ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Нови конкурс за куповину сеоских кућа уз подршку Министарства за бригу о селу

Министарство за бригу о селу расписало је нови јавни конкурс за доделу средстава за куповину сеоске куће са окућницом за 2023. годину. Право учешћа на конкурсу имају појединци, самохрани родитељи, брачни парови и ванбрачни партнери, који имају мање од 45 година живота и испуњавају све обавезно прописане услове за учешће на јавном конкурсу. Текст конкурса и неопходну документацију грађани Ужица могу преузети на потирници Градске куће, где ће добити и остале неопходне информације, везано за процедуру пријављивања.

Подносиоци пријаве конкуришу заједно са јединицом локалне самоуправе, на чијој територији се налази сеоска кућа са окућницом. Јединица локалне самоуправе изјавом потврђује тачност података и испуњеност услова, који се односе на сеоску кућу са окућницом за коју се подносиоци пријаве определе.

Министарство за бригу о селу додељује бесповратна средства за куповину сеоске куће са окућницом чија процењена тржишна вредност непокретности не може бити већа од 1.200.000,00 динара колики је и максимални износ бесповратних средстава.

Куће које подлежу програмима Министарства за бригу о селу такође морају да прођу одређене критеријуме. Сеоска кућа мора да се налази у селу у којем постоји бар један од објеката јавне службе или услуга (здравствена амбуланта, пошта, школа, станица превоза итд.). Наравно, првенствено мора да испуњава основне услове за живот и становање.Такође је битно да је уписана у катастар на име продавца, и да је непокретност, као и сви пратећи објекти, изграђена у складу са прописима. Последњи услов је да јој је цена у границама тржишне вредности и да кућа и помоћни објекти нису предмет судског спора.

До сада је кроз овај програм укупно купљена 1.631 кућа у 119 локалних самоуправа међу којима је и град Ужице, на чијој територији су у прошлој години купљене две куће.

Процењује се да у Србији има око 200 хиљада напуштених сеоских кућа са окућницом, које су на располагању пољопривредницима и младима који желе да остану да живе на селу. Сви занитересовани, обавезна документа која се достављају уз пријаву, као и сам образац пријаве могу преузети на портирници Градске куће или електронским путем на званичној страници Минстарства за бригу о селу.

Град Ужице

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Трећег дана мале матуре осмаци полажу тест из изборног предмета

Струја неће поскупети ове године, ЕПС креће у реформе

Момо Капор: Како се Српкиње свађају на мору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почиње пријављивање кандидата за пријемне испите на факултетима

Почео јубиларни 10. XCross на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Температура данас до 39 степени, а биће још врелије

Почео са радом дечији базен на плажи, улаз бесплатан (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Други дан мале матуре осмаци полажу тест из математике

Почиње лето, обданица најдужа, а ноћ најкраћа