Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Нови аутомобили садржаће информацију о енергетској ефикасности од 24. децембра

Правилник о подацима економичности потрошње горива и емисијама CO2 нових путничких возила, по којем нови аутомобили који се продају у Србији морају имати информације о енергетској ефикасности и економичности потрошње горива, почеће да се примењује 24. децембра, изјавио је директор Агенције за безбедност саобраћаја (АБС) Бранко Стаматовић.

Стаматовић је, отварајући семинар на којем су се увозници и дистрибутери нових возила упознали са тим правилником и обавезама које из њега проистичу, подсетио да је Србија прошле године донела Закон о климатским променама након отварања поглавља 27.

„Тим законом је препозната ова директива ЕУ 1999/94 и транспоновањем те директиве је донет Правилник о подацима о економичности потрошње горива и емисијама ЦО2 нових путничких возила”, казао је Стаматовић.

Стаматовић је навео да Агенција за безбедност саобраћаја има обавезе које проистичу из тог правилника, као и да је поента да купац буде информисан како би донео добру одлуку и за себе и за животну средину.

„Након 24. децембра свако ново возило које се продаје у Србији мора имати информације о енергетској ефикасности, емисији CO2 и економичности потрошње”, објаснио је Стаматовић на семинару у Београду.

Неке од обавезе које проистичу из Правилника су да нови модел путничких аутомобила М1 – поседује ознаку о економичности возила, као и да на крају сваке године увозник доставља АБС листу модела свих нових возила са подацима који су прописани у табели –преноси Танјуг.

Такође, АБС прикупља листе са подацима од свих увозника и објављује водич са саветима за возаче, са објашњењима о утицају на животну средину, као и са листом свих модела свих марки које се продају на нашем тржишту.

Поред тога, објављује се и листа десет најекономичнијих модела за сваки тип горива.

Извор: ПОЛИТИКА

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

ССП Ужице: Веровали или не у Ужицу је зазидан вредан мозаик

ОГЛАСНА ТАБЛА

Потпећка пећина, Стари град и СтаПарк најпосећенији туристички локалитети у 2022. години

ОГЛАСНА ТАБЛА

Преко седамдесет сати ивањички путари пробијали снежне сметове на Голији (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Исплата јануарских пензија од четвртка 9. фебруара

ОГЛАСНА ТАБЛА

СЗБС: Тестирање школараца и предшкoлаца за „Пажљивкову смотру“ (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ускоро усвајање Урбанистичког пројекта обилазнице, формирана нова Радна група

ОГЛАСНА ТАБЛА

Због пуцања цеви Ø100 високе зоне, без воде су остали потрошачи…

ОГЛАСНА ТАБЛА

Након три године поново Сајам сувомеснатих производа 21. „Пршутијада“ у Мачкату (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

У већини места ледени дан, понегде слаб снег – на планинама и минус 20 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА