OГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

НОВА ПРАВИЛА ЗА ПУТОВАЊА: Важе од 1. фебруара – шта ће бити кључно за улазак у земље чланице ЕУ

Према усвојеним новим препорукама Савета ЕУ, које нису обавезујуће и остављају државама чланицама одлуку о њиховој примени, вакцинација, тестирање или статус опоравка од ковида-19, као што је потврђено важећим дигиталним сертификатом ЕУ о ковиду-19, треба да буду кључне одреднице за путовања.

Дакле, препоручено је да мере против вируса корона треба да се примењују узимајући у обзир индивидуални статус уместо ситуације на регионалном нивоу, са изузетком подручја у којима вирус циркулише у веома високим нивоима.

Савет ЕУ је усвојио препоруку о „координисаном приступу“ како би се омогућило безбедно кретање током пандемије корона вируса.

– То значи да вакцинација, тестирање или статус опоравка од ковида-19, као што је потврђено важећим дигиталним сертификатом ЕУ о ковиду, треба да буде кључна одредница. Приступ заснован на личности ће значајно поједноставити правила и пружити додатну јасноћу и предвидљивост путницима – наводи се у Савету.

Како је наведено, ова препорука ће ступити на снагу 1. фебруара 2022. године, од када ће и перод важења ковид сертификата бити ограничен на 270 дана.

Важећи дигитални COVID сертификат подразумева:

Потврду о вакцинацији вакцином одобреном на европском нивоу ако је прошло најмање 14 дана и не више од 270 дана од последње дозе примарне серије вакцинације или ако је особа примила бустер дозу.

– Државе чланице би такође могле да прихвате сертификате о вакцинацији за вакцине које су одобриле националне власти или СЗО – наводи се у препорукама Савета.

Негативан резултат ПЦР теста добијен не више од 72 сата пре путовања или негативан брзи антигенски тест добијен не више од 24 сата пре путовања.

Потврду о опоравку која показује да није прошло више од 180 дана од датума првог позитивног резултата теста.

Од особа које немају дигитални EU COVID сертификат могло би да се захтева да се подвргну тесту пре или најкасније 24 сата након доласка. Од овог правила изузета су деца млађа од 12 година, као и путници са есенцијалним разлогом путовања.

ЕУ ће, како је речено, наставити да процењује ситуацију у регионима, а задржан је и механизам тзв. хитне кочнице у случају појаве нових варијанти или појачане забринутости у вези са ширењем вируса.

Препоруке Савета нису правно обавезујуц́е, тако да је на властима држава чланица да одлуче о њиховој примени.

Извор:Телеграф

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Због кријумчарења наркотика у Пријепољу ухапшен пар из Подгорице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Мушкарац теже повређен након пада са мотора у Бродареву

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ритму недеље са Браниславом Митровићем (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

РЕКОРД У УЖИЦУ! 3.200 људи на Слободи, само за 50 људи мање него ли у читавом колу Суперлиге!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Посни ручак за 2 особе: Спремите хрскаве и здраве филете! За цео оброк потребно је само 300 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПК „Торник“ на Триглаву

ОГЛАСНА ТАБЛА

Други круг завршног испита за осмаке 17. 18. и 19. августа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Србијо, имаш нову шампионку Европе! Млада Миа се угледа на Новака, кренула је његовим стопама суровом доминацијом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Зека лепотан забавио најмлађу публику у Трипкови

ОГЛАСНА ТАБЛА