ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Нови Закон о образовању даје “одрешене руке” директорима школа кад је реч о запошљавању?

Форум средњих стручних школа Београда је упутио допис Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Одбору за образовање Скупштине Србије и шефовима посланичких група, поводом измена и допуна Закона о основама система образовања и васпитања, које се тичу пријема у радни однос на неодређено време.

Како се наводи у допису, чланом 154 је било предвиђено да директор школе именује трочлану комисију, са обавезним чланом комисије и то секретаром установе, која је бирала између кандидата о пријему у радни однос на неодређено време, након обављеног разговора са кандидатима.

– Предложене измене и допуне овог закона предвиђају да директор именује комисију, али само како би она утврдила да ли кандидати задовољавају услове конкурса, док одлуку, односно Решење о пријему у стални радни однос доноси директор – наводе синдикалци.

– Сматрамо да предлагач измена и допуна Закона о основама система образовања и васпитања на овај начин омогућава корупцију, подмићивање, лоповлук и мито. Наиме, док је претходним законским решењем одлуку доносила трочлана комисија, сада одлучује само један човек.

Форум средњих стручних школа предлаже да конкурс за пријем у радни однос на неодређено време спроводи конкурсна комисија, а коју именује Школски одбор установе, а не директор школе као што је до сада случај.

Такође предлаже да секретар школе не буде обавезни члан комисије, већ да сходно законским одредбама, буде стручно лице које ће поступајућој комисији пружати стручну, правну помоћ и старати се о законитом раду комисије.

Извор: Новости

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Сутра до 32 степена, а онда опет потоп: Најновије упозорење РХМЗ: Ево какво нас време очекује од понедељка

Закон не забрањује продају електронских цигарета деци, а хемикалије које удишу су и те како штетне

Минимални годишњи одмор 20 радних дана, али радно искуство и школа доносе и дуже летовање

Сезона одмора се захуктава: Како најјефтиније плаћати у иностранству?

Ухапшена жена осумњичена да је претукла наставницу у школи на Новом Београду

Друго место за ученике првог разреда ОШ „Саво Јовановић Сирогојно“ на Републичком такмичењу „Пажљивкова смотра 2024“ (видео)

У Дому здравља у Чајетини – бесплатни превентивни здравствени прегледи

Србију чека сунчан и топао викенд, температура до 30 степени

Из културне ризнице града, предавање Миленко Мисаиловић