OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Novi udarac na džep Sledi nam poskupljenje benzina i gasa

Sve je izglednije poskupljenje goriva, a za petnaest dana bi benzin BMB 95, BMB 98, evrodizel obični i aditivirani, prema procenama, mogli da budu skuplji za pet dinara, a gas za tri dinara.

U protekla tri meseca cene derivata na našim pumpama porasle su 2,5 odsto, odnosno četiri dinara po litru. Prosečna cena litre benzina već je 149 dinara, a evrodizela od 157 dinara do 160 dinara. TNG je 75,90 dinara. Novo poskupljenje, novi udar na vozače.

Na prošlonedeljnu odluku predsednika Donalda Trampa da Sjedinjene Američke Države napuste nuklearni sporazum sa Iranom prvo su reagovale svetske berze. Cena nafte je dostigla troipogodišnji maksimum i u poslednja tri meseca crno zlato poskupelo je za čak 20 odsto. Svetske naftne berze beleže rekorde cene – barel „američke lake nafte“ košta više od 70 dolara a „Brent“ na londonskoj berzi je više od 77 dolara. Sve to ima uticaja na cene na našim pumpama, pošto dve trećine potreba za naftom i derivatima Srbija pokriva iz uvoza.

– Očekujemo da će cene goriva na benzinskim pumpama porasti za pet dinara i to benzina BMB 95, BMB 98, evrodizela običnog i evrodizela aditiviranog. Izvesno je i poskupljenje tečnog gasa i to za tri dinara – kaže za „Blic“ Srđan Knežević, vlasnik „Knez petrola“.

Na naše pitanje da li će ovo poskupljenje primeniti samo „Knez petrol“, Knežević kaže da su očekivanja da ono bude na pumpama svih naftnih kompanija.

– Kao i u svim segmentima trgovine i u trgovini naftnim derivatima maloprodajne cene u Srbiji se formiraju slobodno. Od početka maja do danas cene sirove nafte na berzi su porasle za 3,9 odsto. Istovremeno, došlo je i do jačanja kursa dolara za oko dva odsto. Ova dva faktora, koja su ključna za određivanje cena derivata, imaju paralelni trend rasta – ukazuju u NIS-u.

U kompaniji podsećaju da je Srbija deo svetskog tržišta i da na cenu goriva utiče cena sirove nafte na svetskom tržištu. Ali, na formiranje cene goriva utiču još dva spoljna faktora – akcize i kurs dinara, na koje kompanija nema uticaja.

– NIS može da utiče na formiranje cena goriva i to čini kroz povećanje efikasnosti u svom poslovanju. Pored toga, kompanija primenjuje fleksibilnu politiku obrazovanja cena motornog goriva na svojim benzinskim stanicama, zbog čega svojim klijentima nudi izbalansirane cene, u skladu sa tržišnim tendencijama – ističu u NIS.

Vlada može da privremeno smanji akcize zbog poremećaja

S druge strane, Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija, ukazuje da će situacija u narednom periodu zavisiti od dešavanja na globalnom tržištu, ali i da postoji i uticaj i drugih faktora na cenovnu politiku naftnih kompanija.

– Jako puno parametara je koji utiču na cenu goriva, koja se formira slobodno na tržištu. Ima nekoliko faktora na koje niko ne može da utiče, prevashodno cene nafte i derivata nafte na svetskim berzama, odnosno kretanje geopolitičkih tenzija, kao i odnos dolara prema evru. Uticaj ima i nivo državnih zahvatanja… Videćemo da li će i u kojoj meri tržište da odreaguje – ističe Mićović.

Naš sagovornik ističe da Vlada Srbije može u slučaju poremećaja na tržištu da umanji iznos akciza za 20 odsto, kako što je bio slučaj kada su akcize smanjene 2012. godine, a kada se poremećaj reši da akcize vrati u pređašnje stanje.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Muzej „Staro selo“ Sirogojno: Program za leto 2020.

Oglasna Tabla

Majka Hrabrost: Doktorka iz Užica, majka petoro dece rođene carskim rezom (VIDEO)

Oglasna Tabla

Jedno nestalo dete je previše: Jurić kreće u kampanju za uvođenje sistema „Amber alert“

Oglasna Tabla

Grčka odlučila: Plaća smeštaj turistima ako se razbole od koronavirusa

Oglasna Tabla

Proslava matura je dozvoljena, ali uz ova pravila

Oglasna Tabla

Sabor trubača u Guči ipak u avgustu

Oglasna Tabla

Данас се славе Свети цар Константин и царица Јелена

Oglasna Tabla

Letnja sezona na Torniku od 15. juna

Oglasna Tabla

Mladi vezni igrač Slobode Veljko Tomić potpisao dvogodišnji ugovor

Oglasna Tabla