OГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Нови и стари проблеми просветних радника

Представници Независног синдиката просветних радника Војводине указали су, на конференцији за медије, на потенцијалне проблеме у примени новина, претежно у основном образовању. Такође, говорило се и о судским процесима које просветни радници воде пред судовима широм Војводине.

По речима Душана Кокота, председника ИО Независног синдиката просветних радника Војводине, синдикати су о промени читавог сета закона о образовању упознати тек пошто су измене ушле у скупштинску процедуру. Измена која се тиче могућности увођења комбинованих одељења и у више разреде основних школа, за представнике овог синдиката, је неприхватљива.

– У мањим сеоским срединама постоје комбинована одељења од 1. до 4. разреда. Међутим, немогуће је да се настава тако организује и у вишим разредима. Сматрамо да је највећи проблем што се овакве одлуке доносе мимо консултација са онима који треба да их спроводе. Ова мера ће произвести нове технолошке вишкове, у великом проблему ће бити мале школе нарочито у пограничним местима где је мањи број ученика. Са оваквим одлукама доћи ће се до ситуације да се те школе полако гасе – рекао је Кокот.

На конференцији је било речи и о процесима који се воде пред судовима у вези са регресом, топлим оброком, као и о процесима везаним за индивидуални образовни програм. Ова синдикална организација тренутно има око хиљаду поступака који се, по овим питањима, воде у војвођанским судовима.

– Имамо “теткице” којима је закинут регрес и топли оброк. На трогодишњем нивоу то је негде око 250 хиљада динара, говорим о људима који су на минималној заради. Очекујемо да ће већина тих предмета ускоро бити окончана.

Говорећи о спровођењу процеса инклузије у пракси, из овог синдиката кажу да се није учинило ништа по питању ангажовања стручних сарадника који треба да помогну просветним радницима у реализацији инклузије. Такође, указују на то да рад по индивидуалном образовном програму није додатно плаћен.

– Просветни радници сматрају да за тај додатни рад морају бити и додатно плаћени. И ту имамо судске спорове, а неколико предмета је окончано и пресуде су прошле на Врховном касационом суду. Ако имате једно дете у одељењу са којим радите по ИОП-у 2, ви за њега израђујете посебан план и програм, од вас се очекује да радите дупли посао, па би било нормално да постоји и разлика у заради. Инклузија је један хумани процес, који апсолутно подржавамо и на ком не сме да се штеди.

Извор: Subotica.com

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Као да је пола Србије сада кренуло на летовање: Возачи и путници рано јутрос сатима били „заробљени” на граници са Црном Гором

Oglasna Tabla

Почео двонедељни Великогоспојински пост

Oglasna Tabla

Уочи преговора о минималцу – колико траже синдикати, а шта нуде послодавци

Oglasna Tabla

На Тари врло лако можете срести усамљено лане, ево како да поступите кад их угледате

Oglasna Tabla

Временска прогноза за 15. август (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Временска прогноза 14. август

Oglasna Tabla

Банке ће морати да врате ценовнике 30 одсто

Oglasna Tabla

Ускоро нови круг програма “Моја прва плата”

Oglasna Tabla

Инфлација у јулу 12,8 одсто, храна скупља за 20,3 одсто

Oglasna Tabla