20.2 C
Uzice
октобар 16, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

NOVI IZAZOVI ZA LIČNU I KOLEKTIVNU ODGOVORNOST

 

CECA

Nacionalni akcioni plan za primenu Rezolucije 1325 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija „Žene, mir i bezbednost“, trebalo bi da bude ponuđan na usvajanje Narodnoj skupštini Srbije, čim parlament počne da zaseda.

To je, između ostalog, rečeno na panel-diskusiji „Žene, mir i bezbednost“- „A šta ti misliš“, koja je juče održana u Užicu, a koju je organizovao beogradski Fond za socijalnu i demokratsku inicijativu.

Navedena Rezolucija, koju je naša zemlja usvojila pre nekoliko godina, kao i Nacionalni akcioni plan do 2010. godine kojim bi ona trebalo da bude sprovedena, ukazuje na potrebu većeg učešća žena u procesu donošenja odluka, sprečavanju konflikata, postkonfliktnih situacija, u mirovnim pregovorima i mirovnim operacijama. Ona prepoznaje i posebne rizike za civilno stanovništvo, posebno za žene i decu tokom ratnih sukoba i ukazuje na potrebu njihove zaštite.

Panel-diskusija u Užicu, kojoj su prethodile diskusije u Novom Sadu i Raški, a završnica je predviđena u Beogradu, deo je programa koji već nekoliko godina, u saradnji sa državnim organima, sprovodi Fond socijalne i demokratske inicijative (FOSDI). Taj program je osmišljen kako bi se unapredio položaja žena u sektoru odbrane i bezbednosti, upravo kroz primenu Nacionalnog akcionog plana (NAP) za sprovođenje pomenute Rezolucije, sa naročitim akcentom na ulogu i stavove mladih.

Jedan od važnih zaključaka Radne grupe za izradu NAP-a je da je, kako bi se sistemski unapredio položaj žena, neophodno raditi sa mladima, upoznati ih sa obavezujućim dokumentima, sistemskim rešenjima, institucionalnim reformama, društvenim normama i vrednostima. Prema poslednjim istraživanjiam, kako je rečeno, veliki broj mladih ispitanika izražava stavove koji pripadaju konzervativnim, kvazitradicionalnim i mizoginim društvima, ne skrivajući čak i sklonost ka nasilju nad ženama. Taj negativni trend je u suprotnosti sa principom rodne ravnopravnosti, a naročito sa usvojenim dokumentima u nacionalnim zakonodavstvom, ulogom tela i mehanizama koja se bave ovom oblašću. Drugi važan segment je njihov odnos prema ličnoj bezbednosti, ali i bezbednosti zajednice, njihovo razumevanje i prihvatanje preduslova potrebnih da se naše društvo nazove bezbednim.

– NAP-om je, između ostalog, predviđeno obrazovanje mladih i obrazovanje uz pomoć civilnog sektora i medija na temu bezbednosti, posebno novih oblika pretnje bezbednosti, kao što su sajber pretnje, terorizam, klimatske promene, vanredne okolnosti, kojima se ranije nismo bavili – istakla je Nataša Milojević, predsedbnica FOSDI i autorka projekta i navela da će NAP sveobuhvatno odrediti načine na koji će se Rezolucija sprovoditi u snagama bezbednosti i odbrane, odrediti obaveze vojske, policije, ali i civilnog društva.

Na veoma posećenom skupu, na kome je prikazan dokumentarni film koji je nastao tokom realizacije tog programa, a kome je prisustvaovao veliki broj studenata i srednoškolaca, predsednik užičke skupštine Branislav Mitrović je ukazao na to da Rezoluciju i NAP nije moguće sprovesti bez učešća žena, poručivši da je za njihovo uključivanje u kreiranju javnih politika potrebno da se osmisle efikasni društveni mehanizmi.

Dr Katarina Štrbac, pukovnik Vojske Srbije, istakla je da bi odnos prema ličnoj bezbednosti trebalo da se izgrađuje u porodici, a potom navela da je među zaposlenima u Ministarstvu odbrane 51 odsto žena, od kojih je 10 odsto na rukovodećim mestima.

Mr Goran Topalović, potpukovnik VS, govorio je o važnosti primene Rezolicije 1325, novim izazovima za ličnu i kolektivnu bezbednosti, a potom naveo da je u mirovnim misijama trenutno angažovano oko 700 pripadnika Vojske Srbije, među kojima je više od deset odsto žena, što je među najvećim učešćem žena od svih vojski koje učestvuju u mirovnim misijama.

Izvor:danas.rs/N.Kovačević

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Jesenje promocije Zlatibora

Oglasna Tabla

Najjači prirodni lek: Popravlja pamćenje, topi masnoće, poboljšava vid i sluh

Oglasna Tabla

Krenuo iz Užica za Beograd, javio se sa stanice, a kada su ga sledeći put pozvali na mobilni pretrnuli su od straha!

Oglasna Tabla

Bibliotekarke OŠ „Dušan Jerković“ predstavljaju Srbiju na Svetskom kongresu školskih bibliotekara

Oglasna Tabla

Kineskim turistima zapadna Srbija idealna za odmor

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Mačak u čizmama“

Oglasna Tabla

Etno samit „TradicijaNova“ u Užicu od 22. do 27. oktobra – Po prvi put van Beograda

Oglasna Tabla

Danas sunčano i natprosečno toplo: Temperatura do 29 stepeni

Oglasna Tabla

Đaci pošumljavaju požarišta

Oglasna Tabla