12.1 C
Uzice
октобар 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Novi udarac na džep Sledi nam poskupljenje benzina i gasa

Sve je izglednije poskupljenje goriva, a za petnaest dana bi benzin BMB 95, BMB 98, evrodizel obični i aditivirani, prema procenama, mogli da budu skuplji za pet dinara, a gas za tri dinara.

U protekla tri meseca cene derivata na našim pumpama porasle su 2,5 odsto, odnosno četiri dinara po litru. Prosečna cena litre benzina već je 149 dinara, a evrodizela od 157 dinara do 160 dinara. TNG je 75,90 dinara. Novo poskupljenje, novi udar na vozače.

Na prošlonedeljnu odluku predsednika Donalda Trampa da Sjedinjene Američke Države napuste nuklearni sporazum sa Iranom prvo su reagovale svetske berze. Cena nafte je dostigla troipogodišnji maksimum i u poslednja tri meseca crno zlato poskupelo je za čak 20 odsto. Svetske naftne berze beleže rekorde cene – barel „američke lake nafte“ košta više od 70 dolara a „Brent“ na londonskoj berzi je više od 77 dolara. Sve to ima uticaja na cene na našim pumpama, pošto dve trećine potreba za naftom i derivatima Srbija pokriva iz uvoza.

– Očekujemo da će cene goriva na benzinskim pumpama porasti za pet dinara i to benzina BMB 95, BMB 98, evrodizela običnog i evrodizela aditiviranog. Izvesno je i poskupljenje tečnog gasa i to za tri dinara – kaže za „Blic“ Srđan Knežević, vlasnik „Knez petrola“.

Na naše pitanje da li će ovo poskupljenje primeniti samo „Knez petrol“, Knežević kaže da su očekivanja da ono bude na pumpama svih naftnih kompanija.

– Kao i u svim segmentima trgovine i u trgovini naftnim derivatima maloprodajne cene u Srbiji se formiraju slobodno. Od početka maja do danas cene sirove nafte na berzi su porasle za 3,9 odsto. Istovremeno, došlo je i do jačanja kursa dolara za oko dva odsto. Ova dva faktora, koja su ključna za određivanje cena derivata, imaju paralelni trend rasta – ukazuju u NIS-u.

U kompaniji podsećaju da je Srbija deo svetskog tržišta i da na cenu goriva utiče cena sirove nafte na svetskom tržištu. Ali, na formiranje cene goriva utiču još dva spoljna faktora – akcize i kurs dinara, na koje kompanija nema uticaja.

– NIS može da utiče na formiranje cena goriva i to čini kroz povećanje efikasnosti u svom poslovanju. Pored toga, kompanija primenjuje fleksibilnu politiku obrazovanja cena motornog goriva na svojim benzinskim stanicama, zbog čega svojim klijentima nudi izbalansirane cene, u skladu sa tržišnim tendencijama – ističu u NIS.

Vlada može da privremeno smanji akcize zbog poremećaja

S druge strane, Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija, ukazuje da će situacija u narednom periodu zavisiti od dešavanja na globalnom tržištu, ali i da postoji i uticaj i drugih faktora na cenovnu politiku naftnih kompanija.

– Jako puno parametara je koji utiču na cenu goriva, koja se formira slobodno na tržištu. Ima nekoliko faktora na koje niko ne može da utiče, prevashodno cene nafte i derivata nafte na svetskim berzama, odnosno kretanje geopolitičkih tenzija, kao i odnos dolara prema evru. Uticaj ima i nivo državnih zahvatanja… Videćemo da li će i u kojoj meri tržište da odreaguje – ističe Mićović.

Naš sagovornik ističe da Vlada Srbije može u slučaju poremećaja na tržištu da umanji iznos akciza za 20 odsto, kako što je bio slučaj kada su akcize smanjene 2012. godine, a kada se poremećaj reši da akcize vrati u pređašnje stanje.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Novi Tesla: Mladi naučnik dobio 107 nagrada i priznanja, među njima i zlatna medalja na Olimpijadi iz oblasti zaštite životne sredine

Oglasna Tabla

Blagoja napala mečka kod Ivanjice, a onda mu je KRAVA spasila život na neverovatan način! (VIDEO)

Oglasna Tabla

Sedam medalja za karatiste Užica

Oglasna Tabla

Medicinskim sestrama najviše: Evo kolike će biti plate u javnom sektoru posle povećanja

Oglasna Tabla

Ljubivoje Ršumović: U selu se rađaju ljudi, a u gradovima – kućni ljubimci

Oglasna Tabla

Negovanje zbratimljenih škola iz Slovenije i Čajetine (VIDEO)

Oglasna Tabla

Svetski dan jabuke: U Srbiji svaka peta „Ajdared“

Oglasna Tabla

Derbi u Užicu opravadao očekivanja pred 1500 gledalaca (VIDEO)

Oglasna Tabla

Данас је Срђевдан

Oglasna Tabla