ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА

Nove firme ušle u FAP-ove pogone u Priboju – iz jedne izlaze kamioni, iz druge roboti

Nekad poznat po FAP-u znatno šire od granica naše zemlje, Priboj je pre neku godinu bio u tako lošoj situaciji da se govorilo o odumiranju tog grada. Danas slika sluti na bolje u nekadašnje FAP-ove pogone uslelili su se novi investiori, a mladi ponovo imaju nadu da će naći posao u svom gradu.

Tehnička škola u Priboju je renovirana, otvorena je slobodna zona a u bivše pogone FAP-a došli su investitori radi da povežu savremenu proizvodnju i dualno obrazovanje.

„Ovo im može biti kao prvi stepenik, drugi stepenik je naravno produženje školovanja. Imamo dosta dece, a i tu imamo pomoć od privrede. Samim tim što će oni znati šta hoće i koliko mogu“, kaže Tatjana Lučić, direktorka Tehničke škole u Priboju.

Mladi u Priboju žele isto što i njihovi vršnjaci u drugim gradovima.

„Veće plate, bolji uslovi za rad“, kaže Gordana Kovljević iz Priboja.

Njen zemljak Slaviša Mojićević dodaje da nove firme obećavaju, ali da će se tek videti kako će biti i koliko je to verodostojno.

Pribojska Tehnička škola planira da primeni model iz Požege, odakle joj dolazi i investitor, koji širi proizvonju na halu od tri hiljade kvadrata, u kojoj su mu uz mašine neophodni stručnjaci.

„Da bi dobro radio, mora da bude na neki način i dobro plaćen. A da bi bio dobro plaćen mora da ima i dobra i kvalitetna znanja. Tako da prosto u zavisnosti od toga koliko koji čovek je posvećen na svom ličnom usavršavanju“, kaže Tomislav Miletić, profesor praktične nastave „Inmold“ iz Požege.

Uz investiore porasle su i prosečne zarade, kaže predsednik opštine, ponosan na privredni spoj kakav ima malo koji mali grad i u svetu.

„Sa FAP-om smo još sačuvali proizvodnju kamiona. ‘Inmold’ je firma koja pravi robote. Znači vi imate u jednoj maloj sredini, firmu koja pravi kamion i firmu koja pravi robote“, kaže Lazar Rvović, predsednik opštine Priboj.

Investicije za obrazovanje mladih i podrška domaćim privrednicima svakako bi mogli uticati na bolju demografsku sliku u malim lokalnim zajednicama, kakva je i Priboj.

Izvor: rts.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Група грађана „Слога“ излази самостално на предстојеће локалне изборе у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

ОШ „Стари град“ у Ужицу наградила своје ученике у ваншколским активностима (ВИДЕО)

Радо иду Српкиње у војнике: Анђела из Чачка се добровољно пријавила на служење војног рока

Ухапшена три Крагујевчанина због покушаја убиства на Златибору

Временска прогноза за петак, 1. март 2024.

БДП у последњем кварталу 2023. носили пољопривреда и грађевинарство

ОГЛАСНА ТАБЛА

Златибор – Мајстори виолине сутра у 10 сати отварају пршутијаду у Мачкату

ОГЛАСНА ТАБЛА

Шири се Иновациони бизнис центар на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Електродистрибуција: Дезинформације о паметним бројилима и увећаним рачунима

ОГЛАСНА ТАБЛА