ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Nova glavobolja za vozače: Na snagu stupa propis zbog kog mnogi neće moći da registruju automobil

Od jula naredne godine biće obavezno merenje ovalnosti kočnica na tehničkom pregledu. Ukoliko ta vrednost nije manja od 20 odsto po točku – vlasnici neće moći da registruju automobil jer će se sistem za kočenje tretirati kao neispravan.

U Nacionalnoj asocijaciji tehničkih pregleda (NATP) upozoravaju da je postavljena granica veoma rigorozna i da neće moći da je ispoštuje ogroman broj vozila. Nadležni predlažu da se dozvoljeni procenat odstupanja poveća, što bi trebalo da odrede stručnjaci, a druga mogućnost je da se merenje ne obavlja.

Profesor Saobraćajnog fakulteta Ivan Ivković kaže da u ovom trenutku ili bliskoj budućnosti nije nužno da se ovalnost kočnica u granici od 20 odsto uvrsti kao norma za ocenu ispravnosti kočnog sistema.

– Bezbednije je vozilo kome je izmerena manja ovalnost kočnica po svakom točku, ali ne radi se o presudnom faktoru. To je potrebno uvesti kao kriterijum ispravnosti kočnog sistema, ali ovalnost u granicama od 20 do 30 odsto ne ukazuje da su performanse i efikasnost kočnog sistema u tolikoj meri narušeni da je vozilo potrebno proglasiti neispravnim – kaže Ivković.

Moguće je, kako ocenjuje profesor Ivković, da će propisana norma biti problem za veliki broj vozila imajući u vidu da je prosečna starost putničkih automobila u Srbiji oko 17 godina.

Profesor Ivković smatra da bi ovalnost kao parametar za ocenu ispravnosti kočnog sistema vozila trebalo uvoditi postepeno. Od naredne godine treba krenuti sa merenjem i upoznavanjem vozača sa novim propisom, a primena bi trebalo da počne u budućem periodu sa pažljivo definisanim normama, u skladu sa voznim parkom Srbije.

Slobodan Valdevit iz NATP ističe da će novi propis žestoko da pogodi naš vozni park, a ne utiče na bezbednost.

– Najčešći uzrok saobraćajnih nesreća je ponašanje učesnika u saobraćaju, zatim nebezbedni putevi, a na trećem mestu je tehnička neispravnost vozila. Ovalnost bi morala da bude znatno veća od 20 odsto da bi vozilo bilo nebezbedno. To se ne oseća na uređaju. Nijedan vlasnik ne može da primeti ni mnogo veći procenat odstupanja. Kada pedala počne da se pomera gore-dole prilikom kočenja ili kada pravi vibraciju tada je deformacija znatno veća od 20 odsto – kaže Valdevit.

U julu naredne godine se navršava rok od tri godine koji je dat tehničkim pregledima da prilagode svoje objekte za merenje ovalnosti diskova. Neki su to već učini i primenjuju ovaj propis. I sadašnja situacija je, kako ocenjuje Valdevit, prilično apsurdna, jer vlasnik vozila može da bira da li će ići na tehnički kod nekog ko meri ili kod onog ko to ne čini. Vozači treba da znaju da čak ni novi disk nije garancija da će biti zadovoljeni traženi procenti.

– Dešavalo se da su na tehničkom „pali“ automobili koji su došli sa potpuno novim diskovima, jer sve zavisi od proizvođača i kvaliteta – naglašava Valdevit.

Kontrola ovalnosti kočnica definisana je direktivom EU, a u našem zakonodavstvu „Pravilnikom o podeli motornih vozila“.

Šta je to ovalnost kočnica?

Ivković objašnjava da ovalnost kočnica predstavlja neujednačenost sile kočenja po obrtu točka i da je to samo jedan od parametara za ocenu ispravnosti kočnog sistema vozila. Do ovog variranja dolazi zbog deformacije doboša, odnosno diska.

– Uzroci ovih promena mogu biti intenzivno kočenje u kombinaciji sa nepovoljnim uslovima vožnje kao što su naglo zagrevanje i hlađenje doboša ili diska, zatim greške u njihovoj proizvodnji, korišćenje neadekvatnih materijala… – navodi Ivković.

GZS/ Kurir.rs, Novosti

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

У Ужицу обележена годишњица турске предаје шест српских градова 1867. године

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Распевано Драгачево” по 62. пут

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ужички стрип сусрети

ОГЛАСНА ТАБЛА

Објављене нове цене горива које ће важити до 26. априла

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ђаци у Србији ће имати 10 слободних дана за пролећни распуст

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почиње наплата накнаде за моторна возила у заштићеном подручју НП Тара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Отварање изложбе “ ТАЊУГ јавља, РАТ ЈЕ ЗАВРШЕН „

ОГЛАСНА ТАБЛА

Јавни позиви за стамбено решење избеглица и интерно расељених лица – ко може да се пријави и под којим условима

ОГЛАСНА ТАБЛА

6 „ЋИРИЛИЧНА БАШТИНА“: Наградни конкурс „Најлепше жеље пишу се ћирилицом“

ОГЛАСНА ТАБЛА