OГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Нова услуга еУправе – електронски потпис на даљину


 

У Канцеларији за информационе технологије и еУправу данас је представљена нова услуга која омогућава креирање електронског потписа на даљину тј. у клауду.
Захваљујући овој техничкој могућности комуникација грађана са јавном управом ће моћи да се одвија путем мобилног телефона и за то више неће бити неопходно коришћење рачунара, објашњено је на презентацији.

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, која је присуствовала презентацији изјавила је да нови потпис доноси олакшице како административном систему тако и грађанима.

„Ово је наставак изузетно значајне технолошке еволуције на нашем путу дигитализације којим идемо брзо и сигурно и он грађанима који користе квалификоване електронске сертификате омогућава да бесплатно употребљавају електронски потпис“, рекла је она.

Нагласила је да смо се у времену пандемије уверили у предности дигитализације и електронског пословања и да ће Србија наставити са модернизацијом у овој области.

Директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић је појаснио да електронски потпис на даљину, тј. у клауду представља електронски сертификат за квалификовано електронско пословање на даљину који се чува у државном дата центру.

„Сваки грађанин који има мобилну апликацију ЦонсентИТ или квалификовани електронски сертификат на смарт картици или УСБ токену може сам себи да бесплатно генерише електронски потпис у клауду потпуно бесплатно“, навео је он.

Додао је да се параметри за активацију ConsentID мобилне апликације издају бесплатно на 1069 шалтера пошта, јединица локалних самоуправа и локалних пореских администрација, као и две комерцијалне банке.

Танјуг

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Временска прогноза за 15. август (ВИДЕО)

Oglasna Tabla

Временска прогноза 14. август

Oglasna Tabla

Банке ће морати да врате ценовнике 30 одсто

Oglasna Tabla

Ускоро нови круг програма “Моја прва плата”

Oglasna Tabla

Инфлација у јулу 12,8 одсто, храна скупља за 20,3 одсто

Oglasna Tabla

Следи повећање плата у јавном сектору, војсци чак 25 одсто, а пензионери ће бити посебно задовољни

Oglasna Tabla

Oсетно хладније са пљусковима и грмљавином

Oglasna Tabla

Кромпир у Србији у јуну скупљи 152,6 одсто него пре годину дана, риба 74,4 одсто

Oglasna Tabla

Бензин у Србији појефтинио четири, а дизел два динара

Oglasna Tabla