OГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Nova pravila uoči parlamentarnih izbora: Evo koje nas sve promene očekuju

Za troškove redovnih parlamentarnih izbora za sledeću godinu izdvojeno je 9,9 miliona evra, odnosno više od milijardu i 171 milion dinara, izjavio je juče Vladimir Dimitrijević, predsednik Republičke izborne komisije (RIK).

Od toga, 37 miliona dinara biće izdvojeno za obuku članova biračkih odbora, kako bi se unapredio izborni proces.

Istovremeno, pet meseci uoči redovnih parlamentarnih izbora – Republička izborna komisija otvorila je javnu raspravu i pozvala stručnu javnost da da predloge i sugestije u promeni izbornog zakonodavstva, rekao je Dimitrijević gostujući u Dnevniku RTS-a.

Naveo je da će novim pravilima domaćim i istranim posmatračima biti omogućeno da prate rad i organa za sprovođenja izbora od početka do kraja.

Dimitrijević je rekao da je je reč o podzakonskim atkima koje će doneti RIK i koji će postati, ukoliko budu prihvaćeni, sastavni deo uputstva za sprovođenja izbora. Oni se, kako je napomenuo, donose nakon raspisivanja izbora.“Kada je reč o izmeni Zakona o izboru narodnih poslanika, ona se neće dogoditi do raspisivanja narednih izbora, jer je praksa svih razijenih demokratskih društava da se ne menja zakonodastvo u izbornoj godini“, naveo je Dimitrijević.

Navodi da je počev od 2016. godine, RIK imala aktivnu saradnju sa predstavnicima OEBS-a i od 2017. godine je uveden niz novina koje su sadržane u preporukama OEBS-a i koje predstavl?aju dobru praksu.

„Uveli smo kontrolni formular, identifikacione kartice, promenili izgled paravana, podigli smo jedan nivo međunarodne saradnje koji do tada nije postojao. Sada će biti omogućeno domaćim i istranim posmatračima da prate rad i organa za sprovođenja izbora od početka do kraja. Dakle, bukvalno od štampanja izbornog materijala, preko otvaranja biračkih mesta do prebrojavanja i utvrđivanja rezultata glasanja. Biće tu organizovano i skeniranje zapisnika o radu biračkih odbora, ali i mogućnost da svaki birač nakon izbora može da postavi pitanje RIK-u da li je glasao ili ne i izvrši uvid u izvod iz biračkog spiska“, rekao je Dimirijević.

Prema njegovi rečima, birački spiskovi su i ranije biti dostupni javnosti.“Na biračkom mestu su prisutni i više predstavnika opozicionih stranaka, bude ih više nego predstavnika koalicije na vlasti. Novina je da ćemo mi organizovati obuku potencijalnihi članova biračkih odbora kako bi unapredili kvalitet tih zapisnika“, istakao je Dimitrijević.

Dodaje da se dešavalo da birač nakon glasanja iznese listić van biračkog mesta.

„Ideja je da se odmah o tome policija obavesti. Ideja je da preventivno delujemo, jer se pokazuje uvek sumnja u kružne listiće i tzv. bugarske vozove“, naveo je Dimitrijević.

Izmene ne pretpostavljaju izmenu zakonodavstva, već samo uslova pod kojima se preciziraju zakonske norme.

„Mi sada po prvi put uvodimo praksu da se o tome razgovara i pre raspisivanja izbora. OEBS ne nalaže nništa, oni samo predlože dobru praksu. Mi smo sve te preporuke uneli. Ovo je samo još par novina koja će doprineti apsolutnoj javnosti izbornog procesa u svakom momentu“, istakao je Dimitrijević.

Ta pravila, kako je naveo, još nisu doneta.

„RIK je nezavisno telo koje odgovara samo skupštini. Nakon završetka okruglih stolova javnost će i dalje moći preko internet stranice RIK-a i sama moći da daje inicijative“, kazao je Dimitrijević.

Dodaje da u radu RIK-a opozicione parlamentarne stranke učestvuju sporadično.

„Iz kog razloga ne znam. U skladu sa našim Poslovnikom, svaki član RIK-a ima i pravo i obavezu da učestvuje u radu RIK-a“, kazao je Dimitrijević.

GZS/ Tanjug/Foto: Glas zapadne Srbije

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Oсетно хладније са пљусковима и грмљавином

Oglasna Tabla

Кромпир у Србији у јуну скупљи 152,6 одсто него пре годину дана, риба 74,4 одсто

Oglasna Tabla

Бензин у Србији појефтинио четири, а дизел два динара

Oglasna Tabla

Према најави РХМЗ локално се очекујe већа количина падавина!

Oglasna Tabla

Србијашуме тврде да им је нејасно због чега су стоваришта пелета празна

Oglasna Tabla

Како рефинансирати стамбени кредит

Oglasna Tabla

У Ужицу одржана друга јавна расправа о Предлогу Стратегије за младе

Oglasna Tabla

Аутомобил код Пријепоља улетео у двориште породичне куће, повређене две особе

Oglasna Tabla

Лицидерско срце 2022. – „Нек се врти коло, нек се чује дечја граја, нек нас игра увек спаја!“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla