Огласна табла
ЗАНИМЉИВОСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Noćas se pomera sat! Kako se odustalo od prestanka pomeranja sata?

 

U NOĆI između subote i nedelje, prestaje letnje računanje vremena.

To znači da se vreme u 3 časa vraća na dva časa.

Iako mnogima smeta pomeranje sata, a Evropska komisija i Evropski parlament su predložili da se od pomeranja odustane, od te odluke, bar za sada, nema ništa.

Evropska komisija je 2018. preporučila da ukine pomeranje kazaljki na satu. Međutim, zbog nedostatka jedinstva među državama-članicama i „važnijih prioriteta“ od toga se odustalo – za sada, piše Jutarnji list.

– Ponoviću ono što sam rekao pre šest meseci, a tada sam rekao isto kao šest meseci pre toga, a to je da je Evropska komisija predložila 2018. ukidanje sezonskog menjanja računanja vremena.

Taj predlog je bio zasnovan na stavovima građana, analizama, stručnim studijama, pregovorima sa Evropskim parlamentom i javnim konsultacijama. Lopta je sada u rukama država-članica koje treba da usaglase zajednički stav – rekao je nedavno portparol EK Stefan De Kersmeker.

Bivši predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je bio taj koji je želeo da stane na kraj praksi da se dva puta godišnje pomera sat. Za sada, nijedna država članica nije obavestila Evropsku komisiju da namerava da sprovede Junkerovu ideju.

U međuvremenu, u EU je sprovedena anketa koja je pokazala da velika većina građana želi da se prekine sa pomeranjem sata ali u EU nisu mogli da se dogovore koje vreme onda treba zadržati – zimsko ili letnje. Svaka država je imala svoje želje, zbog čega je Evropska komisija prepustila članicama da same odluke koje će vreme zadržati.

To je izazvalo još veći haos jer se ispostavilo da neke zemlje žele drugačije vreme od svojih komšija pa bi putovanje iz jedne u drugu značilo prelazak iz jedne vremenske zone u drugu.

Inače, podseća Jutarnji, u EU postoje tri vremenske zone, ako se ne računaju teritorije država-članica van Evrope. Najveća je takozvana srednjoevropska koja se prostire od Poljske do Španije.

Ako bi se prihvatilo trajno letnje računanje vremena, na zapadu i severozapadu kontinenta bi se zimi razdanilo tek kasno pre podne, što njima ne odgovara. Uprkos svemu, iz Komisije poručuju da se od ideje nije odustalo, ali da je sve odloženo za „neki rok u budućnosti“. Do tada, noćas treba pomeriti sat.

Izvor:novosti.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Како превремено пензионисани до веће пензије

ОГЛАСНА ТАБЛА

У суботу 5. Косидба у Кривој Реци

ОГЛАСНА ТАБЛА

Презентација концепта паментих градова (smart sity) на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Бесплатни офталмолошки прегледи на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас без струје у следећим улицама:

ОГЛАСНА ТАБЛА

Град се укључио у акцију „Ужице за Луку“ (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Топло, али нестабилно време – температура до 26 степени

ОГЛАСНА ТАБЛА

На шалтерима пошта од данас пријава за туристичке ваучере за одмор у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење за јавност ГрО ССП Ужице Путници на ужичкој железничкој станици у улози планинара

ОГЛАСНА ТАБЛА