ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Нови Закон: За физичко кажњавање деце иде се на обавезне едукације и спроводи се надзор над родитељима

Министарство за бригу о породици и демографију припремило је текст измена и допуна Породичног закона, о којима ће ускоро почети јавна расправа, а које предвиђају још јачу и ефикаснију заштиту деце од насиља.

Једна од предложених измена се односи на увођење забране физичког кажњавања деце у чувању и васпитању. Према Стратегији за превенцију и заштиту деце од насиља за период од 2020. до 2023. године и Општем протоколу за заштиту од насиља из 2022. године, телесно кажњавање детета као васпитно средство представља један од облика физичког насиља над дететом.

Предложено је и укидање могућности да суд даје дозволу за склапање дечјих бракова, који су, према Стратегији за превенцију и заштиту деце од насиља и Општем протоколу за заштиту деце од насиља, облици насиља над децом. Новим изменама се предлаже и увођење нових облика насиља у породици, који укључују децу.

Влада Србије је у претходном периоду посвећено радила на даљем развоју платформе „Чувам те“, што је још један показатељ да држава чини све да сузбије и превенира насиље, да има нулту толеранцију на све облике насиља и да деци и младима жели да буде снажна подршка и ослонац, како да насиље препознају, како да реагују и имају поверење у институције.

Истакли су да се једна од предложених измена односи на увођење забране физичког кажњавања деце у чувању и васпитању.

“У том смислу, прописује се да у чувању, подизању и васпитавању детета родитељи не смеју подвргавати дете понижавајућим поступцима, телесном кажњавању и другим казнама које вређају људско достојанство и интегритет детета”, наведено је из Министарства.

Како су истакли, санкција за наведено понашање је спровођење корективног надзора над вршењем родитељског права, где се родитељи исправљају у својим поступањима према детету којег физички кажњавају.

Према измени и допуни члана 80, орган старатељства ће имати овлашћења да налаже родитељима да се укључе у посебне обуке о остваривању права детета и одговорном родитељству.

Извор: zelenaucionica.com

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Фестивал фантастике оправдао очекивања ужичких основаца и средњошколаца

ОГЛАСНА ТАБЛА

Завршено асфалтирање седам путних праваца у Качеру

ОГЛАСНА ТАБЛА

Потпуна трансформација Градског културног центра кроз пројекат Престоница културе Србије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас је Мала Госпојина – Рођење Пресвете Богородице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење за медије: Одржан Трећи Конгрес Српске странке Заветници – Милица Ђурђевић Стаменковски поново изабрана за председницу

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србију стиже снажно погоршање времена

ОГЛАСНА ТАБЛА

Едукација деце од кључног значаја за њихово безбедно учешће у саобраћају (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Стопића пећина – најпосећенији спелеолошки објекат у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акција „Армагедон“, ухапшена већа група педофила

ОГЛАСНА ТАБЛА