10.8 C
Uzice
септембар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Novi program predškolskog vaspitanja

Novi program predškolskog vaspitanja: Svako dete predodređeno za uspeh Nove, danas predstavljene osnove programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja “Godine uzleta”, zasnovane na veri u kapacitete svakog deteta, predstavljaju kamen temeljac za reformu predškolskog obrazovanja, izjavila je direktorka Unicefa za Srbiju Ređina Dominićis.

Program “Godine uzleta” koji će širom Srbije sukcesivno početi da se primenjuje od 1. septembra, temelji se na podršci i razvoju kritičkog mišljenja koje je ključna kompetencija za 21 vek, ocenila je ona na skupu, kome je prisustvovao i ministar prosvete Mladen Šarčević.

Prema rečima Dominićis, zahvaljujući novom programu, kakav se sprovodi između ostalog i u Italiji, skandinavskim zemljama i Novom Zelandu deca kućama dolaze znatiželjnija, samopouzdanija, srećnija, svesnija životne sredinu, sa više znanja kako da stupaju u kontakte sa vršnjacima i drugim ljudima.

Profesorka Instituta za pedagogiju i anadragogiju Dragana Pavlović Breneselović navela je da program stavlja akcenat na veru u kapacitet svakog deteta, ali i na složenost uloge vaspitača i stručnih saradnika, roditelja i lokalne zajednice.

“Svako dete predodređeno je za uzlet, a koliko će on i kakav biti zavisi od svih nas. Uzlet je moguć i zato se vredi za njega boriti”, rekla je Breneselović i navela da taj novi program podstiče decu da budu radoznala, kreativna, istrajna, da se osećaju prihvaćeno i ostvareno.

Dodala je da novi koncept čini i realan program zasnovan na specifičnostima lokalne zajednice, vršnjaka, vaspitača, prostora i između ostalog sturkture vrtića.

Šarčević je ocenio da je usvajanje nove koncepcije predškolskog vaspitanja važan podsticaj koji predstavlja osnovu za druge reformske procese.

Prema njegovim rečima, cilj je da se unapredi dostupnost, kvalitet i pravednost sistema predškolskog vaspitanja u Srbiji, kao i da se na tome radi u saradnji sa predškolskim ustanovama, jedinicama lokalne samouprave, partnerskim institucijama i organizacijama.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nastoji da nizom sistemskih rešenja doprinosi stvaranju uslova za kvalitetno ostvarivanje i dalji razvoj predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

“Kroz realizaciju važnih projektnih inicijativa u toj oblasti, obezbedićemo podršku u domenu unapređivanja inicijalnog obrazovanja vaspitača kao i sistema njihovog profesionalnog razvoja i napredovanja – obuke za vaspitače, stručne saradnike i direktore predškolskih ustanova”, rekao je Šarčević.

Ministar je najavio da je planirano je i unapređenje sistema za prikupljanje podataka i praćenje predškolskog vaspitanja i obrazovanja kao i dalje unapređivanje sistema vrednovanja kvaliteta predškolskih ustanova.

Prema rečima pomoćnice ministra prosvete Vesne Nedeljković, Nove osnove programa predškolskog obrazovanja i vaspitanja prepoznaju značaj predškolskog doba u razvijanju sposobnosti za celoživotno učenje, kao što su samopouzdanje, otvorenost, radoznalost, istrajnost otpornost i kreativnost.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete Anamarija Viček govorila je da planovima za implementaciju programa, koji bi trebalo da zaživi u svim obdaništima do 2022. godine, do kada će se završiti i obuka 12.000 vaspitača.

Viček je dodala da ovaj put neće izostati sistemska podrška.

Direktor Zavoda za unapređenje i obrazovanja i vaspitanja Zlatko Grušanović ocenio je da novi program menja celu koncepciju položaja dece i ulogu vaspitača u obrazovanju.

U pilot projektu učestvovale su predškolske ustanove “Zemunski biser” iz Zemuna, “Radosno detinjstvo” iz Novog Sada i “Moje detinjstvo” iz Čačka.

Pilot projekat je zajednička inicijativa Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Unicefa, Instituta za pedagogiju i andragogiju Filozofskog fakulteta u Beogradu i Ministarstva prosvete.

Izvor: rtv.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Uhapšeno deset osoba zbog trgovine uticajem

Oglasna Tabla

Obaveštenje o radnom vremenu Stopića pećine za 21. septembar 2019.

Oglasna Tabla

Podrška EBRD promociji ariljske maline i oblačinske višnje – U Srbiji više od 60 proizvoda ima geografsko poreklo

Oglasna Tabla

Besplatni preventivni pregledi u nedelju

Oglasna Tabla

Uručene nagrade pobednicima na konkursu za najlepše dvorište i balkon

Oglasna Tabla

Petković: Grad Užice će podržati rad fondacije „Zajedno za mlade-prof. dr Danica Grujičić“

Oglasna Tabla

Supermen iz Užica hoće u Zadrugu

Oglasna Tabla

Jesen počinje u ponedeljak

Oglasna Tabla

Sve je spremno za IV Užički biciklistički karavan

Oglasna Tabla