ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Нова услуга еУправе – електронски потпис на даљину


 

У Канцеларији за информационе технологије и еУправу данас је представљена нова услуга која омогућава креирање електронског потписа на даљину тј. у клауду.
Захваљујући овој техничкој могућности комуникација грађана са јавном управом ће моћи да се одвија путем мобилног телефона и за то више неће бити неопходно коришћење рачунара, објашњено је на презентацији.

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, која је присуствовала презентацији изјавила је да нови потпис доноси олакшице како административном систему тако и грађанима.

„Ово је наставак изузетно значајне технолошке еволуције на нашем путу дигитализације којим идемо брзо и сигурно и он грађанима који користе квалификоване електронске сертификате омогућава да бесплатно употребљавају електронски потпис“, рекла је она.

Нагласила је да смо се у времену пандемије уверили у предности дигитализације и електронског пословања и да ће Србија наставити са модернизацијом у овој области.

Директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић је појаснио да електронски потпис на даљину, тј. у клауду представља електронски сертификат за квалификовано електронско пословање на даљину који се чува у државном дата центру.

„Сваки грађанин који има мобилну апликацију ЦонсентИТ или квалификовани електронски сертификат на смарт картици или УСБ токену може сам себи да бесплатно генерише електронски потпис у клауду потпуно бесплатно“, навео је он.

Додао је да се параметри за активацију ConsentID мобилне апликације издају бесплатно на 1069 шалтера пошта, јединица локалних самоуправа и локалних пореских администрација, као и две комерцијалне банке.

Танјуг

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Теја Дора представљаће Србију на Песми Евровизије

Туристичка понуда Златибора на 4. Међународном сајму туризма „Бања Лука 2024“

НОВА: Телеком Србија подигла цене, корисници немају право на жалбу

Деца преступници – жртве или насилници којима треба судити као одраслима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да ли је Србија спремна за месо из лабораторије

Временска прогноза за недељу – 3. март

Лепа Брена проџект

Малинари траже од хладњачара да до 5. марта саопште откупну цену малине

Златибор центар припрема спортских екипа