20.7 C
Uzice
април 24, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

NOVA PRAVILA O DEKLARISANjU HRANE: Evo šta će sve morati da piše na proizvodu

Primena novog Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju namirnica od 15. juna.

OD 15. juna počinje primena novog Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane, koji potrošačima obezbeđuje preciznije označavanje sastava i kvaliteta hrane koju kupuju u prodavnicama. Ministarstvo poljoprivrede i NALED-ov Savez za hranu i poljoprivredu predstavili su u utorak „Vodič za deklarisanje hrane“, kao podršku privrednicima u primeni novog pravilnika.

– Cilj ovog vodiča je da potrošač dobije ispravne i jasne podatke, kao i da ga informacije ne obmanjuju, posebno u pogledu sastava, količine, trajnosti, porekla, karakteristika hrane, identiteta i svojstava hrane – izjavio je pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Vujović.

Vodič je kreiran u formi pitanja i odgovora, a najveći deo posvećen je nutritivnoj deklaraciji – energetskoj vrednosti i količini masti, ugljenih hidrata, šećera, proteina i soli. Količinu ovih sastojaka proizvođači će morati da daju na 100 grama ili 100 mililitara proizvoda. Sve te informacije moraju biti na istoj strani ambalaže, odnosno u jednom vidnom polju potrošača.

Tamara Penjić, izvršna direktorka industrije mesa „Karneks“, ukazala je na to da će privreda, zbog uvođenja novog pravilnika, imati dodatni trošak u proizvodnji.

UGOSTITELjI

I ugostitelji će morati svoje goste da informišu o alergenima u hrani koju služe. O načinu na koji će to učiniti mogu sami da odluče – da li će to biti navedeno u meniju, uz svaki obrok, ili će potrošač moći da se obrati direktno konobaru.

Izvor:novosti.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Užički arheološki lokaliteti uskoro dostupniji turistima

Oglasna Tabla

IMA NADE: Jelena najbolja matematičarka u Evropi, jedno od naljepših lica Srbije

Oglasna Tabla

Kraj jedne ere: Sloboda iz Užica porazom u Čačku ispala iz Prve lige Srbije! (VIDEO)

Oglasna Tabla