ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Нова Уредба о ограничењу цена намирница, гориво скупље за 7 динара

Влада Републике Србије усвојила је на јучерашњој седници измењену и допуњену Уредбу о ограничавању цене основних животних намирница у циљу даље заштите тржишта, односно спречавања деформација у формирању цена наведених роба, које су изузетно важне за снабдевање потрошача, а нарочито сиромашнијих социјалних категорија, наводи се у саопштењу.

Влада је усвојила измењену и допуњену Уредбу о ограничавању цене намирница – шeћep кристал у паковању од једног килограма, брашно тип T-400 глатко у паковању до пет килограма укључујући и пет килограма, брашно тип T-500 у паковању до пет килограма укључујући и пет килограма, јестиво сунцокретово yљe у паковању од једног литра, свињско месо – бут. Уредба ће се примењивати у трајању од 60 дана од дана ступања на снагу.

Влада Србије усвојила је измењену Уредбу о ограничењу висине цена деривата нафте којом се просечна велепродајна цена деривата евродизел и европремијум БМБ-95 на територији Републике Србије увећава за по седам динара. Ова уредба важиће од ступања на снагу, 29. априла, до 31. маја ове године, наводи се у саопштењу Владе.

Како се наводи у саопштењу, привредни субјекти који обављају делатност трговине моторним и другим горивима на станицама за снабдевање превозних средстава у обавези су да наставе да испоручују ове деривате утакањем у погонске резервоаре превозних средстава и посуде за транспорт деривата нафте у максималној количини до 60 литара.

Чланови Владе донели су одлуку о привременом смањењу износа акциза на деривате нафте за 15 одсто од објављених усклађених износа на деривате нафте – оловни бензин, безоловни бензин и гасна уља, а имајући у виду актуелну ситуацију са ценом сирове нафте на светском тржишту, као и њену тендецију даљег раста, која негативно утиче на макроекономску стабилност у земљи.

На данашњој седници донета је одлука о исплати једнократне новчане помоћи, у износу од по 10.000 динара, запосленима у предшколским установама, а имајући у виду да су услед ванредних околности пандемије били изложени додатном напору приликом спровођења васпитно-образовног рада.

Влада Србије усвојила је Акциони план за период 2022–2024. године за спровођење Програма управљања отпадом у Републици Србији за период 2022–2031. године, којим се даље унапређује систем управљања комуналним отпадом кроз повећану стопу рециклаже, смањује одлагање биоразградивог отпада на депоније, успоставља систем одрживог управљања опасним и индустријским отпадом и повећава стопа сакупљања, поновне употребе и рециклаже посебних токова отпада.

Такође, Акционим планом се поспешује ефикасније коришћење ресурса, ојачава капацитет институција у области управљања отпадом и усклађује регулатива са прописима Европске уније, наведено је у саопштењу Владе Србије.

Извор: РТС

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Концерт народних игара и песама – КУД „Златибор“ Чајетина

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Златибору одржана седма Туристичка конференција „Западна Србија“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Успостављен директан платни промет између Србије и Црне Горе

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србији послује 32.139 фирми које немају запослене

ОГЛАСНА ТАБЛА

Светски Дан планина обележава се данас

ОГЛАСНА ТАБЛА

Промоција књиге „У загрљају месечине“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Уговори о сталном запослењу за раднике ангажоване током ковида (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Следеће године 18 нових возова, нове пруге и линије Србијавоза

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено шест беба

ОГЛАСНА ТАБЛА