ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ЗДРАВЉЕ СРБИЈА

Novi lek koji bi mogao da utiče na tok pandemije, kada stiže u Srbiju i od čega to zavisi

„Molnupiravir“ stručnjaci opisuju kao lek koji budi nadu i koji bi mogao da utiče na tok pandemije. To je antivirusni lek, koji zaustavlja replikacuju virusa u organizmu. Zato je Vlada Srbije sa proizvođačem potpisla sporazum o nabavci. Bojan Trkulja iz Udruženja proizvođača inovativnih lekova rekao je za RTS da procedura mora da se poštuje – neophodna je dozvola u zemlji proizvođača, u ovom slučaju iz SAD. Pre decembra ne možemo da očekujemo stav Američke uprave za hranu i lekove, kaže za RTS Pavle Zelić.

Stručnjaci Američke agencije za hranu i lekove – FDA treba da razmotre raspoložive podatke o upotrebi novog leka za pandemiju.

„Molnupiravir“ se koristi kod blagih i umerenih slučajeva zaraze koji mogu da prerastu u teške, uključujući hospitalizaciju i smrt. Već neko vreme se u svetskoj javnosti razmatraju i dobre i loše strane tog novog leka, ali i drugih lekova koji se trenutno ispituju. 

Opisuju ga kao lek koji budi nadu i koji bi mogao da utiče na tok pandemije. Zato je Vlada Srbije sa proizvođačem potpisla sporazum o nabavci.

Bojan Trkulja iz Udruženja proizvođača inovativnih lekova rekao je da je sjajna vest da ćemo među prvima nabaviti lek, ali procedura mora da se poštuje – kao i za svaki lek neophodna je dozvola u zemlji proizvođača, u ovom slučaju iz SAD.

Objašnjava da će se, kada FDA dâ dozvolu, predati zahtev našoj Agenciji za lekove, jer kod nas se nikad ne dozvoljava da se registuje lek koji nije registrovan u zemljama EU ili SAD, odnosno u zemlji proizvođača.

„Onog momenta kada dobijemo dozvolu FDA, naša Agencija za lekove doneće odluku. Nadam se da će odluka biti pozitivna. Praktično, odmah posle donošenja te odluke lek će biti dostupan našim pacijentima“, rekao je Trkulja.

Lopta u dvorištu Agencije za hranu i lekove

Pavle Zelić, magistar farmacije, rekao je da je inicijalni razvoj leka počeo na Univerzitetu Emori.

„Postoji mogućnost da se upoznam u narednim danima sa timom koji je otkrio lek“, kaže Zelić.

Podseća da je na tom prestižnom univerzitetu razvijan jedan lek protiv HIV-a, konstatujući da je to pravi svetski centar gde se pronalaze nove terapije.

„Molnupriravir“ je predat za ubrzanu proceduru kod Uprave za hranu i lekvove. Ona je izašla sa saopštenjem da će se 30. novembra sastati Komitet za savetodavna pitanja u vezi sa tom vrstom terapije. Sama FDA procenjuje sve elemente iz kliničkih studija kako bi potvrdila ono što su kompanije najavile“, kaže Zelić.

Posle toga će se doneti konačna odluka, a pre decembra ne može se očekivati stav Američke uprave za hranu i lekove.

Zelić kaže da je važno to što lek budi optimizam, ali moramo biti svesni da ne može biti končano rešenje. Tu su, kako kaže, vakcine. U SAD je odobrena i treća doza „Moderninog“ cepiva.

„Sada će je primiti u najbližoj apoteci, to su novine u SAD. Situacija je i dalje teška, veliki broj obolelih i preminulih, mora se mnogo raditi na edukaciji, kako da se pristupi građanima da se ohrabre“, rekao je Zelić.

„Veliki broj novih terapija je u igri, pored vakcina o kojima smo govorili, imamo i nekoliko antivirotika. Važno je da su to orlane terapije, nije primena u hospitalizaciji, tri studije kompanije Fajzer, sve su to lekovi koji se utrkuju prema pacijentima“, istakao je Zelić.

Napominje da je neophodna kontrola nadležnih regulatornih tela, kako u Americi, tako i u Srbiji. „Optimistične vesti su u pogledu efikasnosti ovih lekova – smanjenje smrtnih ishoda za 50 odsto, dobro zvuči. Moramo sačekati da se sve to verifikuje od strane nadležnih organa i siguran sam da ćemo imati još dobrih vesti.“

„Vakcinacija ostaje primarno i osnovno sredstvo za masovnu reakciju za masovnu primenu lekova koji će sprečiti da se razvija kovid“, rekao je on.

„U SAD se zna da je mehanizam dejstva leka da srečava razmnožavanje virusa i virus ne može da se multuplikuje i utiče na organizam u ranim fazama bolesti, mora se uzeti na vreme. I drugi lekovi deluju na sličan način, ali oralni način primene je zgodan“, kaže Zelić.

„Ne govorim o primeni leka u bolničkim uslovima“, kaže on.

Ovo je jedna odlična vest koja dolazi sa američkog kontinenta, zaključio je Zelić.

Po kom principu lek radi

Lek „molnupiravir“ smanjuje rizik od hospitalizacije za oko 50 odsto.

Trkulja kaže da ćemo konačnu informaciju o tome imati kada lek prođe regulatiornu proveru, kada budemo dobili zvaničnu registraciju i po pitanju doze i načina davanja.

To je oralni lek u pilulama, daje se u jednoj dozi, tokom pet dana. Bitno je da počne primena u prvih pet dana infekcije jer sprečava replikaciju virusa u organizmu.

„Za razliku od prethodnih lekova, u vidu infuzija, pacijent je morao da bude hospitaliziovan. Ovo je lek koji će omogućiti da se dobija u kućnim uslovima, čime će biti rasterećen zdravstveni sistem“, podvlači Trkulja.

I druge kompanije rade na novim lekovima

„Potruduli smo se kao država da među prvima nabavimo lek ‘baricitinib’ koji se koristi kao imunomodulatorni lek čak i kod najtežih pacijenata koji zahtevaju dodatu suplementaciju kiseonika, mehaničku ventilaciju“, rekao je Trkulja.

„Molnupiravir je antivirusni lek, koji zaustavlja replikacuju virusa u organizmu, kod baricitiniba pričamo o imunomodulatornom efektu koji sprečava prejaki odgovor našeg imunog sistema koji često može da bude štetan“, objašnjava Trkulja.

Različite kompanije rade na različitim lekovima čime se povećavaju mogućnosti lečenja.

Trkulja je ponovio da je vakcina primarni način borbe sa pandemijom, jer jedino vakcina  sprečava rizik od nastanka bolesti.   

Izvor:RTS.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Пети пут узастопно одбојкашице Србије на олимпијским играма

ОГЛАСНА ТАБЛА

Гориво поскупљује још шест динара, бићемо апсолутни рекордери

ОГЛАСНА ТАБЛА

Грађани више подизали кеш и стамбене кредите, мање потрошачке

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пола запослених у Србији прима мање од 64.734 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фигура жене у гусларству: Стеванија једнака међу њима (ФОТО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Меморијално музичко-књижевно вече

ОГЛАСНА ТАБЛА

Традиционалном акцијом удружење “Јефимија” и град Ужице придружили се кампањи “Дај педалу раку” (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Југословенка у ГКЦ

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележена 82. годишњица ослобођења Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА