27.3 C
Uzice
август 25, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

NOVA NADA ZA ĐETINJU – ČISTE REKE U DEVET OPŠTINA?

Završena studija za izgradnju tri regionalna postrojenja i prečišćavanje otpadnih voda u dva okruga. Bolji dani za Užice, Ivanjicu, Arilje, Lučane, Guču, Požegu, Kosjerić, Čačak i Gornji Milanovac.

hvala-ikona-gnojidba-info-20131

NADE Užičana da će po prvi put u istoriji grada imati čistu reku pale su u vodu prošle godine, kada se – posle niza propusta – odustalo od izgradnje Centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda (CPPOV).

Nova šansa za spas vodotokova koji su sada jedini „kolektori“ fekalija za stotine hiljada stanovnika ipak se pojavila, jer je „Vodoinženjering“ iz Beograda izradio projektnu studiju za rešavanje velikog problema u Zlatiborskom i Moravičkom okrugu. Plan podrazumeva izgradnju tri regionalna postrojenja u Požegi i Čačku, što bi bio spas za reke u čak devet gradova…

– Stručnjaci kažu da bi najpovoljnije tehničko rešenje bila izgradnja dva postrojenja u Požegi: za Užice, Ivanjicu, Arilje, Lučane, Guču, Požegu i Kosjerić, dok bi treće u Čačku „servisiralo“ ovaj grad i Gornji Milanovac – kaže Slobodan Jolović, načelnik Moravičkog upravnog okruga. – Sa izuzetkom Gornjeg Milanovca, ni u jednoj od navedenih opština i gradova ne postoji uređeno prečišćavanje, pa se otpadne vode netretirano uvode u najbliže vodotokove i sve izraženije im pogoršavaju kvalitet.

output_noo2av

Predstavnici pomenutih opština koje se nalaze u dva okruga su boravili u Beču, Tirolu i Insbruku, a u Austriji im je predstavljena tehnologija koja bi mogla da se primeni i u zapadnoj Srbiji. Po povratku, u Užicu je održan sastanak sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, te Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Kako saznajemo u centrali Moravičkog okruga, predstavnici pomenutih gradova i opština su se usaglasili da treba potpisati Memorandum o strateškom rešenju otpadnih voda, a za 30. septembar je zakazan sastanak tokom kojeg bi trebalo usaglasiti stavove o daljim aktivnostima. Pored gradonačelnika, sastanku će prisustvovati Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, te Nataša Milić, v. d. direktora Republičke direkcije za vode.

Već sada se zna da projektovana vrednost ovih radova – u zavisnosti od ponuđenih rešenja – iznosi između 137 i 150 miliona evra, a poduhvat bi oko 70 odsto bio finansiran bespovratnim sredstvima iz fondova EU. Ostatak bi trebalo obezbediti iz republičke i lokalnih kasa.

ŠTETA
ZBOG neodgovornosti političara, Užice je prokockalo priliku da izgradi Centralno postrojenje za preradu otpadnih voda (CPPOV), a 15 miliona evra – za koliko se država u ime Era zadužila – je otišlo u Vranje. Reka Đetinja je, tako, ostala jedina kanalizacija i „kolektor“ otpadnih voda za oko 70.000 stanovnika.

Izvor: www.novosti.rs
Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Požar u Amazoniji se tiče svih nas

Oglasna Tabla

Srpski stvaraoci i Pulicerova nagrada

Oglasna Tabla

Velika Gospojina u Karanu u znaku dva jubileja

Oglasna Tabla