ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Нови талас вируса корона напуниће болнице у Србији

Вакцина против омикрон соја у најбољем случају стиже у октобру, а до тада и постојећа цепива спасавају животе највремешнијих и хронично оболелих.

За само један дан број заражених вирусом корона вртоглаво је порастао – са 5.105 заражених у понедељак, јуче смо стигли до чак 6.100 регистрованих случајева. Толико је заражених ковидом 19 откривено међу 16.655 тестираних за 24 сата. Према подацима које свакодневно објављује Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”, и капацитети ковид болница све су оптерећенији, па се тренутно у њима лечи 521 оболели, од којих је 18 на респираторима. Корона је за дан однела шест живота.

Борба с ковидом поново постаје озбиљна, а први аларм, који би требало да буде опомена за све, упалио се када је почео да расте број заражених. Од 12. јула, када смо први пут у овом таласу имали више од 2.000 заражених дневно, средином претходне седмице тај број дуплиран је на 4.200 новооболелих, док смо у ову недељу ушли с више од пет хиљада потврђених случајева за 24 сата.

Последњих дана нарочито забрињава дневни пресек стања у ковид болницама, где се бележи све већи број пацијената, па је оних којима је вирус корона изазвао компликације због којих морају да буду под надзором лекара већ више од 500, а расте и број животно угрожених пацијената који дишу помоћу респиратора.

Због повећаног броја путовања, одлазака на одмор, али и долазака грађана из дијаспоре, болнице ће сигурно да се пуне и оболеће сви који су осетљиви, упозорава проф. др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог.

– Три четвртине заражених у болницама су старији од 70 година, а од 60 до 80 одсто њих је невакцинисано, или су примили две, а нису трећу дозу. Одлазак по вакцину за ту категорију становништва спасава од одласка на респиратор – истиче за „Политику” др Тиодоровић.

Ипак, у односу на раније сојеве короне, разне варијанте омикрона узрокују неупоредиво мање хоспитализованих и преминулих, што не значи да најстарији становници и ризичне групе грађана, попут онколошких, кардиолошких, неуролошких болесника и свих оних с нарушеним имуним системом нису и те како угрожени поновним бујањем заразе, подвлачи др Бранислав Тиодоровић. Напомиње да све те групе становништва треба што пре да оду по четврту дозу постојећих вакцина против вируса корона ако је прошло пет месеци од раније вакцинације, а нарочито ако су прескочили трећу дозу.

Др Тиодоровић објашњава да ће, због процедуре одобравања кроз коју пролазе, бити успех ако нам вакцине прављене за омикрон сој стигну у октобру и да дотад оне произведене за заштиту од почетног, кинеског, соја, које су тренутно на располагању, могу спасити животе угроженим категоријама грађана. Старијима саветује да претходно консултују свог субспецијалисту, кардиолога, ендокринолога, онколога, али је сигуран да ће им и ти доктори у 99 одсто случајева рећи да приме бустер дозу.

Апелује на грађане да држе дистанцу и подсећа да препорука ношења маске у затвореним просторима никада није ни укинута и да би нарочито угрожене категорије становништва требало да је се придржавају. Маске морају бити обавезан део опреме при одласку код лекара јер, др Тиодоровић подвлачи, оне никада нису ни укинуте у здравственим и установама социјалне заштите, попут домова за старе или ометене у развоју.

– Индивидуална одговорност сада је врло значајна и смањиће ризик од заразе. Зато апелујем на млађе и грађане средњих година, нарочито оне који нам долазе из земаља с повећаним бројем заражених, да буду обазриви и држањем дистанце и ношењем маске штите деке, баке, родитеље – изричит је епидемиолог Тиодоровић.

Он наглашава да званични број заражених на дневном нивоу није веродостојан и да је само показатељ тестираних, а не и стварно инфицираних грађана.

– Када имамо тестирањем доказаних око 5.000 дневно заражених, сигурно је пет-шест пута више позитивних грађана на ковид 19, али немају видљиве знаке обољења. То су људи који се шетају по граду, одлазе на одмор, долазе из иностранства код нас и имају само лаке тегобе попут прехладе. Нисмо ми изузетак, очекује се повећање броја заражених у свим земљама Европе. У Немачкој, на пример, већ имамо између 100.000 и 200.000 дневно заражених, у Француској 50.000 позитивних на дан. А време је одмора и наши грађани који живе тамо долазе да виде родбину у Србији. Баш на њих апелујем да се овде понашају као тамо, носе маске и тако пробају да заштите своје родитеље и рођаке у Србији. Многи из земље, такође, одлазе на море у Грчку, где је 50.000 новоинфицираних на дан, или у Црну Гору, где је око 700 дневно заражених, али на њихов број становника, то је као 10.000 новооболелих у Србији. Зараза се шири и Италијом и Хрватском, а људи путују, зато је скок инфицираних и овде неизбежан – истиче проф. Тиодоровић.

Додаје да у Србији тренутно преовладава омикрон сој БА.5, а да је најновији БА.2.75, популарно назван кентаур, вероватно присутан, али не и доминантан.

Драстичан пораст броја оболелих у Нишу
Ниш – Број оболелих од вируса корона у Нишу расте, а према јучерашњим подацима, за 24 часа тај вирус потврђен је код 293 пацијента, саопштио је нишки дом здравља.

Пре недељу дана број оболелих био је 163, преноси Бета, док је на почетку месеца било је свега од 20 до 30 оболелих дневно.

У понедељак је помоћ лекара у ковид амбуланти затражило 1.088 пацијената, а прошлог понедељка прегледано је 613.

У дечјој ковид амбуланти у понедељак је прегледано 101 дете, а вирус је лабораторијски потврђен код њих 27.

Ковид болница у Крушевцу и даље је једина здравствена установа на југу Србије у којој се збрињавају оболели с тешком клиничком сликом, а и у њој број пацијената убрзано расте. У понедељак је на болничком лечењу било 100 оболелих, а пре само недељу дана било их је упола мање.

Политика

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Гориво поскупљује још шест динара, бићемо апсолутни рекордери

ОГЛАСНА ТАБЛА

Грађани више подизали кеш и стамбене кредите, мање потрошачке

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пола запослених у Србији прима мање од 64.734 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фигура жене у гусларству: Стеванија једнака међу њима (ФОТО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Меморијално музичко-књижевно вече

ОГЛАСНА ТАБЛА

Традиционалном акцијом удружење “Јефимија” и град Ужице придружили се кампањи “Дај педалу раку” (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Југословенка у ГКЦ

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележена 82. годишњица ослобођења Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА

Радник са просечном платом за литар уља ради 25 минута, за веш машину осам дана

ОГЛАСНА ТАБЛА