ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗАНИМЉИВОСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Нова уредба ЕУ – ко поправи уређај добија продужење гаранције још годину дана

Европска унија има нову директиву која би потрошачима требало да олакша поправке уређаја и учини их јефтинијим. Ко се одлучи на поправку добија продужење законске гаранције за још годину – не само за бесплатне поправке и заменски уређај док она траје, већ и за најповољније сервисирање. Тај пропис би за неколико година требало да се примени и у Србији.

Прошле године потрошачи у Србији највише су се жалили на обућу, а од електронских уређаја на мобилне телефоне. Сложни су у оцени – најспорије и најтеже иде са рекламацијама електричних уређаја.

„Веш-машину, фрижидер и замрзивач смо узели, нећу да рекламирам фирму, и када је истекла гаранција цркла је веш-машина после три дана“, каже један суграђанин.

И други су сагласни да било који уређај траје колико и гаранција.

„Купила сам бојлер, имала гаранцију, звала сам, кад год су дошли – ништа те гаранције не важе, можеш и да не узмеш“, објашњава једна суграђанка.

И сервисери кажу – највећи проблем је набавка резервних делова, па се поправка одужи. Уз то су скупи, а на тржишту је и много робе лошег квалитета.

„Завршимо посао па после чекамо да нам стигне резервни део и да наплатимо услугу. Има ту пар случајева где се у првих месец дана десио квар. Човек инсистира на замени уређаја, централни сервис избегава одговорност. Тако да је ситуација прилично натегнута“, каже Братислав Јовановић, сервисер беле технике из Прокупља.

Нова директива Европске уније требало би да омогући не само бржу поправку, већ и исплативију од куповине нових електричних и електронских уређаја. Предвиђено је да на истој платформи буду: произвођачи, трговци, сервисери и потрошачи – како би поправка била што повољнија.

„Циљ ове директиве је ‘право на поправку’. Потрошачи у Европској унији су у 77 процената, у великом броју испитаника, одговорили да би радије поправили телефон него купили нови. Овде говоримо и о нечему што се зове кућни буџет. Зашто бисте због неког малог квара били принуђени да баците уређај или је скупа оправка или неће да га поправе“, наводи Зоран Николић, потпредседник Националне организације потрошача Србије.

Новим прописима, Брисел жели да више ангажује потрошаче у борби против климатских промена и гомилања електронског отпада.

Фото: илустрација

Ауторр: Ружица Врањковић

Извор:РТС

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

БДП у последњем кварталу 2023. носили пољопривреда и грађевинарство

ОГЛАСНА ТАБЛА

Златибор – Мајстори виолине сутра у 10 сати отварају пршутијаду у Мачкату

ОГЛАСНА ТАБЛА

Шири се Иновациони бизнис центар на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Електродистрибуција: Дезинформације о паметним бројилима и увећаним рачунима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Листа пензионера са правом на одлазак у бању сутра, приговори до 8. марта

ОГЛАСНА ТАБЛА

Чоколадни мафини могу да се направе и без печења: Потребна су вам само 4 састојка

ОГЛАСНА ТАБЛА

Међународни дан ретких болести

ОГЛАСНА ТАБЛА

Запалио се паркирани аутомобил испред зграде у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Преступне године – шта би било да их нема

ОГЛАСНА ТАБЛА