4.6 C
Uzice
децембар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Novi Zakon: Udžbenici neće morati više da se štampaju

Udžbenici, bar ne svi, neće morati da se štampaju, jer će moći da budu digitalni, jedna je od ključnih novina Nacrta zakona o udžbenicima.

Kako pišu Novosti, javna rasprava o ovom dokumentu počeće krajem ove nedelje, kada će svi zainteresovani moći da daju svoje primedbe. Da bi školske knjige mogle da budu samo u digitalnoj formi, u zakon je uvedena odredba da je udžbenik “osnovno didaktičko sredstvo u bilo kom obliku ili mediju”.

Kada digitalni udžbenik bude predviđen zakonom, biće usvojeni standardi za njegovu izradu, kao i novi plan udžbenika. U Ministarstvu prosvete su naveli da će “ovo rešenje omogućiti jeftinije, pravednije i dostupnije obrazovanje”.

Osnova za učenje i dalje će, u najveće broju slučajeva, ostati papirni udžbenički kompleti, prenose “Novosti”.

Budući zakon vratiće “u igru” male izdavače, jer se ukida kvota po kojoj su za neki udžbenik, da bi bio u upotrebi, morali da se izjasne nastavnici najmanje pet odsto đačke populacije. Ova odredba u prethodnom zakonu uvedena je jer je postojalo gotovo 80 licenciranih izdavača udžbenika na tržištu.

Kada je uvedeno da je minimalna kvota da se neka knjiga nađe u učionici, da iz nje uči najmanje pet odsto učenika, mnogi su nestali sa tržišta. Opstali su samo najveći izdavači.

Izmenjen je i način za podnošenja rukopisa i odobravanje udžbenika, tako da rokovi za ovaj posao budu kraći, a procedura jednostavnija. Biće ukinute i liste pregledača udžbenika, koje je do sada potpisivao ministar, a novi propis definiše kriterijume ko može da bude pregledač.

Jedna od novina biće i Centar za niskotiražne udžbenike, koji bi trebalo da reši problem materijala na jezicima nacionalnih manjina, ali i udžbenika prilagođenih slabovidoj deci, kao i literaturu za srednje stručne škole koju izdavači, zbog malog broja primeraka, ne žele da štampaju. Zbog toga se pojedini predmeti i dalje uče iz knjiga objavljenih u SFRJ.

Takođe, škole će moći da nabavljaju udžbenike posredstvom učeničkih zadruga. U Ministarstvo prosvete objašnjavaju da je to mera koja bi trebalo da ukine sivo tržište, posrednike i smanji krajnju cenu koju plaćaju đaci i njihovi roditelji. Provizije koje uzimaju posrednici mogle bi da budu podeljene napola.

Izvor: 021/Novosti

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

ZLATNI KIK BOKSER! Promenili su mu 12 rivala, a onda je pred našim Filipovićem pao iskusni Crnogorac!

Oglasna Tabla

Dragica, Luka i Andrej u Kini osvojili nagradu za orginalni nastup

Oglasna Tabla

Kome će najveću korist doneti Moravski koridor

Oglasna Tabla

Studenti Srbije za dečiju prazničnu radost

Oglasna Tabla

Veče novovaroških pesnika u Narodnoj biblioteci Užice

Oglasna Tabla

Meštani Sevojna pomogli turskom kamiondžiji da nastavi put zbog kazne od 22.000 evra bio zarobljen 8 dana u Srbiji

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za nedelju – 15. decembar

Oglasna Tabla

(VIDEO) Turbo-punk-folk-wellness-spa koncert: “Brkovi” oduševili užičku publiku

Oglasna Tabla

Pušteni iz pritvora osumnjičeni u slučaju „Prvi partizan“

Oglasna Tabla