8.5 C
Uzice
октобар 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Nova proizvodna linija i početak izgradnje novog pogona

U naselju Dautovac danas je položen kamen temeljac za novi pogon fabrike namenske industrije Prvi Partizan iz Užica, koja proslavlja devet decenija postojanja.

Otrvaranjem nove tehnološke linije za proizvodnju čaura i započetom gradnjom još jednog pogona na Beloj Zemlji, kod Užica, užička Fabrika „Prvi partizan“ je obeležila 90 godina od osnivanja.

Novootvoreni pogon, koji se nalazi u fabričkom kompleksu u Užicu, u naselju Krčagovo, u kome će se prozvoditi municija 12,7 milimetara, pustili su u rad Dobrosav Andrić, direktor „Prvog partizana“ i Nenad Miloradović, pomoćnik ministra odbrane. Nakon toga, oni su označili i početak izgradnje fabričkog pogona u naselju Bela Zemlja, nadomak grada.

Ta dva projekta predstavljaju završnicu obimnog investicionog ciklusa od oko 25 miliona evra kojim užička fabrika, koja zapošljava 1.650 radnika i jedna je od najuspešnijih u domaćoj odbrambenoj industrijii, modernizuje tehnologiju, povećavava proizvodnju i tržištu nudi nove i kvalitetnije proizvode.

U otvaranje novog pogona u u Krčagovu fabrika i Vlada Srbije, kao njen većinski vlasnik, uložili su oko sedam miliona evra.

„Sa postojećim kapacitetom ostvarujemo prihod oko 95 milona dolara, a otvaranjem tog pogona on će se povećati za 30 odsto, zahtevaće zapošljavanje novih 100 radnika i omogućiće nam da odgovorimo i različitim zahtevima tržišta“,objasnio je direktor Andrić.

Budući pogon za kompletiranje i pakovanje municije, čija je gradnja započeta na Beloj Zemlji, u koji je uloženo 20 miliona evrai trebalo bi da se završi za 15 meseci, prostiraće se na oko 20.000 kvadratnih metara i zahvataće kompleks od oko 74 hektara.U novi pogon, koji će povećati proizvodnju za oko 50 miliona proizvodnih jedinica godišnje, zaposliće se 200 radnika i, što je posebno važno, biće preseljena proizvodnja iz podzemenog objekta u Krčagovu, iz takozvane „Rupe“.

   Novi pogon u fabričkom krugu Foto: Nenad Kovačević

„U objektu u Krčagovu, koji je u gradu, proizvodiće se čaure, a u budućem pogonu na Beloj Zemlji, koji je van grada, obavljaće se kompletiranje, pakovanje i stokiranje gotovih proizvoda i odatle će se izvoziti u više od 70 zemalja širom sveta“, objasnio je direktor Dobrosav Andrić i podsetio na to da ta fabrika izvozi gotovo kompletnu proizvodnju.

Navodeći da je „dugogodišnja strategija države o ulaganju urazvoj domaće odbrambene industrije uspešna i da će biti nastavljena“, Nenad Miloradović je istakao da je „Prvi partizan“ investirao oko 25 miliona evra u modernizaciju svoje tehnologije.

„Država je uložila četiri miliona evra direktnih i 15 miliona evra indirektnih investicija tako što se odrekla dela profita koji je ostvario „Prvi partizan“ i usmerila ih u modernizaciju fabrike. Osim što će za 50 odsto povećati prihod „Prvog partizana“, novi pogoni i njihova savremena tehnologija doprineće modernizaciji i povećanju borbene sposobnost zemlje.

Država je naš partner

„Država je naš izuzetan partner i uvidela je da je vojna inudstrija perspektivna za ulaganje, jer ima tržište i ostvaruje profit, a time se jača i odbrambeni sistem Srbije“, kazao je direktor Andrić.

Izvor:danas.rs/piše-foto:NENAD KOVAČEVIĆ

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Poziv stvaraocima za učešće na XXI Smotri likovnog amaterskog stvaralaštva Zlatiborskog okruga

Oglasna Tabla

Ivanjica – Neočekivano iznenađenje za Uča i njegovu đačku četu (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vesovićima izgrađena nova kuća

Oglasna Tabla

Konkurs za sufinansiranje programa za omladinu otvoren je do 28. oktobra

Oglasna Tabla

Hiljade kilometara zbog jedne kućice: Evo zašto su Kinezi zaljubljeni u Bajinu Baštu

Oglasna Tabla

DAN ODLUKE! Derbi u Užicu odlučiće ko će na lidersku poziciju

Oglasna Tabla

Срећна слава – Данас се слави Томиндан

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za vikend: Maglovita, sveža jutra i „letnji“ dani

Oglasna Tabla

Poslednja faza građevinskih radova na zlatiborskoj gondoli (VIDEO)

Oglasna Tabla