ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Нови аутомобили садржаће информацију о енергетској ефикасности од 24. децембра

Правилник о подацима економичности потрошње горива и емисијама CO2 нових путничких возила, по којем нови аутомобили који се продају у Србији морају имати информације о енергетској ефикасности и економичности потрошње горива, почеће да се примењује 24. децембра, изјавио је директор Агенције за безбедност саобраћаја (АБС) Бранко Стаматовић.

Стаматовић је, отварајући семинар на којем су се увозници и дистрибутери нових возила упознали са тим правилником и обавезама које из њега проистичу, подсетио да је Србија прошле године донела Закон о климатским променама након отварања поглавља 27.

„Тим законом је препозната ова директива ЕУ 1999/94 и транспоновањем те директиве је донет Правилник о подацима о економичности потрошње горива и емисијама ЦО2 нових путничких возила”, казао је Стаматовић.

Стаматовић је навео да Агенција за безбедност саобраћаја има обавезе које проистичу из тог правилника, као и да је поента да купац буде информисан како би донео добру одлуку и за себе и за животну средину.

„Након 24. децембра свако ново возило које се продаје у Србији мора имати информације о енергетској ефикасности, емисији CO2 и економичности потрошње”, објаснио је Стаматовић на семинару у Београду.

Неке од обавезе које проистичу из Правилника су да нови модел путничких аутомобила М1 – поседује ознаку о економичности возила, као и да на крају сваке године увозник доставља АБС листу модела свих нових возила са подацима који су прописани у табели –преноси Танјуг.

Такође, АБС прикупља листе са подацима од свих увозника и објављује водич са саветима за возаче, са објашњењима о утицају на животну средину, као и са листом свих модела свих марки које се продају на нашем тржишту.

Поред тога, објављује се и листа десет најекономичнијих модела за сваки тип горива.

Извор: ПОЛИТИКА

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

„Корњача и зец“ у Дому културе

ОГЛАСНА ТАБЛА

Колико се тренутно плаћају послови чишћења стана?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Преселите пчеле тамо где има више цвећа

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ритму недеље са Весном Читаковић (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Отворен фестивал „Ужички стрип сусрети“ (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Провизије, нотификације, одржавање рачуна: Шта све банке наплаћују?

ОГЛАСНА ТАБЛА

До краја месеца предлог за обавезно служење војног рока

ОГЛАСНА ТАБЛА

Дан планете Земље обележен у ОШ „Димитрије Туцовић“ (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Исплата редовне накнаде за незапослене

ОГЛАСНА ТАБЛА