Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Нови и стари проблеми просветних радника

Представници Независног синдиката просветних радника Војводине указали су, на конференцији за медије, на потенцијалне проблеме у примени новина, претежно у основном образовању. Такође, говорило се и о судским процесима које просветни радници воде пред судовима широм Војводине.

По речима Душана Кокота, председника ИО Независног синдиката просветних радника Војводине, синдикати су о промени читавог сета закона о образовању упознати тек пошто су измене ушле у скупштинску процедуру. Измена која се тиче могућности увођења комбинованих одељења и у више разреде основних школа, за представнике овог синдиката, је неприхватљива.

– У мањим сеоским срединама постоје комбинована одељења од 1. до 4. разреда. Међутим, немогуће је да се настава тако организује и у вишим разредима. Сматрамо да је највећи проблем што се овакве одлуке доносе мимо консултација са онима који треба да их спроводе. Ова мера ће произвести нове технолошке вишкове, у великом проблему ће бити мале школе нарочито у пограничним местима где је мањи број ученика. Са оваквим одлукама доћи ће се до ситуације да се те школе полако гасе – рекао је Кокот.

На конференцији је било речи и о процесима који се воде пред судовима у вези са регресом, топлим оброком, као и о процесима везаним за индивидуални образовни програм. Ова синдикална организација тренутно има око хиљаду поступака који се, по овим питањима, воде у војвођанским судовима.

– Имамо “теткице” којима је закинут регрес и топли оброк. На трогодишњем нивоу то је негде око 250 хиљада динара, говорим о људима који су на минималној заради. Очекујемо да ће већина тих предмета ускоро бити окончана.

Говорећи о спровођењу процеса инклузије у пракси, из овог синдиката кажу да се није учинило ништа по питању ангажовања стручних сарадника који треба да помогну просветним радницима у реализацији инклузије. Такође, указују на то да рад по индивидуалном образовном програму није додатно плаћен.

– Просветни радници сматрају да за тај додатни рад морају бити и додатно плаћени. И ту имамо судске спорове, а неколико предмета је окончано и пресуде су прошле на Врховном касационом суду. Ако имате једно дете у одељењу са којим радите по ИОП-у 2, ви за њега израђујете посебан план и програм, од вас се очекује да радите дупли посао, па би било нормално да постоји и разлика у заради. Инклузија је један хумани процес, који апсолутно подржавамо и на ком не сме да се штеди.

Извор: Subotica.com

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Милош поштењачина! Пронашао новчаник са преко 200.000 динара, документима, картицама и вратио власнику!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележен јубилеј Педагошког факултета Ужице, 30 година успешног постојања и рада

ОГЛАСНА ТАБЛА

Маме су закон: Удружење покренуло петицију за допуну Закона о раду

ОГЛАСНА ТАБЛА

ССП Ужице: Грађани незадовољни начином обрачуна рачуна за изношење смећа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Отворено са грађанима о новом нацрту Одлуке за програм “Удружимо се “ (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почело заказивање термина за упис у школу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Трибина „Да нам школа буде сигурна“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Прва епизода нове кампање „У загрљају Златибора“ – Ски центар „Торник“

ОГЛАСНА ТАБЛА

“Веселе осамдесете” у Градском културном центру

ОГЛАСНА ТАБЛА