12.7 C
Uzice
октобар 13, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

NOVA POSTAVKA O UŽIČKOJ REPUBLICI

Nakon višegodišnjeg iščekivanja, nova stalna postavka „Užička republika“, koju je finansijski podržalo Ministarstvo kulture, otvorena je u Narodnom muzeju u Užicu. Svečanosti su, pored ostalih, prustvovali general Ljubiša Diković, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, pomoćnice ministra kulture – Olivera Živanović i Aleksandra Fulgosi, koja je otvorila izložbu, delegacije zbratimljenih gradova, ambasadori Tunisa i Norveške, mnogi građani…

Na oko 200 kvadratnih metara je izoloženo nekoliko stotina autentičnih predmeta, dokumenata i fotografija kojima su predstavljeni partizanski i ravnogorski pokreti iz vremena Užičke republike, koja je trajala od 24.septembra do 29.novembra 1941. godine.

Radivoje Papić, autor izložbe i istoričar iz užičkog muzeja, objasnio je da je „ideja bila da se što realnije, bez ideološke ostrašćenosti, prikažu i jedan i drugi pokret, koji su sarađivali do novembra 1941. godine i učestvovali u stvaranju slobodne teritorije, koja je kasnije nazvana Užička republika“.

– Postavku čini 70 odsto materijala partizanskog pokreta, jer je istorijski potvrđen njihov doprinos u organizaciji života i rada, širenju ustanka i antifašističke borbe. U Užicu je bilo sedište Vrhovnog štaba partizanskih jedinica koji je rukovodio narodnim ustankom. Prikazan je i ravnogorski pokret koji je, takođe, učestvovao u stvaranju tadašnje slobodne teritorije – naveo je Papić.

Istakavši da je „Užice ponosno na slobodarske dane iz 1941. godine, užički gradonačelnik Tihomir Petković je poručio da je „u vreme dok je rat besneo Evropom, Užička republika, kao oaza slobode, bila velika podrška jačanju antifašističkog fronta u Evropi i vere da se snažnim otporom okupatoru može ostvariti san o slobodi i životu dostojnog čoveka“.

Otvarajući izložbu, pomoćnica ministra kulture Aleksandra Fulgosi je ukazala na važnost prisećanja na antifašističke vrednosti, koje su deo našeg kulturnog identiteta.

Izvor: www.turizamuzica.org.rs

output_meivxk

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

MUP: Pojačana kontrola prevoza dece

Oglasna Tabla

SBB fondacija u akciji čišćenja u Užicu

Oglasna Tabla

Sve samo da izbegne alko-test: Suvozač istrčao iz kola kad je video saobraćajce, pa bežeći skočio u Drinu

Oglasna Tabla

Učenici Matematičke gimnazije osvojili četiri medalje na takmičenju u Rumuniji

Oglasna Tabla

Ako pojedete samo jabuku dnevno, zaboravićete na lekare: Čuvar srca i zdravlja, bolja od lekova!

Oglasna Tabla

Pravo leto usred oktobra: Danas 28 stepeni, od sledeće nedelje još toplije

Oglasna Tabla

EU PRO predstavlja poziv za dodelu bespovratnih sredstava preduzetnicima, mikro i malim preduzećima na Zlatiboru 14. oktobra

Oglasna Tabla

Uhapšene dve osobe u Požegi zbog više krađa i silovanja stare žene

Oglasna Tabla

Danijela i Saša imaju četvoro dece, a reakcija okoline je često iznenađujuća

Oglasna Tabla