представљен од стране известитељке Европског парламента, Кариме Дели, подигао је велику пажњу јавности. Постоји забринутост да би предложене измене могле највише да утичу на старије возаче и почетнике.

Према предлогу, возачи који су старији од 60 година требало би да обнове своје дозволе сваких седам година, док би они преко 70 година то морали да чине сваких пет. За оне који су прешли 80 година, обнављање би било потребно сваке две године уз обавезне медицинске провере и додатну едукацију.

Али то није све, власници тежих аутомобила, као што су СУВ-ови, пикапови и доставна возила, такође ће осетити промене. ЕУ намерава да уведе нову Б плус категорију дозволе за аутомобиле који теже више од 1,8 тона. Ова одлука долази због перцепције да тежа возила често учествују у сударима више него лакши аутомобили. Да би стекли ову дозволу, возачи ће морати да полажу нови испит, а право полагања имају само особе које су старије од 21 године, пише Politika.rs.

Додатно, млади возачи би могли бити под строжим правилима, посебно када је у питању вожња у ноћним часовима. Известитељка Дели предлаже да се уведу ограничења брзине за новопечене возаче, а државама чланицама саветује да поставе стриктнија правила за вожњу између поноћи и шест ујутро.

Основни разлог за ову ревизију је жеља ЕУ да смањи број смртних случајева на путевима. Прошле године забележено је 20.000 смртних случајева у саобраћајним несрећама унутар ЕУ, а циљ је да се тај број смањи на нулу до 2050. године. Коначно гласање о овом нацрту предлога заказано је за крај 2023. године.

Извор: Курир

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Временска прогноза за недељу – 10. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ђорђе у „стојадину“ обишао Европу и остварио дечачки сан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Варали старије суграђане и узимали им хиљаде евра за запрашивање непостојећих стеница

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ако немате идеју шта спремити у току поста, ПРОЈИЦЕ СУ УВЕК ДОБРО РЕШЕЊЕ: Лако се праве, а цела породица ће уживати (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Жесток удес на Копаонику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Плаћено одсуство и за очеве

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фонд ПИО најавио: Од 1. јануара нови услови за одлазак у пензију

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики спољнотрговински плус српске пољопривреде

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мистериозне појаве на небу изнад Панчева и Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА