3.7 C
Uzice
децембар 10, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

NOVI IZAZOVI ZA LIČNU I KOLEKTIVNU ODGOVORNOST

 

CECA

Nacionalni akcioni plan za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija „Žene, mir i bezbednost“, trebalo bi da bude ponuđan na usvajanje Narodnoj skupštini Srbije, čim parlament počne da zaseda.

To je, između ostalog, rečeno na panel-diskusiji „Žene, mir i bezbednost“- „A šta ti misliš“, koja je juče održana u Užicu, a koju je organizovao beogradski Fond za socijalnu i demokratsku inicijativu.

Navedena Rezolucija, koju je naša zemlja usvojila pre nekoliko godina, kao i Nacionalni akcioni plan do 2010. godine kojim bi ona trebalo da bude sprovedena, ukazuje na potrebu većeg učešća žena u procesu donošenja odluka, sprečavanju konflikata, postkonfliktnih situacija, u mirovnim pregovorima i mirovnim operacijama. Ona prepoznaje i posebne rizike za civilno stanovništvo, posebno za žene i decu tokom ratnih sukoba i ukazuje na potrebu njihove zaštite.

Panel-diskusija u Užicu, kojoj su prethodile diskusije u Novom Sadu i Raški, a završnica je predviđena u Beogradu, deo je programa koji već nekoliko godina, u saradnji sa državnim organima, sprovodi Fond socijalne i demokratske inicijative (FOSDI). Taj program je osmišljen kako bi se unapredio položaja žena u sektoru odbrane i bezbednosti, upravo kroz primenu Nacionalnog akcionog plana (NAP) za sprovođenje pomenute Rezolucije, sa naročitim akcentom na ulogu i stavove mladih.

Jedan od važnih zaključaka Radne grupe za izradu NAP-a je da je, kako bi se sistemski unapredio položaj žena, neophodno raditi sa mladima, upoznati ih sa obavezujućim dokumentima, sistemskim rešenjima, institucionalnim reformama, društvenim normama i vrednostima. Prema poslednjim istraživanjiam, kako je rečeno, veliki broj mladih ispitanika izražava stavove koji pripadaju konzervativnim, kvazitradicionalnim i mizoginim društvima, ne skrivajući čak i sklonost ka nasilju nad ženama. Taj negativni trend je u suprotnosti sa principom rodne ravnopravnosti, a naročito sa usvojenim dokumentima u nacionalnim zakonodavstvom, ulogom tela i mehanizama koja se bave ovom oblašću. Drugi važan segment je njihov odnos prema ličnoj bezbednosti, ali i bezbednosti zajednice, njihovo razumevanje i prihvatanje preduslova potrebnih da se naše društvo nazove bezbednim.

– NAP-om je, između ostalog, predviđeno obrazovanje mladih i obrazovanje uz pomoć civilnog sektora i medija na temu bezbednosti, posebno novih oblika pretnje bezbednosti, kao što su sajber pretnje, terorizam, klimatske promene, vanredne okolnosti, kojima se ranije nismo bavili – istakla je Nataša Milojević, predsedbnica FOSDI i autorka projekta i navela da će NAP sveobuhvatno odrediti načine na koji će se Rezolucija sprovoditi u snagama bezbednosti i odbrane, odrediti obaveze vojske, policije, ali i civilnog društva.

Na veoma posećenom skupu, na kome je prikazan dokumentarni film koji je nastao tokom realizacije tog programa, a kome je prisustvaovao veliki broj studenata i srednoškolaca, predsednik užičke skupštine Branislav Mitrović je ukazao na to da Rezoluciju i NAP nije moguće sprovesti bez učešća žena, poručivši da je za njihovo uključivanje u kreiranju javnih politika potrebno da se osmisle efikasni društveni mehanizmi.

Dr Katarina Štrbac, pukovnik Vojske Srbije, istakla je da bi odnos prema ličnoj bezbednosti trebalo da se izgrađuje u porodici, a potom navela da je među zaposlenima u Ministarstvu odbrane 51 odsto žena, od kojih je 10 odsto na rukovodećim mestima.

Mr Goran Topalović, potpukovnik VS, govorio je o važnosti primene Rezolicije 1325, novim izazovima za ličnu i kolektivnu bezbednosti, a potom naveo da je u mirovnim misijama trenutno angažovano oko 700 pripadnika Vojske Srbije, među kojima je više od deset odsto žena, što je među najvećim učešćem žena od svih vojski koje učestvuju u mirovnim misijama.

Izvor:danas.rs/N.Kovačević

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Kaljenje na prvenstvu Balkana u karateu

Oglasna Tabla

Gđa Stojković se naljutila i izlepila Arilje svojim umrlicama: Komšije donele sveće i saznale istinu

Oglasna Tabla

Sps Užice najoštrije osuđuje nasilje nad učiteljima, nastavnicima i profesorima!

Oglasna Tabla

Humanitarna akcija „Pomoć drugu“

Oglasna Tabla

Posne kiflice sa ajvarom (video)

Oglasna Tabla

Данас славимо Светог Алимпија

Oglasna Tabla

Isplata novembarskih penzija

Oglasna Tabla

Projekcija filma i koncerta: The Doors

Oglasna Tabla

Od danas pojačana kontrola vožnje u alkoholisanom stanju: 42.000 pijanih isključeno iz saobraćaja

Oglasna Tabla