ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Нова листа лекова на терет здравственог осигурања

Директорка Републичког фонда здравственог осигурања (РФЗО) Сања Радојевић Шкодрић најавила је данас на Трећем националном онколошком Форуму – „Пожури, молим те”, да ове године излази нова листа лекова на терет здравственог осигурања.

Радојевић Шкодрић је на догађају који је организовао Форум пацијената Србије, уз подршку Удружења медикалних онколога Србије поручила да је планирано да прво пусте „оф лејбел“ (офф лабел) лекове, па онда терапијске алтернативе и на крају иновативне лекове.

„Немамо времена, буџет морамо да потрошимо, али из тог разлога ће изаћи једна листа. Тренутно се завршава анализа стављања нових иновативних лекова. У периоду од 2007. до 2015. године стављен је укупно 21 лек на листу лекова, а од 2017. до 2023. године, чак 81 иновативни лек. Оно што недостаје и где нема уопште помака, јесте регистар малигних пацијената, а да га имамо, наш посао би био много лакши“, рекла је директорка РФЗО.

На форуму је говорила министарка здравља Даница Грујичић која је истакла да без примарне здравствене заштите која ће бити доступна свима, никако није могуће да се има добар скрининг.

„Резултати истраживања су показали да 80 одсто испитаника највише верују свом изабраном лекару. Прво што морамо да урадимо је промена коефицијената и колективног уговора специјалистима из домова здравља и изједначити их са специјалистима који раде у секундарним и терцијалним центрима. С друге стране, морамо организовати примарну здравствену заштиту да она заиста буде доступна“, навела је Грујичић.
Додала је да је то главни разлог због ког скрининзи не успевају, јер како је навела, некоме из села које је од неког већег града удаљено 70 километара, тешко је да оде на њега.

„Морамо ми организовати транспорт или послати у то село покретни мамограф, на пример. Следећи Закон о здравственој заштити спушта специјалности као што су интерна медицина, неурологија, психијатрија, очне и ушне болести, медицину спорта и рада, као и физијатрију на ниво дома здравља, тако да ће доста ствари моћи да се заврши заправо у домовима здравља. Променили смо правилник о субспецијализацијама како бисмо надоместили, условно речено, незнање лекара опште праксе“, навела је Грујичић.

Додала је да је донет и нови правилник о нерегистрованим лековима који нама омогућавају да не дођемо у ситуацију будемо дефицитарни и да зависимо само од Западне Европе.

„Можемо да увозимо лекове и из Кине, Индије и Русије. Није тачно да су то лекови мањег квалитета. Све основне супстанце које ми увозимо са Запада, праве се у Индији и Кини. То ће нам омогућити да дођемо до јефтинијих лекова“, рекла је министарка.

Председник Републичке стручне комисије за онколошке лекове Ненад Мијалковић рекао је да је комисија послала РФЗО листу са 24 приоритетне индикације коју треба ставити на листу лекова у наредном периоду.

„Међутим, знајући да су финансијска средства Републичког фонда за здравствено осигурање ограничена, послали смо осам приоритета за које сматрамо да је неопходно да се нађу на листи лекова РФЗО већ од 2024, године“, истакао је Мијалковић.

Потпредседница Форума пацијената Србије Оља Ћоровић поручила је да је време у лечењу рака најважнији ресурс и савезник.

„Знамо да годинама понављамо да је рак излечив ако се открије на време. Ипак, време за онколошке пацијенте у Србији је и даље непремостив противник, јер се дешава да се пацијенти касно обрате лекару, а онда проведу више месеци у процесу дијагностике, бројних прегледа, конзилијума, лабораторија, упута и комисија“, навела је Ћоровић.

Додаје да након тога, лекари могу само да констатују да је болест узнапредовала и да је неопходно да се ради на превенцији, скринингу, али и на што бољем статусу пацијената.

На форуму су говорили и председник Удружења медикалних онколога Србије Даворин Радосављевић, начелница одељења за савремене терапије Клинике за пулмологију УКЦ Милица Контић, Љиљана Стаматовић са Института за онкологију и радиологију Србије, Предраг Слијепчевић из Удружења оболелих од акутних леукемија “Леука”, Ана Дорник из Удружења Жена за борбу против рака дојке “Жена уз Жену”, Горица Докић из Удружења грађана за борбу против рака јајника и грлића материце “Проговори”, Саво Пилиповић из Удружења пацијената оболелих од меланома и Ђурђина Јовановић из Удружења за борбу против рака плућа „Пуним Плућима”.

Циљ форума био је окупљање стручњака, представника државе и удружења пацијената, како би заједно радили на смањењу смртности од онколошких болести и повећали доступност савремених терапија.
У оквиру форума одржана су два панела – на првом су се говорници бавили питањем „Како смањити високу смртност од онколошких болести?“, док се други бавио темом “Како повећати број пацијената који се лече савременим терапијама”.

Извор: ГЗС/Тањуг

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

У ритму недеље са градоначелницом Ужица др Јеленом Раковић Радивојевић (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Тим лекара Клинике у Вишеградској спасао живот девојке и уклонио тумор тежак 25 килограма

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одржано Првенство у шаху за ученике основних школа града Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за недељу – 10. децембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ђорђе у „стојадину“ обишао Европу и остварио дечачки сан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Варали старије суграђане и узимали им хиљаде евра за запрашивање непостојећих стеница

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ако немате идеју шта спремити у току поста, ПРОЈИЦЕ СУ УВЕК ДОБРО РЕШЕЊЕ: Лако се праве, а цела породица ће уживати (РЕЦЕПТ)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Жесток удес на Копаонику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Плаћено одсуство и за очеве

ОГЛАСНА ТАБЛА