ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Нови Правилник од 550 до 600 наставника води у статус технолошког вишкаПрема подацима Синдиката образовања Србије, тридесетак наставника могло би да остане без иједног часа у фонду, а велики број њих би имао смањену норму, уколико би Правилник о формирању одељења почео да се примењује од 1. септембра, пишу Новости. Програм коначног запошљавања оних просветних радника који по неколико година раде на одређено, на овај начин био би угрожен.

Најугроженије су школе у Пчињском и Јабланичком округу, али биће проблема и у пограничним подручјима на северу Војводине.

– Све новине, правилнике, нове процедуре Министарство просвете почиње да спроводи преко лета када смо сви на колективном годишњем одмору – каже Валентина Илић из Синдиката образовања Србије (СОС). – Директори школа су препоруку добили и чини се да се строго придржавају одредбе која ће угрозити не само квалитет наставе, већ и опстанак школа.

Више од 19.000 ученика од првог до четвртог разреда основних школа у Србији похађа наставу у комбинованим одељењима. Чак 143 школе имају само по једног ученика, показују званични статистички подаци за школску 2020/21. годину.

– То значи да ће 550 до 600 наставника добити статус технолошког вишка, односно имаће мање часова него у претходној школској години – каже наш саговорник. – На тај начин 70 процената издвојених одељења могло би да буде затворено, а у проблему су Медвеђа, Власотинце, Црна Трава… Ако се то догоди и та места ће нестати.

Сви ови наставници раде у малим сеоским школама које су прилично удаљене једна од друге и тешко је уклопити распоред часова, а још теже им је да норму попуњавају на два или три места.

Колико је тачно просветара прекобројно биће познато на крају августа, када Министарство просвете добије све податке о одељењима и запосленима у целој Србији.

Новости

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Културни програм у КЦ „Златибор“ Чајетина за крај ове, и почетак следеће године

ОГЛАСНА ТАБЛА

У општини Пожега нема листе чекања за услугу личног пратиоца детета (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Српски ђаци бољи на ПИСА тестовима, морамо да радимо на примени стеченог знања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Милић: Од данас кардиохирургија не само да нема листу чекања, већ нема ни листу заказивања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Повећан број ноћења туриста у односу на прошлу годину за 15 одсто

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Такмичарски дани младих иноватора и предузетника“ у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Gorivo pojeftinilo!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Онлајн клађење и апликација за упознавање разлог да банка не одобри кредит

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ухапшен бивши фудбалер Партизана! Пронађен му је пиштољ и 126 меткова

ОГЛАСНА ТАБЛА