ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

НЛБ Комерцијална банка донира граду Ужицу течно дрво

У оквиру ширег регионалног програма подршке развоју зелене агенде, НЛБ Комерцијална банка донираће граду Ужицу Liqid3-течно дрво, потпуно ново решење за пречишћавање ваздуха развијено од стране тима домаћих научника уз подршку Програма Уједињених нација за развој. Тим поводом у кабинету градоначелнице Ужица др Јелене Раковић Радивојевић уприличен је састанак са др Иваном Спасојевићем научним саветником са Института за мултидисциплинарна истраживања Универзитета у Београду, који је појаснио све детаље у вези са функционисањем течног дрвета.

Град Ужице је за овакву врсту донације одабран на основу свог ангажовања у тежњи за очувањем здравља становништва, кроз активности које се спроводе у циљу постизања што бољег квалитета ваздуха и једна је од две локалне самоуправе које ће добити ову врсту донације.

Према речима проф. др Ивана Спасојевића ова иновација намењена је уклањању угљен диоксида и честичних загађења у густо насељеним урбаним центрима у којима нема услова за традиционалне начине озелењавања.

Осим што пречишћава ваздух у капацитету одраслог дрвета, течно дрво има функције урбаног мобилијара- соларног пуњача за мобилне телефоне, клупе и ноћног светла. Вредност донације је 2,5 милиона динара, а уз трајну подршку Института, град добија и шест месеци одржавања, као и обуку радника задужене службе за даље самостално одржавање.

Како се могло чути током састанка, у сарадњи са стручним службама града, а на основу услова које треба да испуни јединица локалне самоуправе предложене су три потенцијалне локације за постављање течног дрвета и у наредним данима биће одабрана једна локација, након чега ће уследити и процедура постављања.

Град Ужице

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Гром до темеља спалио још једну кућу у Ивањици

ОГЛАСНА ТАБЛА

Филм „Златибор планина богова“ представљен златиборској публици (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Председници општина Пожега и Прибој поднели оставке

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Златибору почело Балканско првенство у планинарској оријентацији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нови састанак синдиката и представника Владе заказан за 5. октобар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики успех ужичких школских библиотекарки

ОГЛАСНА ТАБЛА

Врхунско ЈЕЛО са кромпиром и кобасицама: Предлог за савршен ручак (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 30. септембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Провера обучености војника на добровољном служењу војног рока

ОГЛАСНА ТАБЛА