11.2 C
Uzice
октобар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Nova Varoš, novčane nadoknade za porodice sa prinovama

Nova Varoš, jedna je od pet opština sa najnižom stopom nataliteta i prosečnom starosti žitelja od 47 i po godina. Zbog pada nataliteta, čelnici su rešili da novčano nagrade porodice sa prinovama. Višečlana porodica, deo je njihovog zajedničkog sna o životu na selu gde su se vratili po završetku škole. Mada neplanirana, novčana naknada za četvrto dete, pomogla je budžet domaćinstva koje živi isključivo od poljoprivrede.

„Dobili smo pomoć za četvrtog sina koja normalno da znači, svaka pomoć je dobrodošla“, kaže Mirko Vitrović iz Donja Bela Reka.

„Bilo je i ranije za ovog starijeg i za ovog drugog, za svu trojicu, ali sada za četvrto imamo najveću pomoć i od opštine i od države“, dodaje Mirkova žena, Slavica Vitorović.

Novčane naknade za novorođenčad i nezaposlene porodilje, deo su populacione politike koju zbog negativnog prirodnog priraštaja, demografske strukture i migracija, od 2009. godine, sprovodi opština Nova Varoš.

„100 hiljada dinara za prvo, 200 za drugo, 300 za treće dete, 400 za četvrto. Za peto i svako naredno dete, opština daje po 500 hiljada dinara. Što se tiče nezaposlenih porodilja, iznosi 12 hiljada za prvorođeno dete, a za svako naredno po tri hiljade više“, kaže službenik dečje zaštite Danijela Topalović.

Takve mere tek sada daju rezultate, pa će do kraja godine biti rođeno oko 120 beba ili gotovo duplo više nego pre jedne decenije.

Uz dosadašnje mere i već evidentne rezultate, u Novoj Varoši, do kraja ove i za iduću godinu planiraju se nova izdvajanja iz lokalnog budžeta.

„Mi ćemo ove godine izdvojiti dobar deo sredstava da uložimo u ginekološko odeljenje Doma zdravlja u Novoj Varoši, kako bi se kupio CTG aparat sa savremenijom opremom i trudićemo se da sve mlade bračne parove, zapošljavamo i oni će nam biti prioritet“, kaže predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević.

I mada skromni, već sada vidljivi pomaci, uz planirana, značajnija izdvajanja i porodice poput Vitorovića, kako se očekuje, ublažiće, decenijama već aktuelan, problem nataliteta i migracija u opštini Nova Varoš.

Izvor: RTS Nadežda Gavrilović

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Poziv stvaraocima za učešće na XXI Smotri likovnog amaterskog stvaralaštva Zlatiborskog okruga

Oglasna Tabla

Ivanjica – Neočekivano iznenađenje za Uča i njegovu đačku četu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vesovićima izgrađena nova kuća

Oglasna Tabla

Konkurs za sufinansiranje programa za omladinu otvoren je do 28. oktobra

Oglasna Tabla

Hiljade kilometara zbog jedne kućice: Evo zašto su Kinezi zaljubljeni u Bajinu Baštu

Oglasna Tabla

DAN ODLUKE! Derbi u Užicu odlučiće ko će na lidersku poziciju

Oglasna Tabla

Срећна слава – Данас се слави Томиндан

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za vikend: Maglovita, sveža jutra i „letnji“ dani

Oglasna Tabla

Poslednja faza građevinskih radova na zlatiborskoj gondoli (VIDEO)

Oglasna Tabla