ОГЛАСНА ТАБЛА
ЗАНИМЉИВОСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Noćas se pomera sat! Kako se odustalo od prestanka pomeranja sata?

 

U NOĆI između subote i nedelje, prestaje letnje računanje vremena.

To znači da se vreme u 3 časa vraća na dva časa.

Iako mnogima smeta pomeranje sata, a Evropska komisija i Evropski parlament su predložili da se od pomeranja odustane, od te odluke, bar za sada, nema ništa.

Evropska komisija je 2018. preporučila da ukine pomeranje kazaljki na satu. Međutim, zbog nedostatka jedinstva među državama-članicama i „važnijih prioriteta“ od toga se odustalo – za sada, piše Jutarnji list.

– Ponoviću ono što sam rekao pre šest meseci, a tada sam rekao isto kao šest meseci pre toga, a to je da je Evropska komisija predložila 2018. ukidanje sezonskog menjanja računanja vremena.

Taj predlog je bio zasnovan na stavovima građana, analizama, stručnim studijama, pregovorima sa Evropskim parlamentom i javnim konsultacijama. Lopta je sada u rukama država-članica koje treba da usaglase zajednički stav – rekao je nedavno portparol EK Stefan De Kersmeker.

Bivši predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je bio taj koji je želeo da stane na kraj praksi da se dva puta godišnje pomera sat. Za sada, nijedna država članica nije obavestila Evropsku komisiju da namerava da sprovede Junkerovu ideju.

U međuvremenu, u EU je sprovedena anketa koja je pokazala da velika većina građana želi da se prekine sa pomeranjem sata ali u EU nisu mogli da se dogovore koje vreme onda treba zadržati – zimsko ili letnje. Svaka država je imala svoje želje, zbog čega je Evropska komisija prepustila članicama da same odluke koje će vreme zadržati.

To je izazvalo još veći haos jer se ispostavilo da neke zemlje žele drugačije vreme od svojih komšija pa bi putovanje iz jedne u drugu značilo prelazak iz jedne vremenske zone u drugu.

Inače, podseća Jutarnji, u EU postoje tri vremenske zone, ako se ne računaju teritorije država-članica van Evrope. Najveća je takozvana srednjoevropska koja se prostire od Poljske do Španije.

Ako bi se prihvatilo trajno letnje računanje vremena, na zapadu i severozapadu kontinenta bi se zimi razdanilo tek kasno pre podne, što njima ne odgovara. Uprkos svemu, iz Komisije poručuju da se od ideje nije odustalo, ali da je sve odloženo za „neki rok u budućnosti“. Do tada, noćas treba pomeriti sat.

Izvor:novosti.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Уз Џејлу Рамовић почео РЕФЕСТ на Златибору

Са представницима ужичких предузетника о важним темама за развој привреде

Необична слика стиже нам са Таре

Невероватан случај у Пријепољу: Мушкарац око свог имања поставио електрични проводник и прикључио га на струју из куће

Малинари и хладњачари у Ариљу нису постигли договор

Пребио тинејџера и покушао да изнуди новац: Језиво насиље у Новој Вароши

Вече посвећено Добрили Смиљанић

Субвенције за пољопривреднике – локална власт мора да улаже у брендирање производа

Златибор домаћин сусрета туризма и музичког фестивала “Рефест”