OГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Нови Правилник од 550 до 600 наставника води у статус технолошког вишкаПрема подацима Синдиката образовања Србије, тридесетак наставника могло би да остане без иједног часа у фонду, а велики број њих би имао смањену норму, уколико би Правилник о формирању одељења почео да се примењује од 1. септембра, пишу Новости. Програм коначног запошљавања оних просветних радника који по неколико година раде на одређено, на овај начин био би угрожен.

Најугроженије су школе у Пчињском и Јабланичком округу, али биће проблема и у пограничним подручјима на северу Војводине.

– Све новине, правилнике, нове процедуре Министарство просвете почиње да спроводи преко лета када смо сви на колективном годишњем одмору – каже Валентина Илић из Синдиката образовања Србије (СОС). – Директори школа су препоруку добили и чини се да се строго придржавају одредбе која ће угрозити не само квалитет наставе, већ и опстанак школа.

Више од 19.000 ученика од првог до четвртог разреда основних школа у Србији похађа наставу у комбинованим одељењима. Чак 143 школе имају само по једног ученика, показују званични статистички подаци за школску 2020/21. годину.

– То значи да ће 550 до 600 наставника добити статус технолошког вишка, односно имаће мање часова него у претходној школској години – каже наш саговорник. – На тај начин 70 процената издвојених одељења могло би да буде затворено, а у проблему су Медвеђа, Власотинце, Црна Трава… Ако се то догоди и та места ће нестати.

Сви ови наставници раде у малим сеоским школама које су прилично удаљене једна од друге и тешко је уклопити распоред часова, а још теже им је да норму попуњавају на два или три места.

Колико је тачно просветара прекобројно биће познато на крају августа, када Министарство просвете добије све податке о одељењима и запосленима у целој Србији.

Новости

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Укус који ће вас одушевити: Направите савршени АЈВАР помоћу ОВОГ тајног састојка

ОГЛАСНА ТАБЛА

Голд гондола Златибор – седам година од постављања камена темељца

ОГЛАСНА ТАБЛА

Компанија „Ђак“ поклања: 1.000 дин попуста за куповину патика

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пет беба рођено у ужичком породилишту

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сабор изворне народне песме „Без извора нема воде’’

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас је Преображење Господње

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас до 39 степени, а онда следи потпуни преокрет!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Затворска казна за алкохолног рекордера: Возио са 5,49 промила алкохола у крви, у ауту било троје деце

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одржане радионице „Злакуско лончарство“ у Музеју „Старо село“

ОГЛАСНА ТАБЛА