12.8 C
Uzice
септембар 19, 2019
Uncategorized

NOVA PRAVILA ZA SVE KOJI SE VENČAVAJU POSLE 1. AVGUSTA

Od ove odluke neće biti zaštićeni ni mladenci koji žele da se venčaju pod šatorom, u svom dvorištu.

U slučaju da želite da organuzujete svadbeno veselje posle 1. avgusta, kada država počinje sa primenom nove odredbe Zakona o radu (Posebnog kolektivnog ugovora za angažovanje estradno-umetničkih izvođača), počećete da vodite računa o stvarima koje vas do sada nisu preterano zanimale, a ni doticale!

Naime, prema pomenutoj odredbi vlasnik ugostitelsjkog objekta dužan je da proveri da li pevač i muzičari benda poseduju obaveznu licencu, kao i da sa svakim od njih ponaosob potpiše Ugovor o pružanju usluge iz oblasti muzičke kulture, na osnovu kog će ugovorene strane precizirati cenu rada, visinu doprinosa i poreza.

U suprotnom, gazde lokala moraće da plate ogromne kazne, a preti im i zatvaranje kafana, diskoteka, restorana, hotela…

Predsednik Udruženja estradnih umetnika i izvođača Srbije, Andrija Bajić, kaže za Telegraf.rs da od ove odluke neće biti zaštićeni ni mladenci koji žele da se venčaju pod šatorom, u svom dvorištu.

– Tada će se mladoženja naći u ulozi poslodavca. Samim tim biće u obavezi da prvo odabere muziku po svom ukusu, a zatim da proveri da li muzičari imaju uverenje da mogu da rade. Ta licenca dobija se u nekom od dvadesetak udruženja muzičara registrovanih u zemlji, koji stižu preko dve reprezentativne organizacije – „Udružeja muzičara džeza, zabavne i rok muzike“ i „Saveza estradno-muzičkih umetnika Srbije“. Cena licene iznosi 2.000 dinara, ali plaća se nakon učlanjivanja u udruženje, gde se za članstvo na godišnjem nivou plaća 3.000 dinara – ispričao je Bajić.

Kako je istakao, mladoženja sa angažovanim muzičarima potom treba da sastavi Ugovor o pružanju usluge iz oblasti muzičke kulture, ugovor koji je važeći pred svedocima i sudovima.

– To je najlegalnija opcija. Odredi se cena rada muzičara, a minimalna visina honorara po važećem Zakonu o radu iznosi 1.200 dinara po članu benda. To znači da će mladoženja morati da uplati ukupno 7.500 dinara za, na primer, pet članova benda na njihove tekuće račune i tako podmiri doprinose i porez – rekao je on.

Porez na tu sumu iznosi 17 odsto i uplaćuje se u Upravi prihoda.

Za one koji ne ispoštuju odredbe, slede kazne.

– Mladoženja u ulozi poslodavca moraće da plati penale od 10.000 dinara u slučaju da je angažovao muzičara bez licence, a ako rade bez prethodnog ugovora čak od 20.000 do 300.000 dinara – dodao je Bajić, dok iz Poreske uprave saznajemo da gazdi lokala preti i zatvaranje objekta.

Prema nezvaničnim saznanjima, kontrolu i inspekciju pored poreskih inspektora, u ovom slučaju mogli bi da vrše inspektori rada, tržišna isnpekcija, kontrola SOKOJ-a, pa čak i komunalna inspekcija u slučaju da je reč o svadbi na otvorenom nebu.

Inače, inspekcije su najprisutnije u unutrašnjosti Srbije, zbog postojanja seoskih vašara, velikog broja gastrabajtera koji organizuju svadbe pod šatrama i poznati su po galantnosti prema muzičarima.

Izvor:telegraf.rs/Foto-ilustracija: pixabay.com, Milena Đrođević

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Državljani Srbije bez vize mogu u 71 državu

Oglasna Tabla

Pevač „Magla benda“ Vladan Savić o Užicu i užičkoj publici (AUDIO)

Oglasna Tabla

Данас је Успење Пресвете Богородице – Велика Госпојина

Oglasna Tabla

Prof. Dr Danica Grujičić : „ Vreme je da se odužim Užicu“

Oglasna Tabla

Masimo Savić održao spektakularan koncert u Užicu i publici priredio nezaboravno veče (VIDEO+FOTO)

Oglasna Tabla

Slavko Kuzmanović posle 48 dana izašao sa bolničkog lečenja

Oglasna Tabla

Nađeno telo Beograđanina koji je nestao na Drinskoj regati

Oglasna Tabla

Svetski dan stanovništva

Oglasna Tabla

Nemanja Vidić trener B tima Mančester junajteda

Oglasna Tabla