ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Нови Закон: За физичко кажњавање деце иде се на обавезне едукације и спроводи се надзор над родитељима

Министарство за бригу о породици и демографију припремило је текст измена и допуна Породичног закона, о којима ће ускоро почети јавна расправа, а које предвиђају још јачу и ефикаснију заштиту деце од насиља.

Једна од предложених измена се односи на увођење забране физичког кажњавања деце у чувању и васпитању. Према Стратегији за превенцију и заштиту деце од насиља за период од 2020. до 2023. године и Општем протоколу за заштиту од насиља из 2022. године, телесно кажњавање детета као васпитно средство представља један од облика физичког насиља над дететом.

Предложено је и укидање могућности да суд даје дозволу за склапање дечјих бракова, који су, према Стратегији за превенцију и заштиту деце од насиља и Општем протоколу за заштиту деце од насиља, облици насиља над децом. Новим изменама се предлаже и увођење нових облика насиља у породици, који укључују децу.

Влада Србије је у претходном периоду посвећено радила на даљем развоју платформе „Чувам те“, што је још један показатељ да држава чини све да сузбије и превенира насиље, да има нулту толеранцију на све облике насиља и да деци и младима жели да буде снажна подршка и ослонац, како да насиље препознају, како да реагују и имају поверење у институције.

Истакли су да се једна од предложених измена односи на увођење забране физичког кажњавања деце у чувању и васпитању.

“У том смислу, прописује се да у чувању, подизању и васпитавању детета родитељи не смеју подвргавати дете понижавајућим поступцима, телесном кажњавању и другим казнама које вређају људско достојанство и интегритет детета”, наведено је из Министарства.

Како су истакли, санкција за наведено понашање је спровођење корективног надзора над вршењем родитељског права, где се родитељи исправљају у својим поступањима према детету којег физички кажњавају.

Према измени и допуни члана 80, орган старатељства ће имати овлашћења да налаже родитељима да се укључе у посебне обуке о остваривању права детета и одговорном родитељству.

Извор: zelenaucionica.com

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Општина Пријепоље обезбедила климе за породлиште, мајстори их уградили џабе – нису наплатили своје услуге

Свака друга фирма у Србији без запослених или с једним радником

Двојицу мушкараца у Ивањици ударио гом док су брали малине

Наредне недеље нови јавни позив за премије за млеко

Извучени први добитници Велике летње наградне игре

„Бубе“ стигле у златиборски ауто-камп

ОГЛАСНА ТАБЛА

Летњи биоскоп на отвореном 21. јула

Данас је Свети Прокопије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Снажна подршка ужичким пројектима средствима из опортунитета