ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Нови фонд за младе пољопривреднике у Ужицу од наредне године

Фондација Ана и Владе Дивац и УСАИД-ов Пројекат за Конкурентну привреду покренули су у току 2021. године иновативан пројекат „Фонд за подстицај развоја пољопривредне производње” са циљем да се створе нове могућности за финансирање пољопривредника. Поред четири фонда који су током ове године формирани у Врању, Пријепољу, Сврљигу и Ражњу од наредне 2022. године локлани фонд биће формиран и у Ужицу.

 

Како је представљајући резултате локалних фондова формираних у овој години, истакао Урош Делић менаџер пројекта Фондације Ана и Владе Дивац, у питању је нови модел развијен са циљем да се створе додатни извори финансирања за потребе малих пољопривредних газдинстава, којима је најтеже да дођу до новца.

“На овај начин смо хтели да им понудимо један одрживи модел где могу да добију бескаматну позајмицу али и да искористе субвенције општина и градова, да умање део који враћају и да у року од 3 године тај новац враћају без камате. На тај начин стварамо фонд који ће користити други пољопривредници у будућности. Драго ми је што ћемо наредне године, основати фонд заједно са градом Ужицем, дугогодишњим партнером фондације. Драго ми је да је да су препознали значај овог модела и да ћемо почетком идуће године објавити конкурс за подршку пољопривредницима са територије града Ужица”.

Слободан Кузмановић члан Градског већа за привреду и пољопривреду наглашава да се буџет за пољопривреду из године у годину увећава и да ће у наредној износити 41 милион динара. За оснивање “Фонда за подстицај развоја пољопривредне производње” издвојено је 4 милиона динара.

“Овај пројекат је заправо нови модел који ће сигурно поспешити пољопривредну производњу у нашем граду и помоћи пре свега младим пољопривредницима и женама као носиоцима пољопривредних газдинстава да остану на селу, развијају своју производњу  и буду конкурентни на тржишту. Ми имамо дугогодишњу веома успешну сарадњу са фондацијом “Ана и Владе Дивац”. У претходних 6 година преко 27 милиона динара заједничких средстава  уложили смо у субвенције, које је добило више од 150 младих пољопривредних произвођача. Сигурни смо да ће и овај нови пројекат допринети даљем развоју пољопривредне производње у ужичким селима”.

Славко Лукић директор РРА Златибор сматра да је овакав пројекат дугорочно одржив.

“Овај фонд ће попунити тражњу која проверено постоји и пружиће подршку младима и постојећим пољопривредним газдинствима која не могу из других извора да добију средства. Улога агенције у овом начину финансирања је административно организациона подршка за избор и доделу средстава и праћење коришћења средстава. Важно је да грађани знају да они увек могу да дођу до агенције и добију информације и појашњења како радити, конкурисати и која је намена и начин коришћења”.

По речима Мирославе Панић, менаџерке за приступ финансијама УСАИД Пројекта за Конкурентну привреду на овај начин се ствара могућност да кроз фонд у једној години једна група пољопривредника добије новац, а да у следећим годинама након што они врате, тај новац буде подељен новим пољопривредницима.

“Резултати постигнути до сада су превазишли наша очекивања, у јуну прошле године смо основали први пилот пројекат у Чајетини и након успеха тог иницијалног модела који смо тестирали у октобру прошле године, када је 18 пољопривредника из  Чајетине добило средства и они су купили инвестициона добра за која су аплицирали. Планирали смо да у овој и следећој години оснујемо још четири фонда, толико смо проценили да може људи да добије у року трајања нашег пројекта који ће трајати до августа следеће године”.

Из четири фонда укупне вредности 12 милиона динара у току ове године укупно 66 пољопривредника је повукло средства и сви они су набавили оно што им је било потребно за развој њиховог газдинства. Такође, овај фонд је изузетно флексибилан, па су подржане и неке делатности које се иначе не подржавају кроз овакве развојне фондове, тако да су људи могли да ремонтују тракторе или набаве специфичну опрему за прераду.

uzice.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Трећег дана мале матуре осмаци полажу тест из изборног предмета

Струја неће поскупети ове године, ЕПС креће у реформе

Момо Капор: Како се Српкиње свађају на мору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почиње пријављивање кандидата за пријемне испите на факултетима

Почео јубиларни 10. XCross на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Температура данас до 39 степени, а биће још врелије

Почео са радом дечији базен на плажи, улаз бесплатан (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Други дан мале матуре осмаци полажу тест из математике

Почиње лето, обданица најдужа, а ноћ најкраћа