OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Nova mera: Karantin za osobe koje ulaze u Crnu Goru iz Srbije

Osobe koje u Crnu Goru ulaze iz Srbije od večeras će biti upućivane u karantin, odlučilo je danas crnogorsko Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti.

To telo je danas uvelo više epidemioloških mera za celu Crnu Goru, posebno za severni region, prenose podgoričke Vijesti.

To telo je danas uvelo više epidemioloških mera za celu Crnu Goru, posebno za severni region, prenose podgoričke Vijesti.

„Uvažavajuci razvoj epidemiološke situacije u Republici Srbiji, odlučeno je da sva lica koja u Crnu Goru ulaze iz te države od večeras budu upučivana u karantin“, saopšteno je iz vlade Crne Gore.

Crna Gora ostaje opredeljena da se ne zatvara za svoje državljane, napominje se u saopštenju, ali se navodi da „stopa aktivnih slučajeva u Republici Srbiji, pogotovo u području uz granicu sa Crnom Gorom, nalaže najstroži epidemiološki nadzor“.

“ Zbog toga lica koja ulaze u Crnu Goru iz Republike Srbije do daljega neće biti upućivana u kućnu samoizolaciju već isključivo u karantin u objektima koje je država odredila za tu meru“, navodi se u saopštenju.

NKT je odlučio da će vrtići u Crnoj Gori od sutra ponovo biti zatvoreni, a ugostiteljski objekti radiće do ponoći, prenosi CDM.

Kako se navodi, mera će se primenjivati u narednih neđelju dana, nakon čega će, na osnovu analize učinka mere i epidemiološke situacije, biti odlučeno da li će primena mere biti produžena.

Kako se dodaje, privredna društva, pravna lica i preduzetnici koji obavljaju ugostiteljsku delatnost u ugostiteljskim objektima moraju posebno povesti računa o merama koje podrazumevaju najviše četiri osobe za stolom, osim članova istog porodičnog domaćinstva, kao i na obavezu razmaka medu stolovima od najmanje dva metra.

Zbog složene epidemiološke situacije u severnom regionu, odlučeno je da se u opštinama Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Petnjica, Andrijevica, Rožaje, Plav i Gusinje rad svih ugostiteljskih objekata obustavlja na nedelju dana, nakon čega će biti procenjen učinak mere i eventualno produžavanje njene primene.

U opštini Pljevlja uvode se mere kakve su 26. juna uvedene u Bijelom Polju, a 2. jula u Beranama, koje podrazumevaju zabranu okupljanja u zatvorenim i na otvorenim javnim mestima.

Takođe, tim merama predviđeno je da su verske zajednice obavezne da aktivnosti prilagode aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i da verske obrede u verskim objektima obavljaju isključivo bez prisustva građana.

Zabranjen je prevoz u putničkom motornom vozilu više od dva odrasla lica u isto vreme, osim članova zajedničkog porodičnog domaćinstva i lica koja obavljaju redovne radne zadatke, kao i kretanje i zadržavanje više od dva lica na otvorenom javnom mestu, osim članova zajedničkog porodičnog domaćinstva i lica koja obavljaju redovne radne zadatke.

Obavezno je korišćenje zaštitnih maski u zatvorenom i otvorenom javnom mestu, a zabranjena su okupljanja u objektima stanovanja osobama koje nisu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.

Formirani su posebni timovi koji će već od sutra boraviti u opštinama severnog regiona radi pomoći, koordinacije i konsultacija sa lokalnim vlastima i medicinskim stručnjacima sa ciljem što bržeg i kvalitetnijeg prevladavanja posledica širenja koronavirusa u tom regionu.

NKT je, takođe, odlučio, na predlog policije, da se dozvole za boravak stranaca u Crnoj Gori, koje su istekle, smatraju važećim do 30. septembra 2020. godine ukoliko osoba na koju se dozvola odnosi zadovoljava sve ostale zakonom predviđene uslove.

Odlučeno je da se, nakon prethodnih sličnih mera koje su donošene u vreme epidemije, i nakon današnje mere, važenje dozvola za boravak stranaca nakon 30. septembra neće na ovakav način produžavati.

Za sredu je zakazan sastanak predstavnika NKT, Državne izborne komisije, nadležnih državnih institucija i nevladinih organizacija koje se bave izbornim uslovima, na temu mera koje je potrebno doneti kako bi na predstojećim izborima bio omogućen neometan izborni proces u okolnostima proširene infekcije korona virusom.

Izvor: b92.net

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Vremenska prognoza za utorak – 4. avgust

Oglasna Tabla

Nela Isaković: Moda u doba korone

Oglasna Tabla

Novih 20 obolelih na području Zlatiborskog okruga od virusa COVID-19

Oglasna Tabla

U naredna dva dana moguće vremenske nepogode sa olujnim vetrom i pljuskovima

Oglasna Tabla

Keks torta gotova za čas: Toliko dobra da ćete je tražiti JOŠ!

Oglasna Tabla

Ministar najavio kazne za đake od septembra: Ko ne nosi masku prvo opomena

Oglasna Tabla

Agencija za zaštitu životne sredine – izveštaj o merenju polena

Oglasna Tabla

25 godina od oluje: U školskom dvorištu ubili su decu s posebnim potrebama, bilo je svedoka, ali ubice su slobodne (VIDEO)

Oglasna Tabla

AMSS: Saobraćaj umeren, mogući zastoji zbog radova

Oglasna Tabla